2005. június 29., szerda

Antik diszkont a szuterénben

A Bazilika szomszédságában találtam ezt a kirakatot, és rögtön felizzottak az agytekervényeim: antik korból származó, olcsó "cash and carry" üzlet (ókori Aldi)? Antiknak nevezett régiségek árusítása az elõbb említett kereskedelmi modell szerint? Esetleg olcsó régiségek?

Még hosszasan szõrözhetnék azon, hogy az antik kor a Nyugatrómai Birodalom, esetleg a Keletrómai Birodalom (Bizánc) bukásával ért-e véget, tehát a régiségek jelölésére sajnálatosan nemzetközileg elterjedt "antik" (Antiquität, antique) meglehetõsen gumifogalommá vált stb. Nyelvrendõrségért sem kiabálunk, mert magas az IQ-hányadosunk és élünk a belátás erényével.

Nyelvtörvény helyett következzék inkább, tám-tárá-tám-tám, egy nagyágyú, Nádasdy Ádám:

"Szóval, tisztelettel, nem jó ez a törvény-ötlet. Írjanak ki sok-sok ötletpályázatot szellemes magyarításra (komoly jutalmakkal), adjanak "Lingua pura" díjat azoknak a cégeknek, akik magyar nevû üzletet nyitnak vagy ügyes magyar reklámot találnak ki, eszeljenek ki sok-sok programot a magyar nyelv szépségének, használati fortélyainak megismertetésére, de ne törvénykezzenek és ne szankcionáljanak. Nem ilyen üzenetre várunk."

P.s.: Felemás vigaszképp megemlíteném azt a bizarr tényt, hogy e sorok írója Erdélyország románok lakta vidékein is rengeteg ABC (Általános Bevásárló Centrum) feliratú szatócsboltot látott, mely egyértelmû magyar hatás, még az átkos kádáriból eredeteztethetõen.

(homar.hu)

Továbbolvasás + Read More......

2005. június 28., kedd

Párizs-Texas

Morbid kocsma
Budapest, Ráday utca

Kalandozó (mondjuk ki: rabló) õseim vére, valamint az alkoholtartalmú italokkal ápolt bensõséges barátságom újabb és újabb kocsmák felfedezésére ösztökél. Mamám szerint ellenjavalt a külföldiek által is látogatott késdobálók látogatása, de a Rádayban a szomjan halás elkerülésére kockáztatni kellett, így a Parizs-Texas kocsmába sodort a végzet.

(játék, játék, játék - kattintson!)

A sör sörnek, a kiszolgálás hárásónak, valamint a számla is rendben levõnek tûnt – mindenesetre a rajta szereplõ kóla örök rejtély marad, mert társaságunk ideológiai alapon megtartoztatja magát a fogyasztásától. Mindegy, cserébe lemaradt egy Finlandia a számláról, ami amúgy is Royal vodka volt* szakértõ barátom szerint. Ami viszont meghökkentõ ebben az italmérésben, az a nekrofil-hangulat.


A falakon halottak fotóinak tömkelege, a tulaj valszeg halottkém lehetett elõzõ életében. A morbid hangulat fokozására még a wc-ajtón is egy-egy halott arcképe jelzi a férfi-nõ megosztást. Szeretnéd dédnagymamád fotóját viszontlátni egy budiajtón? Naugye. Az indiánok nem hiába ódzkodtak a fotózástól, nehogy ellopják a lelküket, meg is szívták végül. Mindenesetre gótoknak kiváló meditációs hely, a Bloody Mary alapanyaga teljesen érdektelen, mivel a krumplivodkát elnyomja a paradicsomlé íze.

*Játék! Aki a legtöbb pancsolt italt regisztrálja egy helyen, és betolja ide a listát vagy elküldi mailben, vendégünk egy üveg bármire - a szerk.

(homar.hu)


Továbbolvasás + Read More......

2005. június 27., hétfő

Legyen Ön is pornósztár!

Miss EU erotikus reklámügynökség

A Miss EU erotikus reklámügynökség honlapja tré küllemmel, majdhogynem kültelki igénytelenségével tüntet, de a szövegíróban egy stricivel kombinált pszichológus tévesztett vakvágányt, szakmailag bármelyik politikus beszédíróját porbaalázhatná. A Nagy Univulgáris Hiperlobikus Neutron Pörlekedõ képes lebeszélni az arktureánus Mega Szamárról a négy lábát, de csakis a Miss EU házizsenije képes rávenni a Szamarat, hogy tegyen egy sétát nélkülük.

Uccu neki, szüret. Tessék kapaszkodni, a motivációs intró következik:

"Eleged van abból, hogy soha, semmire nincsen pénzed? Csinos és vonzó lány vagy, de még annyit sem engedhetsz meg magadnak mint a barátnõid? Eleged van abból is, hogy folyton könyörögni kell valakinek, hogy megkaphasd, amire vágysz, amire szükséged van? Eleged van a nevetséges és megalázó munkahelyekbõl, ahol egész hónapban dolgozni kellene és szinte semmit nem keresnél?"


A Nina Hartley, alias Anal Annie-féle feminista, korszerû gondolkodás:

"Most itt a lehetõség, hogy független, önálló nõként megkaphass mindent, amire csak vágytál. Nem lesznek anyagi gondjaid, és nem kell senkihez alkalmazkodnod."

Haladni kell a korral. Íme, az új példaképek, a szép új világ az értékek átértékelése után:

"A Való Világ1-bõl ismert Maya Gold-nak, Michelle Wide-nak és még sok más magyar lánynak sikerült. Senki sem ítéli el õket, sõt - valódi sztárok lettek, és nagyon sokan irigylik is õket. Naponta nyilatkoznak a TV-ben, ugyanúgy mint az énekesek vagy filmszereplõk. Mindemellett izgalmas, érdekes életük van, és egy nap alatt háromszor annyit keresnek, mint a legtöbben egy egész hónapban. Gondold csak végig. Neked miért ne sikerülne ugyanaz, ami Mayának és Michellnek? Sok mai médiasztár, popénekes és más híresség kezdte erotikus modellként. Te is eljuthatsz a csúcsra! És hogy ciki-e az erotikus modellkedés? Talán nagymamáink idejében az volt. Ma már teljesen természetes, és egyben fantasztikus lehetõség is. Te miért nem próbálod ki?"


Egyúttal a magányodnak is vége. Haverok, buli:

"A fotózásokon és forgatásokon általában hozzád hasonló fiatal, csinos lányokkal és fiúkkal találkozol majd, akik között könnyen találhatsz új barátokat, barátnõket."

És végre megvalósul a magyar nemzet egysége! Bár a magyar szavazók tavaly decemberben közönyükkel tüntettek, derék pornósaink ott segítenek, ahol tudnak:

"Honnan várunk modelleket? Magyarország, Szlovákia, Erdély, Szlovénia, Kárpátalja, Délvidék - minden magyar jelentkezõt szívesen fogadunk!"

Diszkréció is van, naná. Errõl az a történet jut eszembe, mikor galád fotósok azzal vettek rá pornózásra néhány vonakodó lakótelepi nimfát, hogy megígérték: a képeket csak az Egyesült Államokban teszik fel az internetre…

"Soha, semmilyen körülmények között nem fedjük fel, hogy ki is vagy valójában. A fotózásokhoz, forgatásokhoz olyan mûvésznevet választasz, amilyet csak szeretnél. A fotók, filmek külföldön (fõleg Nyugat- Európában és Amerikában) kerülnek bemutatásra, tehát nem valószínû, hogy bárhol felismernek."

Karriertervezés, szájbarágás szappanoperákon szocializálodott "modelleknek". Fényes jövõ, kocsi, ház, nyaraló, béke, boldogság. Consume, obey.

"Jelenetenként vagy naponta 300-600 Euro közötti fizetésre számíthatsz, ami 80-150 Ezer Ft. Ha egy hónapban mondjuk 10 alkalommal szerepelnél, akkor ez 1 Millió Ft, (4000 Euró) kereset! Természetesen a munkák gyakorisága változó, nincs minden nap fotózás vagy forgatás. De még ha idõnként csak 4-5 alkalom adódik is számodra, még akkor is kb. az 5-10-szeresét keresheted meg havonta egy átlag fizetésnek! A jelenetekért a fizetésedet általában minden nap a kezedbe kapod a producerektõl. Ebbõl luxuskörülmények között élhetsz, közben azt csinálszhatsz, amit csak akarsz, +egy-másfél év alatt megalapozhatod egész életedet - megveheted majd saját kocsidat, házadat, nyaralódat, szinte bármit, amire csak vágytál."

A honlap hosszas rötyögéssel kombinált áttanulmányozása után ezen sorok írója a továbbiakban ünnepélyesen lemond a rasztafari agyélezésrõl. Ahogyan a Beatles tagjai kinyilatkoztatták egy keményebb edzés után: józanul lehet a legjobban tépni. Köszönjük, Miss EU.

(homar.hu)

Továbbolvasás + Read More......

2005. június 21., kedd

Harmatos próbálkozás


Buszesz Rt./Óbudai Gyémánt Harmat

Consumo ergo sum - mondja a latin, és mi is beszúrjuk ezt a veretes mondást, mert nagyon elõkelõ dolog ám latin parafrázisokat használni. A társadalomkritikát ezúttal nem rejtjük a sorok köze, úgyhogy nesztek: a marketingesek a média segedelmével éjt nappallá téve olyan áligények felkeltésén mesterkednek, ami az agymosott konzumidiótákat költekezésre, ezáltal a gyártó/forgalmazó cég profitjának megtermelésére készteti. Ennek kiváló példája az Óbudai Gyémánt Harmat, ami egy vízporlasztó-fejjel ellátott ásványvizes palack.

Ha valaki esetleg hangos jajveszékelésbe kezd a békebeli kádárista világot idézõ szín- és formavilág láttán, akkor kérem, vegye figyelembe azt a nem mellékes tényt, hogy a Buszesz Rt. mindmáig az ecetet tekinti fõ termékének. Számunkra mindenesetre nyilvánvalóvá vált a kisméretû tejszínhabos palack elõlapján rózsaszín/bugyikék környezetben lebegõ boldog nõszemély (fogyasztó?) láttán, hogy a gyártó cég által megcélzott piaci szegmens a szebbik nem.

A külcsín után rátérhetünk a belbecsre, amit 125 ml Óbudai Gyémánt ásványvíz képez (a csapvíz bizonyára snasznak számít jobb körökben, ráadásképpen valszeg ragyát okoz). Lelkiismeretesen megkóstoltuk a folyadékot és úri becsszó, valóban ásványvíz volt benne.

Az ismertetõ szöveget a maga semmitmondó szómágiájával idemásolom, mert a tökéletesség netes nyilvánosságot kíván. Pocsék design tökéletes kisérõszöveggel. Ennél többet még egy politikus szövegírója sem tudott volna kihozni ebbõl a konfigurációból, ezt bárki beláthatja. Aszongya, hogy:

"Az Óbudai Gyémánt Harmat lágy varázslat a nyári forróságban és télen egyaránt. Ragyogó bõrt kölcsönöz Önnek a nap bármely pillanatában. Legyen részese Ön is a megvalósult álomnak, tegye ragyogóvá a bõrét a tiszta víz regeneráló erejével. A Harmat különleges termék, mely arcra és testre egyaránt alkalmazható.

Ápolja bõrét és hûsít. Lágy, kristálytiszta, természetes összetétele révén kíméletes a bõrhöz. A bõr selymesen lágy tapintásúvá válik. Az arcszín ragyogóan üde és friss lesz. Felhasználás: Használja naponta többször, amikor felfrissülésre vágzik, akár utazáshoz, irodában, strandon. Élvezze a lágy permet frissességét!

Összetevõk: természetes ásványvíz"

Ha egy vérbeli sznob kínosan kevésnek találja 125 ml Gyémánt ásványízért a 400 forintot, akkor számára az Evian hasonszõrû termékét ajánljuk, amely egy nagyságrenddel többe kerül. Egy Patrick Bateman kaliberû juppie az Eviant választaná!

(homar.hu)


Továbbolvasás + Read More......

2005. június 14., kedd

Az õszinte dohánybolt


Az Oktogonon találta visszatérõ beszállítónkká avanzsált sebibaba ezt a jellegzetes homlokzatú dohányáru-kimérést. Grétsy-tanárúr bizton nem LOL-na a magyar nyelvre egyáltalán nem jellemzõ, de még angolnak is fájdalmas szintagma láttán. Az egészséges névválasztás útjába a tulajdonost álmatlan éjszakáin mardosó lelkiismeret, valamint a "halálosztó kft." körüli jogdíjproblémák állhattak. Aki hozzánk hasonlóan túl sok filmet látott, a Clerks idevonatkozó jelenetére asszociálva nosztalgiázhat egy tompa mosolynyit a szája szegletében.

(homar.hu)

Továbbolvasás + Read More......

2005. június 10., péntek

Magyar nemzeti körömcsipesz

Származási hely: Kína

A turista isten majma, szereti a csillogó tárgyakat, utazásának célja ezek gyûjtése, ezáltal útjának dokumentálása. Mindent megeszik, lenyel, nem köpi ki. Ha a kulcstartón jól láthatóan szerepel a lelõhely (város, ország, kontinens, bolygó), akkor a tárgy máris megfelel.

Azon turistáknak, akiknek a kulcstartó ilyesfajta funkcionalitása kevés, titkos szuvenír-fejlesztõ laboratoriumokban megtervezték a cikkünkben szereplõ körömvágót. Itt a reprezetációs szándék mintegy mellékesen sunyul, hiszen a körömvágó funkcionalitása kétségbevonhatatlan. Dejó körömvágóm van, amúgy Hungaryban vettem. Giccs? Fene tudja.

Dísztárgy is, meg nem is. Maximum a nemzeti jelkép banalizálása miatt érheti szó a ház elejét, de aki már látott brit lobogóból varrt Bermuda-nadrágot, az inkább nem szól semmit.

P.s.: az idegenforgalom kb. 8 százalékkal járul hozzá a magyar nemzeti össztermékhez, és az ágazatban foglalkoztatottak az összes munkavállaló 12 százalékát tették ki. A többi nem számít.

Továbbolvasás + Read More......

2005. június 9., csütörtök

Seggek városa (képeslapok)

képeslapok
Ars Una Studio


Az írek vöröshajúak és alkoholisták, a skótok smucigok, a cigányok lopnak, Budapest meg pornófõváros (a bõgatyát most inkább kihagynám). Bár a kétségtelenül szaktekintélynek számító Kovi szerint az európai 4-6 ezres orál-anál-genitál tematikájú filmtermésbõl csupán 150-200 a magyar buherálású, az elõítélet már elindult a maga világhódító útjára. Cinikusan megkockáztatjuk: ezen téveszme több turistát csalogatott Budapestre, mint az Országimázs-központ összes verítékszagú probálkozása, vagy akár a gerontofiliára hajazó Tony Curtis-féle reklámfilm.

Ha már lúd, legyen kövér, mondták természetközeli õseink, valamint az Ars Una Studio egyik megvilágosodott brainstormere, és valahol dübörögve beindult egy nyomdagép, amihez nemsokára a pénztárgép is csatlakozott, mivel a segg-téma hálásnak bizonyult financiálisan.

Küldjünk a havernak egy segget, juhé... Noha morcos vélemények szerint képeslapjaik kiválóan alkalmasak az amúgy sem az eszéért szeretett, szuvenír-gyûjtõgetõ életmódjáról nevezetes homo turisticus fejében levõ tudáspótlék táplálására. Ha Budapest, akkor szex. Budapest, Románia fõvárosa.

Giccsparádé? Persze. Mit gondolnak majd rólunk ezek a külföldiek? Ez is persze. Ez lenne Budapest jellegzetessége? Naugye.

Egy ördögöcske viszont halkan azt súgja: még mindig jobb egy nõi ülep a képeslapon, mint a kutyaszar.

(homar.hu)



Továbbolvasás + Read More......