2008. december 15., hétfő

Molnár Gyula, Rio Cafe, Zöld Pardon

Molnar Gyula, Rio Cafe, Zöld Pardon, Újbuda, photo, fotó, kép, polgármester, XI. kerület
Zöld Pardon, Rio Cafe versus beépítethető zöldterület

Naplónkban többnyire saját fotókat vagy videókat használunk, de most be kell tolnunk egy nagyon tökös indexszes tényfeltárást. Tisztelet, Herr Spirk. Index is not dead.



Molnár Gyula nem egy (öncenzúra, öncenzúra, öncenzúra), maszopos kisgyurcsány, sohasem gondolnánk róla ilyesmit. És nem írnánk vagy mondanánk róla hasonlókat. Molnár Gyuszi nem haverkodik gengszterekkel. Molnár Gyula nem gengszter. Molnár Gyula egy rendes magyar ember, aki éjt nappallá téve ügyködik kerülete és az ország felvirágoztatásán. Ráadásul a zsebei helyén százliteres akváriumokat visel, a korrupcióellenes küzdelem jegyében és az üvegzseb törvénynek tisztelegve. Szeretünk, Gyuszi. Csak így tovább. Hajrá, MSZP, megcsináltuk. Sőt, csináljuk, vannak még lehetőségek.

Plázát ide! Sőt, plázát a Városliget helyére!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Újbudai éjszakák
sze, 2008-09-03 09:10
Címkék:

* 2008:31. szám
* Magyarország

Szerző:
Lass Gábor
A fiatalok imádják, a környékbeliek már kevésbé. A Petőfi híd lábánál estéről estére áldatlan állapotok kísérik a Zöld Pardon és a Café del Rio működését. Jogilag sincs minden rendben.

Az illetékes jegyzőhöz fordult Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője és Sölch Gellért XI. kerületi önkormányzati képviselő, mert szerintük a Zöld Pardon és a Cafe del Rió szórakozóhelyek négyszer akkora területet használnak a közterületből, mint amekkora az önkormányzattal kötött szerződésben áll. A szórakozóhelyek legalább hatezer négyzetméternyi területet foglalnak el, de a 2001-ben kötött szerződés csak 1500 négyzetméter használatáról szól, ezért a képviselők szerint több mint egymilliárd forint közterületi bérleti díj befizetésével adósak.

Evés közben az étvágy

– A Rio és a Zöld Pardon jogszerűtlenül használja és zárja el a kerülettől a közparkok egy részét úgy, hogy ezekért évek óta nem fizet közterület-használati díjat – állítja Kupper András, aki az ügyben vizsgálóbizottság felállítását javasolta, de azt Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere visszautasította. Ezután fordultak a kerületi jegyzőhöz, akitől a törvényes állapotok helyreállítását és az elmaradt bevételek rendezését várják.

– Nyilván mi is hibásak vagyunk abban, hogy ezeket a visszaéléseket nem vettük észre. Most arra készülünk, hogy az összes közterület-használati szerződést bekérjük a hivataltól, és ezeket ellenőrizzük – mondta Kupper András arra a kérdésre, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy hét éven át senkinek nem szúrt szemet a jogszerűtlen állapot. Molnár Gyula a fentiekre úgy reagált, hogy az említett szórakozóhelyekkel még 2001-ben a Fidesz által vezetett önkormányzat kötött szerződést. – Mi ezt a szerződést örököltük – tette hozzá. Ami azonban csak részben fedi a valóságot.

A 2001-ben kötött első megállapodás, amelyet még a fideszes vezetésű önkormányzat fogadott el, havonta 1,3 millió forint bérleti díjat állapított meg az áprilisi és a szeptemberi hónapokra. Az évi összesen 11,7 millió forintos díj hét éve változatlan, az eltelt évek alatt a két szórakozóhely ugyanakkor szépen lassan bekebelezte a Petőfi híd budai hídfőjének környékét, egyre nagyobb helyet foglalva el a közterületből. Itt különösen igaz a mondás, evés közben jön meg az étvágy. „A tó mögé emelünk egy gyönyörű teraszt, egy fenséges kis szigetet a bulitengerben, ahol sosem fog elfogyni a mennyei görög nedű, a Metaxa” – olvashatjuk a Zöld Pardon honlapján, amely az idei újításokat tárgyalja. A Molnár Gyula vezetése alatt álló önkormányzat 2005-ben zárt ülésen ötéves tartós bérleti megállapodást kötött az üzemeltetőkkel, amely előírta, hogy az addig szezonon kívül kötelezően lebontandó épületek ősztől tavaszig, vagyis egész évben maradhatnak. A XI. kerületi jegyző még mindig vizsgálja azt a márciusban beküldött dokumentumot, amely felhívja a polgármesteri hivatal figyelmét a kerületi szabályozási tervre, valamint a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat rendelkezéseire. A beadvány szerint a fentiek alapján a szórakozóhelyek jogellenesen építkeztek, ugyanis a Goldmann György tér beépítésre nem szánt zöldterületnek számít, amit a közhasználat elől elzárni nem lehet. Az ilyen jellegű területeken az építmény bruttó alapterülete nem lehet nagyobb 50 négyzetméternél, valamint a beépítettség nem haladhatja meg a két százalékot.

Köztéri ivászat

De nem csak a vitatható terjeszkedés miatt néznek egyre többen ferde szemmel a hatalmasat növő Duna-parti szórakozóhelyekre. Budapesten nincs egységes, minden kerületben érvényes csendrendelet, és az önkormányzatok szabályozzák a nyitva tartás rendjét is. A XV. kerületben például a vendéglátó-ipari üzletek 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva, a pénteki és a szombati nap kivételével, míg a IX. kerületben olyan rendelet van érvényben, amely szerint este 11 és reggel 6 óra között az üzletek nem árusíthatnak szeszes italt. Hasonló jogszabály van a VI. kerületben is, ahol este 10 és reggel 6 között nem lehet szeszes italhoz jutni, kivéve a Liszt Ferenc és a Jókai tér kávézóit éjfélig. A Belvárosban a teraszok 24 és 6 óra között nem üzemelhetnek.

Az újbudai Fidesz-frakció egy olyan rendeletet szeretne elfogadtatni, amely többek között a vendéglátóüzletek teraszainak nyitva tartását és az alkohol árusítását szabályozza. Jelenleg a kerületben a szórakozóhelyek környékén négy élelmiszerüzletben is lehet alkoholhoz jutni.

„Érezzük a felelősség súlyát, de nem foglalkozunk vele. Azzal foglalkozunk, hogy ti ugyanúgy szeressetek ide járni mostantól is, ahogy eddig.” Ez az idézet is a Zöld Pardon honlapjáról származik, amely úgy hirdeti magát, mint a nyár leghosszabb fesztiválja. Csinálják is a fesztivált egész nyáron, nemcsak az üzemeltetők, hanem a szórakozni vágyó fiatalok is. Széttört üvegek, nagy mennyiségű szemét, megrongált padok és autók mutatják minden reggel, mennyire szeretnek ide járni. Bár a helyzet némi javulást mutat az elmúlt évekhez képest, mert a takarításra most már egyre jobban odafigyel a kerület és maga a Zöld Pardon is. A szórakozóhely „Zöld Pardon a zöldért” feliratú mellényt viselő takarítóbrigádot állított fel, a kerületben pedig nemrég jött létre az Újbudai Közterület Felügyelet.

A szervezet vezetője, dr. Kovács Sándor lapunknak elmondta, a kerületi lakosok egy ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-852-832) tehetnek bejelentést.

– Most már eljutottunk oda, hogy a közterületen alkoholt fogyasztókat ne csak figyelmeztessük, hanem meg is bírságoljuk – mondja.

Úgy döntöttünk, saját bőrünkön próbáljuk ki a hivatkozott hatósági szigort, és belevetjük magunkat az éjszakai életbe.

Részeges kiskorúak

A közterületi alkoholfogyasztást tiltó táblák mindkét szórakozóhely bejáratánál láthatóak. A felirat figyelmeztet, hogy a XI. kerületben szabálysértésnek minősül közterületen alkoholt fogyasztani, és a szabálysértő maximum 50 ezer forint pénzbírsággal büntethető. A XI. kerületi képviselő-testület június végén döntött „a Petőfi híd budai hídfőjénél működő zenés szórakozóhelyek környékének élhetővé tételéért” készített intézkedési tervről, amely elrendelte a tiltó táblák kihelyezését. Az intézkedési tervben szerepel még, hogy a közterület-felügyelet alkalmazottai este 7 órától reggel 6 óráig ellenőrzik „a közterületi alkoholfogyasztás, a garázdaság, a rendzavarás és randalírozás által leggyakrabban érintett területeket”, emellett ígéretet tesz a „folyamatos, élő, erős rendőri jelenlétre”. Bár azért annyira nem fiatalok járnak ide, hogy ne tudnának olvasni, a kiaggatott tábláknak semmilyen visszatartó ereje nincs. A Zöld Pardon mellett található Egyetemisták Parkja már hét óra körül szabadtéri kocsmává változik. Folyamatos, élő és az idő előrehaladtával egyre erősebb az italozók jelenléte. A park ilyenkor az úgynevezett „alapozás” helyszíne, azaz a fiatalok az otthonról hozott vagy a környéken vásárolt italokat a padokon és a fűben heverészve fogyasztják. Annyi különbség van a kocsma és a park között, hogy itt magányos italozót szinte alig látni. Továbbá feltűnően sok a fiatal, még kiskorú lány, akik közül ketten whiskyvel meg is kínáltak minket.

– Aki szidja ezt a helyet, az gondolkodjon el azon, hol lehet ma kétszáz forintból szórakozni, ahol ennyi fiatal, bármire kapható kiscsaj van, mint itt? – kérdez vissza egy egyetemista kinézetű srác, arra a kérdésünkre, miért szeret ide járni.

Egyébként a 14-16 év közötti lányok miatt több panasz éri a szórakozóhelyet. A kiskorúak ugyanis, akiket nem szolgálhatnak ki alkohollal, a pult körül álldogálnak, és leszólítják a 18 év felettieket, vásároljanak helyettük alkoholt, amit törvényesen nem lehet megakadályozni. Úgy tűnik egyébként, a Zöld Pardon vezetése is megelégelte a tinédzserpartikat, ezért július 20-tól új szabályt vezettek be. A 18 év alattiak szülői felügyelettel vagy hivatalos gyámmal látogathatják a Zöld Pardont, illetve előzetes regisztráció után este 10 óráig egy mágneses csíkkal ellátott, sorszámozott belépőkártyával. Az úgynevezett zöldkártyával távozáskor ki kell jelentkezni, máskülönben a kártyát bevonhatják. Egy webes felületen a nyilatkozatot aláírt szülők megnézhetik, hogy gyermekük a Zöld Pardonban tartózkodik-e.

Sherwoodi erdő

– Szerintem nem egy szórakozóhely tehet arról, hogy sokan részegen, kiabálva mennek haza. Ráadásul itt a koncerteknek 22 órakor vége van, utána már csak a tánctereken hallhatunk zenét, ami pedig nem lépi túl a megengedett zajszintet – mondta egy háromtagú italozó társaság hölgytagja, bár hogy honnan képes hallás alapján ilyen pontos mérési eredményt közölni, rejtély marad. Ahogy sötétedik a parkban, úgy törik össze egyre több sörösüveg az aszfalton, járőröző rendőröket vagy közterületiseket még mindig nem látni.

– Ott ülnek a rendőrök a park végében, egy padon – kapjuk az útbaigazítást.

– Igen, tudom, de most mit csináljak? Büntessem meg a fiatalokat, vegyem el a pénzüket, ha van nekik egyáltalán? – ezt már az egyik rendőr kérdezi tőlünk, amikor megkérdezzük, ha tilos a közterületen az alkoholfogyasztás, akkor miért nem intézkednek? – Ilyesmiért nem szoktunk szólni. Csak ha összeverekednek és hangoskodnak, vagy ha veszélyesek egymásra. Arra is nagyon figyelünk, hogy részegen ne üljenek be autót vezetni. Egyébként ezt a parkot sherwoodi erdőnek is hívják, annyi volt itt a rablás régen. Szerencsére most már kevesebb – meséli, miközben észrevesszük a mellette lévő padon éktelenkedő sörösüvegeket és -dobozokat. Hát igen, a takarítás a közterületisek dolga. – Ők nem mernek idejönni, mert félnek, hogy megverik őket – magyarázza, mikor beszélgetésünket félbeszakítja egy szilánkokra törő üveg hangja. – Na! Állatkirálykodsz már megint? – emeli fel a hangját a csörömpölés irányába fordulva, de nem látni senkit, így a rendőri intézkedés csődöt mond.

Edzett idegek

Ahogy mondani szokták ilyenkor, felmérésünk nem reprezentatív, és a szúrópróbaszerűen eltöltött pár órából nem szabad messzemenő következtetést levonni. Az Újbudai Közterület Felügyelet még csak pár hete működik, ráadásul nem teljes létszámban, és szintén csak pár hete van új rendőrfőkapitánya a kerületnek, Balázs Norbert személyében. Persze kérdés, hogy a hét év alatt megedződött újbudai lakosokban van-e még türelem. De a leginkább elgondolkodtató kérdés nem ez. Vajon, ha a Zöld Pardonra és a Rióra is vonatkoznának az érvényben lévő jogszabályok, vagyis csak akkora területet használhatnának, amekkorát a bérleti szerződésük enged, és csak ötven négyzetmétert építhetnének be, amekkorát a rendezési terv lehetővé tesz, akkor is ilyen óriási problémát okozna-e a környéken lakók számára a zajszennyezés és a bulizni induló, néha többezres tömeg randalírozása?

Névtelen írta...

Csucsunak van a legszebb haja, ne baszogassátok

Névtelen írta...

baszakodás a fiatalokkal

Névtelen írta...

Az egész addig a pontig hiteles, hogy valami bűzlik a két hely körül. Amikor azonban a Fidesz felkarolja, onnantól nyilván nem arról van szó, hogy rendes megoldás szülessen, hanem hogy be lehessen söpörni a politikai hozamot: egy kis gyucsányozás, ahogy a cikkben is szerepel. A többi őket se érdekli. Az ő kapmányaikat, televíziójukat, csilovékjaikat is fizetni kell.