2006. augusztus 2., szerda

Szobordarabolással a tehéninvázió ellen


Nincs határozott véleményünk a Budapestet ellepõ tehéncsordával kapcsolatban. Egyrészt a valutatermelõ turistáink örvendenek, hogy a graffitikkel ellepett Lánchíd mellett más fotózni való is akad szmogtól szürke városunkban. Másrészt meg a sok akarnok és önjelölt mûvész alkotása mellett kevés a szóra érdemes. Mint mûvelt és széles látókörû rák, felhívnánk a kedves olvasók figyelmét, hogy nem csak a Bazilika elõtti tehén nem aratott osztatlan sikert. Nyeles szemeinket Stocholmig meresztettük, ahol a Radikális Svéd Graffitisek (Stockholms militanta graffitikonstnärer) 2004-ben túszul ejtettek egy tehenet. A részletekért tekintse meg a videót!

A magyarra fordított közleményük alant olvasható, Uta jóvoltából:

Mi, a Stockholmi Radikális Graffitimûvészek, morálisan indíttatva érezzük magunkat, hogy megvédjük magunkat a tehéninváziótól. Ezeknek a teheneknek semmi közük a mûvészethez, mert a reklám nem mûvészet, hanem ócska csalás és ámítás.

Az önkifejezés szabadsága nem a miénk, hanem azoké, akiknek van pénzük hirdetési felület vásárlására vagy egy ilyesfajta tehénre, ami ugyanaz. Úgy véljük, veszélyben a szólásszabadság. Kétségbe vonni a tehenek jogosultságát a szólásszabadság védelme és egyben minden polgár morális kötelessége.

Túszul ejtettünk egy tehenet és követeljük, hogy az illetékesek ismerjék el, hogy a tehenek semmilyen mûvészi értéket nem képviselnek. Valamint minden tehén hagyja el városunk utcáit aug. 23-a, 12 óráig. Ugyanakkor szabad falfelületeket követelünk, hogy a stockholmiak is gyakorolhassák vélemény és szólásszabadságukat.

Amennyiben követeléseinket nem teljesítik, a túszt feláldozzuk. Ez nem vandalizmus, hanem mûvészi igazságszolgáltatás.


Nekünk legalább nyolc sörös kezelést igénylõ lelki törést okozott a Vásárcsarnok elõtti, levágott tõgyû, félig felszeletelt tehén, oldalán PACK logóval (Kozicz Szabolcs mûve). Az általunk radikális állatvédelmi kiáltványnak értelmezett szobor elnyerte legmagasabb tetszésünket, de a talapzatán feltüntetett szponzor neve (Pick-Délhús) meggyõzött minket minden lázadás teljes értelmetlenségérõl. A szó szoros értelmében megvesznek kilóra.

(homar.hu)

Nincsenek megjegyzések: