2008. január 26., szombat

Time Machine: Sztálinváros / Stalin city / Stalinstadt

Hungary’s first socialist city, Sztálinváros (today Dunaujvaros), during the 1950s.
Városnézés, city guide, időgép
46° 59' / 18° 56'

Ekkoriban a haladó, liberális értelmiség magyar képzőművészek a szocialista realizmus stílusában az örök mosoly, az örömteli hétköznapok, a boldog munka világáról adtak hírt, melynek harmóniáját egyedül az ellenség, a "fasiszta rém" ronthatja meg.

Sztálinbarokk. A Bauhaus formakísérleteinek alapján tervezett modern épületek helyett a „sztálini palotáké” a jövő. Monumentális terek, klasszicizáló oszloprendek, kőkeretes ablakok, ajtók, díszes párkányok, erkélyek – visszatér Napóleon és Sándor cár korának archaizáló eklektikája.

Dr. James Wilson az irodájába zárkozva sodor egy jointot a rákos betegének. (DrHouse-s02e11)

Dr. House migrén ellen LSD-t fogyaszt (DrHouse-s02e12)

Sztalinvaros, Stalin, Stalin city, city, Stalinstadt, Magyarorszag, Hungary, Ungarn

more photos
hasznos:
Everyday Life in the First Hungarian
Socialist City


Caboodle.hu - Retro Mayday parade planned in Stalin City

A Study Path of Socialist Realism / Sozreal-Lehrweg

Pentelei Köztársaság (?)

Sztálinváros/Dunaújváros képekben

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy Gazprom közeli magyar cég – egymilliárd dolláros kérdés

2003. december 4. , 15:35 FigyelőNet


A hazánkban bejegyzett kereskedőcég egymilliárd dolláros adózás előtti nyereségre tehet szert, a nemzetközi sajtó Szemjon Mogiljevics maffiafőnökkel összefüggésben említi...


Kapcsolódó témák

Putyin ígéri, hamarosan külföldiek is jegyezhetik a Gazpromot
Kapcsolódó cégek

Általános Értékforgalmi Bank Rt.

Imperial Tobacco Magyarország Dohányforgalmazó Korlátolt Felelősségű TársaságAz angol nyelvű The Moscow Times szerint egymilliárd dollár adó előtti nyereségre tehet szert az Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. magyarországi off-shore kereskedelmi vállalat, amely egy nappal azelőtt kapott ügynöki megbízást az orosz állam ellenőrizte Gazpromtól évi 36 milliárd köbméter földgáz Türkmenisztánból Ukrajnába való szállítására, mint hogy tavaly december 6-án bejegyezték. A cég életében nem ez az egyetlen érdekesség.

Itthon Knopp

Az Eural Trans Gas irodái a budapesti Bank Centerben találhatóak, ügyvezetője Knopp András, az MSZMP KB egykori alosztályvezetője, a nyolcvanas években kulturális miniszterhelyettes. Knopp korábban a német Reemtsma dohánykonszern képviselője volt a szovjet utódállamokban. Knopp a Kyiv Postnak adott interjúban állítólag elismerte, hogy üzleti kapcsoltban áll a Mogiljeviccsel összefüggésbe hozható Highrock Properties nevű céggel, magával a körözött maffiavezérrel azonban semmiféle kapcsolatot nem ápol. A Highrock Properties ugyanazon a tel-avivi címen (egyazon irodaházban) van bejelentve, amelyen az Eural izraeli tulajdonosa, vezetője pedig Igor Fiserman, akit – több társával együtt - az FBI 150 millió dollár elsikkasztásával gyanúsít.

Szeva bácsi

A cég alapítója állítólag három, az üzleti életben teljességgel járatlan, hazájában igen szerény körülmények között élő román és egy izraeli állampolgár, Gordon Zeev. Ez utóbbit állítólag – így a lap – szoros szálak kötik az Ukrajnában született maffiavezérhez, Szemjon Mogiljevicshez, aki szerepel az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján. Erről a kapcsolatról első esetben a brit titkosszolgálati szaklap, a Jane's Intelligence Digest számolt be januárban.

Az orosz lap szerint a Pest megyében bejegyzett cég, az Eural Trans Gas profitja az ukrán Naftogaz monopólium által neki átengedett gázhányad továbbexportálásából származik, leszámítva a Gazpromnak járó csővezeték-használati díjat. Hogy miért nem a Gazprom végzi ezt a tevékenységet, arra a cégnek egyszerű a magyarázata: az ukrán fél ragaszkodott ehhez a megoldáshoz, a hazánkban élvezhető off-shore státus pedig jelentős adómegtakarítással jár.

Aggódnak a Gazprom-részvényesek

A Gazprom kisebbségi részvényesei – a lap a Hermitage Capital Managementre hivatkozik – persze nem csak azt nehezményezik, hogy máshoz kerül az egymilliárd dolláros adó előtti nyereség, amely az egykori orosz gázipari minisztérium utódjához, a Gazpromhoz is befolyhatna. A Hermitage-t és vélhetően a többi kisebbségi részvényest, így a német gázipari óriást, a Ruhrgas-t az is bosszantja, hogy az orosz gázkészletek jelentős hányada felett őrködő anyacég 300 millió dolláros kölcsönnel támogatta meg a pusztán kereskedelemmel foglalkozó céget, amelyet mindössze 12 ezer dollár indulótőkével hoztak létre. Ezt tetézi, hogy a gázóriás százszázalékos tulajdonában lévő bank, a Gazprombank, amely egyébként a magyarországi Általános Értékforgalmi Bankban is tulajdonos, további 70 millió dollárral segítette meg a céget.

A Hermitage első embere szerint a Gazprom részéről az Euralnak nyújtott támogatás üzletileg teljesen értelmetlen, és nagyságrendileg éppen akkora „veszteséggel" jár, mint amelyért Valgyimir Putyin elnök menesztette a korábbi vezetőséget. Ők az Itera nevű, Floridában bejegyzett cégen keresztül szivattyúztak ki vagyonokat az orosz gáziparból. „Igaz, ők legalább saját lelőhelyekkel rendelkeztek és kitermelést is végeztek" – jegyzi meg a Troika Dialog energiaipari elemzője.

Ha igaz a Moscow Times és számos más lap által megszellőztetett kalandos történet, akkor a Gazprom, melynek korábbi menedzsmentjét számtalan alkalommal érte támadás amiatt, hogy busás hasznot hozó tevékenységeit magának a menedzsmentnek az ismerősi, rokoni köréhez tartozó vállalatokhoz szervezi ki, a Putyin által kinevezett vezérrel, Alekszej Millerrel sem lett átláthatóbb.

Névtelen írta...

Létező magyar nevek a telefonkönyvből :)

> Pisi László
> Zsiros B. Ödön
> Kandisz Nóra
> Lakatos Marlonbrandó
> Somogyi Punci Mihály
> Piros Arany
> Skoda Mercédesz
> Kolompár Pamela
> Kasza Blanka
> Farkas Piroska
> SZOPJÁK JÁNOSNÉ
> Mezeiné Nyúl Mária
> Popp Simon
> Gyökér Irén
> Csaby Csaba
> Kapp Bea
> Pribékné Mosolygós Éva
> Bármi Áron
> Simon Mihálka Vangelisz
> Dr. Puki Gyuláné
> Pöcs Alajos
> Romolhatatlan Rozália
> Bugyiné Kurják Krisztina
> Szopós Sándor
> Galambos Tarzan
> Sutyinszki Pál
> Ondóné Emperger Mária
> Dr. Buta Ferenc ( tanár )
> Szaladósné, Futó Gabriella
> Halál Péter
> Havasi Gyopár
> Cserepes Virág
> Öntöző K. Anna
> Végh Béla
> Nyári Napsugár
> Dr. Kontár Alfréd ( baleseti sebészeten egy doki)
> Mikorka Kálmán
> Pribék Lajos /fogorvos,Zugló Fűrész u./
> Vizi Lóránd
> Szopós Szilvia
> Ondó László

Névtelen írta...

Külvárosi utcasarkon
Két iszákos harákol
Nem kell ide forradalom
Összedõl ez magától

Névtelen írta...

"Kocsmatölteléknek
Jók leszünk talán még
Nekünk ez a kor csak
Történelmi játék

Kocsmatölteléknek
Kellünk hősi célra
Nekünk ez a kor csak
Történelmi tréfa"