2007. május 3., csütörtök

Re: Egy magyar reklámguru házatája


Tegnapi honlapkritikánkra dicséretes gyorsasággal válasz érkezett, egyenesen a reklámszakma "tengelyétõl", Sas Istvántól:
Csak a tények kedvéért: Sas Ádám "weblap designer" alig 15 évesen készítette a nagy nyilvánosság elõtt jól meghomározott "mûalkotást". Te hány éves vagy? BéZé nevû kedves ismerõsödnek így ismeretlenül is köszönöm, hogy fejlõdésed érdekében a könyvemet ajándékozta Neked. Most ráadásul (ha lehet még karácsony elõtt ) arra kérem, szerezze már be Neked Illyés Gyula: Írástudók felelõssége c. kis tanulmányát. A web2 korában is jó hasznát veheted.

Sas Ádámnak meg azt üzenem, ne kenõdjön el. Én egy barátnõmnek (igaz, hogy négyszemközt) 15 éves korában megjósoltam, hogy nem lesz belõle senki. Annyira felbosszantotta, hogy ma õ Közép-Európa legmenõbb szívsebésze. Úgyhogy: kösz. Üdvözlettel Sas István

T. Sas úr, köszönjük levelét, bár pertúra most éppen nem emlékszünk. Természetesen senki sem vitatja el a magyar reklám „kultikus alakjától", hogy olyan honlapot készíttessen magának, amilyenhez úri kedve szottyan. Legfeljebb kiröhögik érte, ugye. Sas „Eagle Junior" Ádám tehetsége elõtt meg levesszük tökfedõnket és külön gratulálunk neki, hogy ifjú kora ellenére már egy állami cégnek, a Magyar Honvédségnek is dizájnkodhatott.

A sokat emlegetett Reklám és pszichológia c. könyvre "fejlõdésünk érdekében" még visszatérünk.

P.s: Félve jegyezzük meg, de az Írástudók felelõsségét nem Illés Gyula, hanem Lukács György írta.

(homar.hu)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Skizofrén egeret tenyésztettek
MTI - ugyelet@mail.index..hu
| 2007. 07. 31., 10:44 | Frissítve: 9 órája
A világ első skizofrén egerét tenyésztették ki génmódosítással amerikai tudósok abból a célból, hogy többet tudhassanak meg a betegségről, és ezt felhasználhassák az emberek gyógyításában. Az állatvédő szervezetek tiltakoznak.

A kísérletet végző tudósok szerint ez a skizofrén egér az első olyan állat, amely genetikai beavatkozás következtében született mentális betegséggel.

Tudomány javára
Korábban már sikerült egyéb szervi bajjal, például szívbetegséggel született egerek kitenyésztése, ami szintén fontos állomás volt a betegségek gyógyításában, hiszen a korlátlanul rendelkezésre álló kísérleti egerek lehetővé tették, hogy laboratóriumi körülmények között tanulmányozhassák az elváltozásokat és gyógymódokat fejlesszenek ki.

"Ez a mutáns egér fontos eszköz lehet a különböző tényezők kombinációinak vizsgálatában a mentális megbetegedések, például a skizofrénia és a hangulati rendellenességek tekintetében" - mondta Takatoshi Hikida, a kutatás vezetője, aki a baltimore-i John Hopkins Egyetemen dolgozik.



Beteg gén
A világ első skizoid egerét úgy hozták létre, hogy a petesejt DNS-ébe egy skizofréniát okozó gént ültettek. A génmintát egy olyan skót családtól nyerték, amelyben nagy számban fordult elő a betegség. A módosított petesejtet megtermékenyítették, és pótanya méhébe helyezték.

Az Animal Aid állatvédő szervezet elítélte a kutatásnak ezt a módját, mondván erkölcstelen a mentális szenvedésre ítélt állatok teremtése. Véleményük szerint nem ez a járható út az emberi megbetegedések modellezésére.