2007. június 11., hétfő

Lendületben a Havas-família (III. évad)


Újra itt van a nagy csapat, Havasék már harmadik éve szépítgetik szerény lehetőségeik szerint a Lánchíd közvetlen környékét, a Világörökség közepét, oda, bele. Mint már megírtuk, a Városképvédelmi Bizottság, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal, ergó a Főváros hozzájárulásával. Hiánypótló létesítmény a turisták jobb kiszolgálása érdekében, akik sörrel a kezükben szeretnének Budapest jelképében, a látványosan telefirkált és elhanyagolt Lánchídban gyönyörködni. Azok számára, akik elégedetlenek lévén a környéken levő tucatnyi étteremhajó szolgáltatásaival és egy kis echte Ká-ejrópai fílingre vágynak. No, itt megkapják a Best of Demszkylandet.



Emlékszünk rá, hogy Demszky Gábor éppen Budapest antibalkán-jellegére hivatkozva bontatta el a Boráros téri bodékat, amelyek (természetesen) küllemükben mélyen alulmúlták a Világörökség eme pompázatos ékességét. Ha esetleg valamelyik rosszindulatú náci kétségbe vonná a Fesztivál Kávézó esztétikai értékeit, létjogosultságát és korrupcióról rinyálna, azok számára álljon itt végső érvként a Szadesz állítólagos városvédőjének, Ráday Mihálynak a véleménye:

"Ráday Mihály városvédő szerint, ha a Kávézó körül az engedélyek rendben vannak akkor nincs nagy probléma. - Idén még nem láttam az építményt, de tavaly sem volt vele probléma. Mivel ideiglenes épületről van szó, ami nem örökre marad ott, és az engedélyeztető bizottságok is áldásukat adták, úgy nagy baj nem lehet. Ha jól emlékszem ez egy gyomos terület volt, most pedig egy kulturált környezet van ugyanott, így az utóbbiból szívesebben gyönyörködöm a Budai vár látványában."

Minket teljesen meggyőzött Ráday Mihály érvelése, hiszen nemcsak a Lánchíd, de a környéke is kurvára el van hanyagolva. Szerencsére itt a rádays forradalmi megoldás: dobjuk fel a területet egy barakkal és minden rendben lesz, kulturált. Ezen gondolatmenet alapján Ráday Mihály gyomos kertje is egy második Fesztivál Kávézó felépítésével kulturálódna meg. Innét biztatjuk Budapest összes vendéglátósát, hogy haladéktalanul ostromolják meg Demszkyéket területfoglalási engedélyekért, mert még rengeteg elhanyagolt, gyomos terület van a Lánchíd környékén.

P.s: Félreértések elkerülése érdekében: nem Demszky Gáborról fogjuk megmintázni a korrupció és az inkompetencia szobrát, ha egyszer majd úgy adódik. És természetesen azt sem állítjuk, hogy Demszky és bandája ilyesfajta módon vásárol magának médiabefolyást, hiszen Havas Nikolett nem azonos Havas Henrik médiaizével, hanem csupán a lánya.



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ráday Mihály nyilatkozik, Színes Bulvár Lap (Bors):

...idén is megnyitotta kapuit a terasszal kibővített Fesztivál kávézó a Lánchíd pesti hídfőjénél.

A világörökség részének nyilvánított Dunaparton álló barakszerű épületet információink szerint Havas Henrik lánya, Havas Nikoletta üzemelteti férjével.

Bizonyára olvasóinknak is szöget ütött a fejébe, hogyan lehetséges felhúzni a Világörökség részét képező Dunaparti panorámából kilógó építményt.

Megkérdeztük hát a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy minek alapján adtak engedélyt a kávézó megnyitására. Azt a választ kaptuk, hogy az ügy az V. kerületi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

Az V. kerületi önkormányzat sajtó osztályán viszont közölték, hogy csak a műszaki osztályuk döntött hatósági jogkörben, minden további engedély a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal jogkörébe tartozik. Ott délután már nem találtunk illetékest.

Természetesen Havas Henriket is megkérdeztük a kávézó kapcsán:

- Harminckét éves a lányom, nem foglalkozom a dolgaival - zárta rövidre Tanár úr.

Pár perc múlva jelentkezett szerkesztőségben az érintett, Havas Nikoletta is, hogy rákérdezzen: fotós kollégánk miért készített fényképeket a Fesztivál kávézóról.

Végül azt mondta, hogy nem szeretne nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Ráday Mihály városvédő szerint, ha a Kávézó körül az engedélyek rendben vannak akkor nincs nagy probléma.

- Idén még nem láttam az építményt, de tavaly sem volt vele probléma. Mivel ideiglenes épületről van szó, ami nem örökre marad ott, és az engedélyeztető bizottságok is áldásukat adták, úgy nagy baj nem lehet.

Ha jól emlékszem ez egy gyomos terület volt, most pedig egy kulturált környezet van ugyanott, így az utóbbiból szívesebben gyönyörködöm a Budai vár látványában.

Népszabadság Online:

A nyár beköszöntét Budapesten az is jelzi, hogy hiába nyílnak gombamód a teraszok, szezonális kiülős helyek, esténként alig lehet szabad helyet találni. A városháza teraszpárti, alig akad olyan eset, hogy visszadobnák a helyfoglalási kérelmet. A világörökségi területeken a nyárra kitelepülő bódéknak már nem mindenki örül, mert azok nem illenek a városképbe.

A teraszok kialakítására vonatkozó kérelmek 95 százalékát engedélyezzük - mondta lapunknak Endrédy István (Fidesz), a helyfoglalási engedélyekről döntő várostervezési és városképvédelmi bizottság elnöke. A jóváhagyás feltétele, hogy az alkalmi vendéglátóegység mellett továbbra is el lehessen gyalog férni, és csak minimális reklámok legyenek a napernyőkön, székeken. A bizottság akkor utasítja el a kérelmet, ha ezt környezetvédelmi szempontok - például zöldterület védelme - indokolják. Vannak különleges esetek is. A városatyák nemet mondtak arra a kérelemre, amelyben a vendéglős közvetlenül egy körúti vécé lejárata mellett alakított volna ki alkalmi kerthelyiséget. Az elnök szerint a jóváhagyás feltétele az is, hogy a vendéglátó betartsa a csendrendeletet és a zajvédelmi előírásokat.

Endrédy szerint arra is van mód, hogy a bizottság az engedélyezésnél esztétikai és minőségi szempontokat is érvényesítsen. Főként akkor, ha érzékeny területről van szó, mint például a Vörösmarty tér vagy a világörökség területe. Többször is foglalkoztak például a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő kávézóval, amelyre a bizottság rendhagyó módon nem egyhangúlag adta áldását.

Örül a teraszok nyári térhódításának Korompay Katalin, a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze is, azzal azonban nem ért egyet, hogy a világörökség területén nyaranta igénytelen, a városképbe nem illő bódékat állítsanak. Mint lapunknak elmondta, a kiülős vendéglátóhelyek kialakításánál ugyanazokra a szempontokra kell figyelemmel lenni, mint bármelyik építészeti beavatkozásnál, tehát a jó színvonalra és az illeszkedésre. Ez nem azt jelenti, hogy faragott oszlopokból legyen a korlát, hanem inkább azt, hogy az alkalmi építmény ne ríjon ki a világörökségi környezetből, azaz igényes és minőségi legyen. Szerinte a legjobb, ha csak asztalokat és székeket tesznek ki, ahogy Olaszországban vagy Párizsban. A főépítész jó ötletnek tartaná, ha a Duna-korzón eredeti formában elevenítenék fel az 1870-es években megnyílt teraszokat. A Lánchíd pesti hídfőjénél nyílt bódé és az ahhoz hasonló ideiglenes építmények azonban idegenek a környezetüktől és megzavarják a tér szerkezetét. A teraszok leginkább egy-egy épülethez illeszkedve mutatnak jól, nem pedig bódékhoz kapcsolva, amelyeknek inkább egy strandon volna a helyük - tette hozzá.

A Lánchíd pesti hídfőjénél lévő - immáron második éve nyitva tartó - kávézó ideiglenes létesítménynek minősülő épülete ellen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem emelt kifogást. Az engedélyt kiadó irodavezető, Boór Judit korábban azt nyilatkozta egyik laptársunknak: "az épület nem néz ki rosszabbul, mint bármilyen hasonló, idényjellegű épület a Citadellánál, a Váci utcában vagy a budai Várban". A KÖH elnöke, Varga Kálmán pedig visszautasított minden olyan kérdést, amely politikai vagy személyes okból megkérdőjelezi a hivatal döntését. Az elnök ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a Lánchídnál lévő kávézó Havas Henrik televíziós műsorvezető lányának érdekeltsége, pedig csak azt akartuk kérdezni tőle, hogy szerinte világörökségi szempontból nem jelent-e problémát a faépület.

Fesztivál a híd lábánál

A megkapóan invenciózus Fesztivál nevet viselő kávézó új perspektívát nyitott Pesten. Lett végre egy hely, amely majdnem a Korzón van, nagyjából ugyanazt a csudát látni róla, mint a szállodák teraszairól, árban sem igen marad el a hotelektől (egy négydecisre racionalizált korsó sör = 780 HUF), viszont a bennszülötteknek nem kell feszengeniük a nyomasztóan jól öltözött szállodavendégek között, akiket csodálnak, ámde nem szeretnek.

Ennyit a küldetésről. A létesítményről mint anyagok és tárgyak összességéről már sajnos nem tudok ilyen végtelen lelkesedéssel mesélni. A szegényesen dezodorált 2-es villamosról is látszik, hogy nem az örökkévalóságnak szánták, magyarán, a kávézóba éppen annyit feccölt a menedzsment, hogy kitehesse a cégtáblát, se többet, se kevesebbet. Hál' istennek elkerülték a barkácsáruházak kertészeti osztályát, és nem vettek bordó műanyag székeket - helyettük hiperkonform, de vállalható fabútorokat installált nekik egy üdítőitalgyár - a világítási osztály álnok csábításának azonban képtelenek voltak ellenállni, és megvették azokat a dermesztő, mű-millenniumi vaslámpákat, amelyek már az agglomerációs kertitörpe-találkozókon is kezdenek kínosak lenni. Röviden szólva, a dizájner nagy álmára ezúttal ráhúzták a párnacihát, és belökték a kamra legsötétebb sarkába. Ez az igénytelenség - és itt megint egy jó pont jön - másrészről viszont előnyére válik a lokálnak: mivel nem ordít ki a környezetéből, legalább nem különösebben feltűnő.

Összességében azt tudnám mondani, hogy - bár a hely felépítményének hátsó traktusa, konkrétabban a vécé és környéke színre, szagra, tapintásra kifejezetten a Georgi Dimitrov építőtábor vizesblokkját juttatja eszembe - mégsem vagyok elkeseredve. Vigasztaló tudni ugyanis, hogy a Fesztivál kávéházat néhány csavarhúzó segítségével elvileg bármikor el lehet tüntetni, ha úgy alakul.(B. T.)

Névtelen írta...

Fesztivál Kávézó on the Pest side of the Chain Bridge next to Roosevelt Tér (square) big cheats. They are on a nice spot with music at night and reasonable gulash but be careful with the bills. Check them and insist on knowing the cost each item and why. Do not let them cheat you. Have a pleasent time.

Névtelen írta...

http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Hungary/Budapest_Fovaros/Budapest-436839/Warnings_or_Dangers-Budapest-BR-16.html

Névtelen írta...

Havas videoblog: http://abbcenter.com/index.php?t=heti_exkluziv_havas_henrikkel&m=Friss%20tartalmak