2006. május 11., csütörtök

Gyalogosok vs autósok - melegítés

Mint már megírtuk, végre történik valami a kipufógógázban, a Radikális Gyalogosok megunták az autósok terrorját és május 17-én 17 órakor utcai megmozdulás lesz a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út keresztezõdésénél. A budapestiek elképesztõ vezetési szokásainak illusztrálására vidéki és kultúrországbeli olvasóink számára készítettünk egy rövidke videót néhány átkelõnél. Tapasztalataink szerint a pesti autósok simán nyernék a surmósági világbajnokságot, a gyalogosok semmibevétele lassacskán magát a gyalogos közlekedést is lehetetlenné teszi Budapesten. Csúcsforgalomban, dugóban két méter nyereségért áterõszakolják magukat a zöld jelzésnél szabályosan átkelõ járókelõk között, valamint a zebrára hajtva várják, hogy meglóduljon a dugó.

Amellett, hogy semmibe veszik a gyalogosok legelemibb jogait, észmeresztõen ostoba is ez a fajta semmibevevése a Kresznek: a keresztezõdés közepén megrekedt autós megakadályozza, hogy oldalirányból meginduljon az autós forgalom, ezáltal még tovább növeli a dugót a városban, valamint teljesen fölöslegesen tovább mérgezi városunk levegõjét. Évente csak Budapesten 2000 ember hal meg az autósok által okozott légszennyezés miatt. Ha az autótulajdonosok ezeket a szerencsétleneket belelõnék a Dunába, lenne nagy országra-világra szóló felháborodás, de jelenleg a közös bûn eredménye a cinkos hallgatás.

Pestiesen szólva: leszakad a pofám, de néhány körmöst mindenképpen illene kiosztani. Mi szorgalmasan és nagyon udvariasan beszólogatunk a zebrán parkírozó polgártársaknak (lécci, ne a zebrán parkolj, ne akadályozd a gyalogos forgalmat), de amíg a gyalogosok túlnyomó többsége bambán, szó nélkül tûri az autósok pofátlanságát, javulásra semmi esély.

A videón a már említett Bajcsy-Andrássy keresztezõdés, az Irányi utca, a Moszkva tér, valamint kedvencünk, a Belügyminisztérium melletti, a József Attila utcában levõ átkelõt filmeztük. Ez utóbbin még a belügy dolgozói sem mernek átkelni a száguldó kerekes surmók miatt. Itt esett meg velem, hogy a holland civilizációból hazatérve szórakozottan kiléptem az úttest szélén ijedten várakozó, negyvenfõs német turistacsoporból, mire egy lefékezõ fekete BMW-bõl kiugrott egy igen tekintélyes méretû, öltönyös kopasz. Az a sejtése támadt, miszerint szerény személyünk homoszexuális irányultságú és ezen megérzését azonnal közölte velünk: mocskos buziköcsög, szétverem a pofád. A többit inkább nem részletezem, mindenesetre szerénytelenség nélkül kijelentjük, hogy anyázásban még nem találtunk méltó ellenfelet. A monoklink meg egy hét alatt majdnem teljesen eltûnt.

frissítés, olvasói levéllel:

Drága Sebibaba,

köszöntelek a magyar médiában, ami többek között azért ilyen rohadtul
demoralizáló, mert magadfajta demagóg, wannabe újságírók alkotják. Légy
oly kedves, egy válasz-emailben közöld már velem, hogy milyen indokoknak
köszönhető az, hogy nemes egyszerűséggel, bárminemű előzetes szelektálás
nélkül lehordassz egymillió munkába siető, szerencsétlen, pesti autóst?
Merülőónként vetem e kérdést lelkedbe, hogy kitudjam mélységét.

Megértem, hogy újlipótvárosban - havi kettő bruttóért - gépelött rohadni
nagyon felemelő, már-már a szabadkőművesség semmihez nem fogható
übermensch érzését adja, csak kérlek ne feledd, hogy minden
erőfeszítésetek ellenére vannak még olyanok, akik nehezen nyelik le, hogy
két év kodolányi után egyesek már friedrich nietzsche nyomdokaiba kívánnak
lépni. Ha tudsz követni...

Igen, zebrán állni szemétség, kereszteződés közepén pláne, ám van valami
ami ezen is túl tesz - fröcsögni, lehúzni, de semmi újat kitalálni,
ötleteset hozzátenni, problémát megoldani. Tudom, hogy az irodai székhez
szokott "letargizálók" nagyon örülnének, ha végre úgy élnénk, mint a
svédek. Ott bizony senki nem száguld, átengednek a zebrán és mindenki
váliummal alszik el, vagy egy közli országban issza agyon magát... ja és
nagykövetek kiállításokon zúznak.
Kedves Kolléga! Kérlek menj el mondjuk szíriába (tudod a terroristák,
vagy?) ahol tekintélyelvűségen alapul a közlekedés. Valamiért többen
mosolyognak az utcán, mint bármelyik általad preferált, nyugat-európai
plasztik masszában. Amúgy röhejes igyekezeted ellenére sem sikerült semmi
durvát felvenned, a filmezési technika pedig éppoly sekélyes, mint -
sajnos cikként aposztrofált - barbár bekiabálásod. Sajnos építő jellegűt
most én sem tudok mondani neked, talán annyit - remain calm!
Kérlek ezúttal tekints el írásom grammatikai elemzésétől, ugyanis nagyon
ócska gépről kellett írnom, és lehetőleg ne a "nem is kétkilóér ill. akkó
nem kell minket olvasni" típusú válasszal élj.

Üdvözlettel
egy - bosszútól félvén - névtelenségbe burkolózó bértollnok

(homar.hu)


21 perces videónk az eseményről:

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én 15 éven keresztül jártam BKV-val elõbb kor, késõbb pénztelenség okán (74-es troli, 7-es busz, metro és 4-6 villamos naponta többször). Ne haragudjatok, ha nekem a reggeli és esti tülekedésbõl nem a romantikus eszmények jönnek elõ, hanem az undor. Akinek tényleg tetszik, hogy télen a busz olyan párás ablakokkal közlekedik, hogy nem lehet kilátni, kapaszkodni nem kell mert mint a heringek állnak az utasok az egymást percenként követõ jármûvekben, az válassza ezt a kultúrált megoldást.

Én utálom, ha az arcomba szuszognak, letapiznak, a táskámba turkálnak és csatakossá izzasztanak amig munkába érek. Most van egy Smartom, még két év és kifizetem, sokkal több adót teszek le az asztalra mint egy BKV-rajongó, és megõrzöm az intim szférámat. Ilyen gyarló macska lettem én, a nagyváros szülöttje.
#220 - 2006. Máj. 18., 12:41 - Florence

#218: Bocs, de erre az agglomerációra írtam valahol azt, hogy a meglévõ utak karbantartásával, újak építésével, és általában véve az autós forgalom segítésével teszik lehetõvé azt, hogy sokan kiköltözzenek az agglomerációba. És akkor már nyilvánvaló, hogy csak autóval járnak be/tudnak bejárni. Csakhogy ezt a folyamatot nem (csak) abból az irányból kell nézni, hogy miért csak autóval tud bejönni a városba, hanem arról az oldalról (is), hogy egyáltalán miért költözött ki.
#219 - 2006. Máj. 18., 12:15 - Joe Forster/STA

ody42
hüje vagy (így pontos j-vel, mert csak ennyit érdemelsz). szerinted hány olyan ember van, aki az agglomerációból jár be, ahol tömegközlekedésnek még a hírét sem hallották? És kénytelen egyedül menni?
például egy dunavarsányi felmenne az örs vezér térhez reggel 8-ra : elindul kb. 6-kor otthonról a 6.10-es buszt eléri. 7-re bent van a népligetben vagy a nagyvárad téren. onnan nepliget-metro-metro két átszállással 8-ra ott van vagy nagyvarad-villamos-metro atszállásal szintén 8-ra ott van. 2 óra egy kocsival 30 perces útért. És arról nem beszélek, ha nem férsz fel a buszra (mert van ilyen) akkor csúszol 20-30 percet. jó mi?
jobb példa: volt osztyapenkótól szobortól=>örs. tömegközlekedéssel=halál.
metró még hagyján (de az nincs mindenütt), villamos is ha zártpályás, de busz-troli ááááhhh.
ezért járnak az emberek autóval.
#218 - 2006. Máj. 17., 15:47 - vérlázító

Közeledik a perc...
KÉSZÜLJETEK!!!
Ziles Sanyi Te is!!!
#217 - 2006. Máj. 17., 13:42 - Gennyzsák Sam, a felmentő sereg

Aki azt mondta, h. a tömegközlekedés nem alternatíva, az gondolja végig, hogy ha csak azokat a kocsikat takarítanánk le az útról, amikben csak 1 ember utazik(de majdnem annyit füstöl mint egy busz), akkor egy dugó nem lenne pesten, és ezt a "sok" embert lehetne buszoztatni,metróztatni stb. (+bevételbõl lehetne venni jármûveket) arról nem is beszélve, hogy így lenne végre értelme bringával járni. Én pártolom a 300 forintos benzint, leszarom ha a kenyér is annyi lesz, de legalább nem fog minden gyík kocsival járni szarni is.
#216 - 2006. Máj. 17., 12:15 - ody42

nõjjön a fejére a gázmaszk annak aki ott lesz
#215 - 2006. Máj. 16., 11:56 - ez egy értelmetlen faszság

Mint budapesti autós és gyalogos én is nap mint nap tapasztalom az utakon jelenlevõ agresszivitást minden alapvetõ szabály figyelmen kívül hagyását. (a zebrát és a közúti jelzõlámpát egyre kevesebben ismerik fel, a jelzéseiket is nagyon nehezen tudják értelmezni)

Az a véleményem hogy a zebrákat és a gyalogosokat védeni kell bármi áron ahogy ezt a fejlettebb közlekedési kultúrával rendelkezõ országokban teszik. Az õ szabályaikat mi is nyugodtan átvehetnénk általában két szabály van:
1. Ha a zebrán egy gyalogos szeretne átmenni és az autós nem áll meg, jelentõs mértékû pénzbüntetést szabnak ki. (akár kamerákkal is monitorozzák a forgalmasabb belvárosi átkelõket)
2. A gyalogos a zebrán átkel és az autó behajt a gyalogosok közé, közvetlenül elõttük/mögöttük elsuhan. Ezt jogsielvétellel büntetik. (ilyet nap mint nap látni budapesten)

Ugyanígy kamerákat kellene tenni a vasúti átjárókba is, aki vörös jelzésnél átmegy rajta, pénzbüntetés és mindenki jól jár. Az autós megtanulja mit kell tennie és remélhetõleg megússza a balesetet, a jelentõs pénzbüntetésekbõl pedig fenntartható a kamerarendszer.
-Csökkenthetõ a korrupció, a helyszínen való stiklizés esélye.

Általában a magyar rendszer nem mûködik a büntetések és a magyar rendõrök nem képviselnek visszatartó erõt. Akár szigorban felhozhatnám ezt a cikket is példaként: [link]
Nálunk ilyen mértékû büntetés elképzelhetetlen egy ilyen esetért.
#214 - 2006. Máj. 15., 20:14 - egy vélemény

kár, hoigy nem érek rá, de támogatom az ötletet. az autó mellet a kerékpár is jó megoldás én már vagy 20 éve bringázok a városban pedig van autom is. mindent éertelemmmel kell használni.
#213 - 2006. Máj. 15., 18:15 - vorostraktor

ennek igy mi ertelme? mar terveztem, hogy megyek, gondoltam a maradek igazan radikalis emberrel ottmaradunk legalabb fel orat korozni a zebran, hogy IGAZAN legyen visszhangja a dolognak, es ne csak egy rovid szines legyen az esti hiradoban. raadasul ez az elfutkoraszas teljesen nevetseges es komolytalan, az EGESZ elet veszi le.
rossz szervezes, hasztalan.
#212 - 2006. Máj. 15., 15:59 - moli

209 - 2006. Máj. 15., 14:39 - sétálóutcát az Andrássyból

Tudod mi a szemellenzõs látásmód? Amikor kijelented, hogy a mátrai erõmû nem a te ablakod alatt füstöl, oszt jó napot. Gratulálok.
#211 - 2006. Máj. 15., 14:47 - Vonnegut

sétálóutcát az Andrássyból:

NNa, és a geotermikus energia hogy jön ide?
Az erõmû füstjét mindenki szívja. Attól hogy nem pont az ablakod alatt van, attól még beszívod, te majjom. Amúgy meg pont Te sírtál a füst miatt. Menj, tüntess az erõmûvek ellen, szakadj le az autósokról, van nekünk elég bajunk az ilyen idióták nélkül is.
Onnan, hogy az autósokat tekinted ellenségnek, már csak egy lépés, hogy a rosszakat, akik minden baj forrása csak úgy emlegesd, hogy "ÕK"... aztán jön egy enyhe szúrás, két ápoló elvezet, nem lesz veled sok baj...
#210 - 2006. Máj. 15., 14:47 - Egy autós.

Egy autós!
Tudtad, hogy annyi szélerõmû vár engedélyre (hiába) amennyi háromszor ki tudná váltani a Mátrai erõmûvet?
Tudtad, hogy Magyarország geotermikus energia potenciálja ki tudná elégíteni az USA energiaigényét? De egyébként is, hogy jön ez ide? A mátrai erõmû nem az ablakom alatt füstöl (ellentétben veled) És pont ezt a szemellenzõs látásmódot akartam felróni az autósoknak. (mindenkinek jobb lenne, ha nem ülnék kocsiba, de más is beül, akkor nehogy'má pont én ne! A Mátrai erõmû is füstöl, akkor én miért ne? stb.)
#209 - 2006. Máj. 15., 14:39 - sétálóutcát az Andrássyból

május 17-án 17.30kor minden autót szeretettel várunk a vörösmarty térre ahol harsonahang ad jelet a gázadásra: 30 másodpercig vadul cikázunk a vigadó, a párisi udvar és a kempinsky között, majd olyan gyorsan szétoszlunk amilyen gyorsan csak lehet.
#208 - 2006. Máj. 15., 13:45 - kitt

"3. Talán néha úgy is ki lehetne nyitni az ablakokat, hogy nem befelé jön a füst, és nem halna meg pesten évi 2000 ember csak a légszennyezés miatt."


Tudtad, hogy a mátrai hõerõmû több szennyet és kormot és széndioxidot bocsájt a levegõbe mintha az összes autót az országban egyszerre járatnád?

Köszi...
#207 - 2006. Máj. 15., 13:00 - Egy autós.

1. A város nem az autóknak épült.
2. Méghogy demonstráció: Miért kéne a rendõrségen bejelenteni, hogy egy csomó ember át akar kelni a zebrán? Egyfelé mennek... Ilyen erõvel azt is be kéne jelenteni, hogy minden délután 6000 ember 5990 autóval demonstrációszerüen elállja a Rákoczi utat. Nekik szabad? A hócipõm tele van az autósok hülyébb felével, amikor majd felrobbannak az idegességtõl egy dugó közepén (a motor persze végig jár), de eszükbe sem jut, hogy õk maguk okozza a dugót. Másnap ismét magához veszi a neszeszerét, és beül a volán mögé, miközben abban reménykedik, hogy talán ma nem lesz beállva a város. Miért ne lenne? Magam is kocsit használok, ha vidékre megyek, vagy árut szállítok, de a sok fasz, aki még mindíg státuszszimbólumnak tekinti a verdát, és a postaládához is azzal jár, jobban tenné ha idõnként kiszállna és gyalogolna egy kicsit, mert:
1. Akkor rendesen haladhatnának azok, akik árut szállítanak, vagy a gyereket viszik az orvoshoz.
2. Nem kéne annyit idegeskedni a benzinár, a dugók, a parkolás, stb. miatt.
3. Talán néha úgy is ki lehetne nyitni az ablakokat, hogy nem befelé jön a füst, és nem halna meg pesten évi 2000 ember csak a légszennyezés miatt.
De amíg mindenki úgy gondolja, hogy ez jó ötlet, milyen jó is lenne, ha csak az ülne kocsiba, akinek szükséges (meg persze õ), addig a helyzet nemigen változik. (A naivabbak persze reménykedhetnek a városvezetés hozzáértésében, de hülyékkel nem vitatkozom)
#206 - 2006. Máj. 15., 12:53 - Sétálóutcát az Andrássyból

Ha mindenki kiszállna a kocsiból, és elkezdene tömegközlekedni, a BKV, és így a város közlekedése lebénulna. Nem döcögve, dugósan haladna, mint most, hanem egyszerûen lebénulna. Sem a metró, sem a villamosok, sem a buszok nem tudnák elszállítani a tömeget. (most sem tudják)
Értsétek meg, a tömegközlekedés nem alternatíva.
#205 - 2006. Máj. 15., 12:29 - Béla

#201
Javaslatom jármûtõl függetlenül az volt, hogy ...
#204 - 2006. Máj. 15., 11:28 - ...maraggy otthon, termessz uborkát.

(...folyt): A 17-i akcióról továbbra is az a véleményem, hogy indokolatlanul fogják zavarni sok ember életét, a flashmob nem errõl szól! Légyszíves nevezzétek demonstrációnak, és nem a kurva lámpa miatt, hanem az autósok szennyezõanyag-kibocsátása miatt. Akkor oké az egész. De a lámpa-balhé csak ürügy.
#203 - 2006. Máj. 15., 10:45 - Igazságot

Nem mintha ez itt az értelmes vita helyszíne lenne, de megpróbálom. Valamelyik biciklis tüntetés vagy flesmobozás vagy demonstráció vagy critical mass, vagy tudjafene, melyik nyavalyás rendezvényük elõtt (tényleg, az autósok miért nem szerveznek soha ilyen balhékat? Na mindegy) egy biciklis megjegyezte (nagyon találóan): attól, hogy valaki biciklin jár, az még nem feltétlen gyógyszer parasztság ellen.

Na errõl van itt szó. Százalékosan ugyanannyi paraszt van az autósok között, mint a biciklisek között. Erre nem mentség, hogy mivel jár. NEM minden autós viselkedik bunkón a biciklisekkel, és NEM minden biciklis szarja le a KRESZT. Ha autóval jársz, akkor igenis feltûnik a sok hajtáspajtás, akik komolyan 90%-ban LASSÍTÁS NÉLKÜL söpörnek át a piroslámpán, ha biciklivel jársz, akkor feltûnik a paraszt autós, aki leszorít, ajtót nyit rád, stb.

De könyörgöm, hagyjuk már az olyan csúsztatásokat, amik itt szoktak lenni, hogy "az autósok nem mosolyognak, egyik sem", de bezzeg a biciklisták "mind mosolyognak", mert ez egyszerû baromság. Én pl. még egy mosolygó hajtáspajtást se láttam, hacsak az ellenszéltõl görcsbe rándult arcukat nem nevezzük mosolynak, én viszont mindig mosolygok, mert zenét és rádiót hallgatok a kocsiban. Szóval hagyjuk a baromságot. Plusz a bicikliseket a gyalogosok is utálják, mert azok a biciklisek, akik nem épp az úttesten cincálják az autósok idegeit, azok a járdán cikáznak, és véleményem szerint ugyanannyi konfliktusba keverednek a gyalogosokkal, mint az autósokkal. Viszont ott van az is, hogy közben az autósok meg tényleg rohadtul nem állnak meg a zebrára már lelépett gyalogos elõtt, és ez szintén vadparasztság.

Szóval legyünk már szívesek rájönni, hogy az emberek legnagyobb része egyszerûen gyárilag paraszt, és rohadtmindegy, hogy autóba vagy biciklire tette a seggét.

#202 - 2006. Máj. 15., 10:40 - Igazságot

kabbe, bringával járok!
#201 - 2006. Máj. 15., 10:38 - Maraggy otthon, termessz uborkát -nak

Ide szerinem tipikusan az a réteg írogat, akik reggel azért még jól végigelõzték a teljes kocsisort az alsó rakparton.
Lehetõleg semmivel se közlekedjetek, majmok.
#200 - 2006. Máj. 15., 10:08 - Maraggy otthon, termessz uborkát.

Jéé, homár már törli a hozzászóllásokat???
#199 - 2006. Máj. 15., 09:38 - www.mobcsitelcsi.hu

Minél több az autó, annál több a beteg ember. A beteg ember szívesebben jár autóval, azaz minél többen betegek, annál több az autó. (A beteget nyilván nem úgy értem, hogy nyomja az ágyat.)
Budapesti viszonylatban már a gyerekek is betegek, tehát aki teheti felnõttkorában autóval jár.
#198 - 2006. Máj. 15., 09:16 - fk

#186
És ha egy kamion átmegy a buta fejeden a sztrádán, akkor is a jogaidra fogsz hivatkozni? Egyébként a KRESZ tiltja a biciklik használatát az autópályán.
#197 - 2006. Máj. 15., 08:47 - Hmm...

Mióta egy rockercsávó ivartalanitott az acélbetétes bakkancsával(mert majdnem elütöttem a zebrán), azóta nyuszi vagyok, félek minden gyalogostól.Aznap biztos nem járok arra, inkább kimegyek piros sportcipellõt vásárolni Budaörsre , mert én vagyok a CsipkeJózsika.
#196 - 2006. Máj. 15., 02:50 - Kopasz izomagyú Bmw-s, a diszkók királya

Én vidékrõl járok be dolgozni. Tömegközlekedve 4-5 óra az utazással töltött idõ oda-vissza, mindez kocsival max 3 óra. Mindenki leszophat, aki úgy gondolja, hogy az autó használata valami úri sznobság. És szarok a statsztikákra, miszerint sokan csak 500 métert autóznak. És azok a fartúrók, akik szerint fel kell emelni a parkolási díjakat, azok kinyalhatják a seggemet. Majd ha a busz ugyanennyi idõ alatt hazavisz, mint az autóm,és nem kell hetente többször is végig állnom az utazást, na akkor nem fogok autózni. De addig igen. És akinek ez nem tetszik, az akassza fel magát.
#195 - 2006. Máj. 14., 21:46 - csirkegyilkos

Amíg ilyen emberek élnek ebben az országban, addig semmin sem csodálkozom:

[link]

Nincs itt kultúra, se autós, se másmilyen, semmilyen, kultúrálatlan parasztok országa ez!
#194 - 2006. Máj. 14., 20:12 - kultúrált paraszt

orbán viktor megszûnt...töröggyetek má bele
#193 - 2006. Máj. 14., 16:49 - muhhhha

#189 - 2006. Máj. 14., 10:50 - Gyurcsány Ferenc elbaszta.

Arról te csak álmodsz. Mee' nem úgy néz ki!

#192 - 2006. Máj. 14., 13:14 - De nem ám!

Én nem járultam hozzá, hogy pár gazembernek fû alatt elpasszolják a fizetõs sztrádák építésének jogát milliárdos kenõpénzekért az ország közös földjén, ami tehát az én földem is. Én csak vissza fogom venni, autósként is, amit tõlem loptak.
A hülye autós pedig csak közlekedjen nyugodtan a bicikliúton, semmi kifogásom ellene, odavaló, én úgyis az engem jogosan megilletõ közúton bringázom. (Egyébként már most rendszeresen a bicikliúton szokás autózni is, parkolni is, mert ezek a teljesen használhatatlan, ún. "kerékpárutak", használhatatlanságuk miatt is, tökéletesen közprédává váltak.)
#191 - 2006. Máj. 14., 13:07 - A bringás, aki csecsemőkora óta autózik és motorozik is.

#186

Rohamba vesztitek az autosztradakat, mert a legelemibb jogotok hasznalni azt bringaval? Ok. Es ugye veszel majd 2000 ft-ert palyamatricat is suttyo?:D
Meg hogy leszarod a kreszt, mert neked ehhez meg ahhoz van jogod... Ja, akkor az autosnak is elemi joga, h a bicikliuton is kozlekedhessen es o is leszarhatja a kreszt, ugye?
Mar par 10 hozzaszolas utan be akartam olvasni joe-nak, hogy mennyit fizetnek a szerencsetlen autosok, orulok, hogy verlazito es maky megtette. Ruhellem, hogy egyfolytaban basztatjak a cigiseket, meg az autosokat, mikor annyi, de annyi penzt befizetnek... Mind az uzemanyag, mind a cigi (joval) tobb mint 70%-a ado! Vhol olvastam, h az uzemanyag ado nelkul ugy 50 ft lenne. A cigi is szaz alatt. Es mint a fent emlitettek is irtak, meg szaz masik dologert fizteni kell. Ugyhogy ha en ezt mind vallalom es autot veszek, akkor engem ugyan ne akarjanak rabeszelni a tomegkozlekedesre! Foleg amig az olyan, amilyen. Felevente emelik a jegyek es berletek arat, megsem javul semmit a szolgaltatas. Ha 500 ft lenne egy jegy, le mernem fogadni, abbol sem a korszerusitesekre koltenenek, hanem aba botond premiuma duplazodna/triplazodna.
#190 - 2006. Máj. 14., 12:37 - Lauren

A baloldal gõzõtt
#189 - 2006. Máj. 14., 10:50 - Gyurcsány Ferenc elbaszta.


A baloldal gyõzött.

#188 - 2006. Máj. 13., 23:00 - Orbán Viktor megszűnt.

#177 - 2006. Máj. 13., 12:16 - Passzivista

Szar Szadeszesek!
#187 - 2006. Máj. 13., 22:50 - Takarodjatok!

Azokon a használhatatlan földtúrásokon, melyeket gyerekkocsik, gyalogtömegek és fitnesz-futók lepnek el és bicikliutaknak nevezik õket, biciklizzen az a primitív állat, aki kiagyalta õket! A közutak az én pénzembõl is épültek, és leszarom, hogy mit büfög a KRESZ, a legelemibb jogom használni õket!
Eljön még az idõ amikor biciklistársaimmal rohammal vesszük be az autósztrádákat, de legalább a leállósávokat, amin való kerékpározás szintén minden biciklista legelemibb joga! Lázadjatok a rohadék autósterror ellen!

#186 - 2006. Máj. 13., 22:11 - Egy bringás, aki amúgy évtizedek óta autózik is.

miért kell néhány cégautót "flottának" hívni, az autóversenyzõt meg "pilótának"? Honnan ez a nagyzolás? Egyébként, ha a versenyautó sofõrje "sportoló", akkor a BKV-s buszsofõr nyolc órát sportol naponta, a Hungarocamionos sofõr még tõbbet...
#185 - 2006. Máj. 13., 22:07 - Kazal Laci gyere vissza

felhivanm a figyelmet
#182 - 2006. Máj. 13., 19:32 - anti-drogos
kulturalt hozzaszolasara :)
#184 - 2006. Máj. 13., 22:02 - szlopa

How do you know your sister's on her period?
Your Father's cock tastes funny.

#183 - 2006. Máj. 13., 19:51 - Pá szívista

#177 - 2006. Máj. 13., 12:16 - Passzivista
A kurva drogos anyádat! Az ilyenek szaladgálnak össze-vissza az úttesten, mint a mérgezett egerek...
#182 - 2006. Máj. 13., 19:32 - anti-drogos

#163 itt a 17kerben építik a bringautat a felújítás mellet... persze lószar ... a környék nagyrészén se rendes járda se rendes út
#181 - 2006. Máj. 13., 19:03 - autós

Lássátok be, autósból, biciklisbõl és gyalogosból is van tahó, aki tesz a szabályokra és a kultúrált együttélésre. És vannak rendes emberek is, ezért az általánosítás hülyeség.

Nem is értem gyalogosokat pl. miért nem videóztak le. Elég csak egy percet eltölteni a petõfi híd budai hídfõjénél lévõ villamosmegállónál. Az emberek 80% szarik rá, hogy odaépítettek neki egy aluljárót, õ inkább három sávon keresztülvág. És egy részük még arra se veszi a fáradtságot, hogy legalább gyorsan túl legyen a szabálytalankodáson, elvégre az autós úgy sem csaphatja el. Pedig tapasztalatból tudom, nem egy megerõltetés az aluljárót használni. Még csak kerülni se kell. És nem ez az egyetlen hely.

Ezért csatlakozom a #176-os hozzászóláshoz.
#180 - 2006. Máj. 13., 18:27 - A közlekedési morál javításának igazi útja

#178 - 2006. Máj. 13., 13:06 - A közlekedési morál javításának egyetlen lehetséges útja

Mer' az autósok nem váltanának szintén fegyverre kb. azonnal...
#179 - 2006. Máj. 13., 13:54 - Bélabácsi

Kapjon minden gyalogos fegyvert, a helyzet néhány bádogos hulla után megoldódik magától.
#178 - 2006. Máj. 13., 13:06 - A közlekedési morál javításának egyetlen lehetséges útja


Million Marijuana March 2006


A Kendermag Egyesület idén is megszervezi a Million Marijuana March nemzetközi rendezvénysorozat magyarországi demonstrációját.
Idõpont: Május 14. vasárnap 15:00-21:00
Helyszín: Margitsziget (Nagyrét, a Thermál Hotel és a Víztorony között)

Az MMM világszerte a fogyasztók büntetésének eltörlésérõl, és a marihuana legalizációjáról szól. A zenés demonstráció a Margitszigeten, május 14-én, 15 órakor kezdõdik és 21 óráig tart. A piknikezõket Saiid ( Akkezdet Phiai ) és Bobakrome , Copy Con , Varga Zsuzsa és a Stopsonic , Bárdos Deák Ági (Kontroll Csoport) és Víg Mihály (Balaton), a Korai Öröm ütõsei, az Emil Rulez !, Sub Bass Monster , az Anima Sound System és dj . Bosi szórakoztatja.

Üdítõ italokkal, étkekkel, zöldellõ fûvel várjuk szimpatizánsainkat.

A Kendermag Egyesület 2002-ben alakult civil szervezet, amely kiáll a kábítószer-fogyasztókért, a legalizációért , az értelmes drogpolitikáért.

A rendezvény ingyenes, de a Kendermag Egyesület mûködését adományoddal segítheted, ha sms-t küldesz a 1796 számra "kendermag" szöveggel (részletek a Támogatás menüpontban).

Gyere és tüntess a jókedveddel!
#177 - 2006. Máj. 13., 12:16 - Passzivista

kedves autós, biciklis és gyalogos embertársaim,
a nagy helyzet az, ha mindenki szabálykövetõ magatartást tanusítana, akkor nem lennének beállt keresztezõdések, nem lennének koccanások, nem lennének gázolások, nem lennének ideges kiabálások, elcsattant pofonok. és megkockáztatom, hogy összességében és átlagosan rövidebb idõ alatt érne mindenki a-ból b-be. de sajnos, ehelyett a szabályok "kreatív" értelmezése folyik. az elõrelátásból fakadó, udvariasságnak tûnõ cselekmények valami letûnt kor csökevényeinek ítéltetnek. sõt, az általános szabály-nem-követésbõl fakadóan bárki, akiben van némi hajlandóság a szabályos közlekedésre, hátrányt szenved. ez a folyamat erõszakos eszközökkel diktatúrákban kezelhetõ, nem vágynék ilyen megoldásra. sokkal egyszerûbb lenne, ha minden érintett csak a maga vonatkozásában lenne bölcs, és csak a maga közlekedési cselekményei tekintetében formálna véleményt. ha a szabálykövetõk túlnyomó többségbe kerülnének, akkor jöhetnek az erõszakszervek a kevés normaszegõ ellenében.
#176 - 2006. Máj. 13., 07:47 - ez van

#48 - rowi
Én autós vagyok, és pl. este országúton igenis rádudálok a biciklisre egy rövidet. Csakhogy tudja, észrevettem. Lehet, hogy leanyáz, de szerintem ez nem rossz dolog.
#175 - 2006. Máj. 13., 07:30 - picsábamán

hé, ide még nem is írtam semmi értelmeset? Beszarok!
#174 - 2006. Máj. 13., 05:11 - nemtok olvasni

#172 Tényleg jobb lett neki. Jobban araszol a busza az önkritikátlan mass mögött. Nézheti az elõtte hobbiból élvezkedõ biciklistákat miközben áll a dugóban. És aromásabb levegõt szívhat, mert ilyen körülmények közt sokkal jobban szennyeznek a jármûvek, mintha szabadon közlekedhetnének.
Carmageddon, érzed milyen jó neked? :)
#173 - 2006. Máj. 13., 02:35 - jobban élünk, mint 4 autós szivatással ezelőtt

Carmageddon, te akcióhõs!
A critical masstõl neked jobb lett. Sok ember rajta maradt a bringán, emiatt jobban megy a buszod, és ha jogsid lesz, néhánnyal kevesebb sorstársad áll majd elõtted a dugóban. Kevesebb szennyet is tüdõzöl.
Szóval inkább örülj neki, hogy úgy lett jobb, hogy neked nem kellett semmit csinálnod, csak fanyalognod.
#172 - 2006. Máj. 13., 01:05 - Kuku

Hajrá Ragya!
Élménybeszámoló a hiradókban lesz.
Én tuti hogy megyek. Balkán ami a zebrákon folyik Budapesten. Grazban ha séta közben csak a zebra felé fordítottam a fejem megálltak.
Itt meg a videóban a második film ezüst audija a zebrán jól rázárt az elõtte lévõre, hogy mögötte elférjen a többi autó, a gyalog meg a sakkban is paraszt, üthetõ és egyet léphet ha nem állnak elé.
A gyalogos helyében átmásztam volna a motorháztetõjén.
#171 - 2006. Máj. 13., 00:59 - Kuku

Gyuri bacsi, bukjá rá a makkomra.
(Az is, majdnem, bio.)
#170 - 2006. Máj. 12., 23:50 - makkoscipős

Remelem szepen fog sikerulni es lesz vhol elmenybeszamolo a neten! Sok sikert! Banzai!
#169 - 2006. Máj. 12., 23:00 - Balint Gyuri bacsi

Elõvillannak a régi szép idõk Carmageddon élményei. Engem irritálnak az ilyan megmozdulások (Critical mass sux), pedig még jogosítványom sincs...de ha lenne akkor ilyenkor a kerék alatt ropogó koponyákról vízionálnék.
#168 - 2006. Máj. 12., 22:32 - carmageddon RLZ

Érezte már azt valaki, hogy valahova BKV-val menne (mert jófej akar lenni), de annyira drága (fõként az átszállások miatt), hogy kocsival olcsóbb (pláne ha nem egyedül megy)?
A bérlet meg nem érné meg, mert nem tudja kihasználni.
#167 - 2006. Máj. 12., 20:24 - ?

Bp.-n a rakpart javarészt betölti ezt a szerepet, ha éppen nincs feltúrva, nekem pl felére csökkent a munkábajárási idõ, mióta a pesti alsló lefelé már végig járható, s ha észak felé is az lesz néhány napon belül, az nagyon szupi lesz. :-) Most mondjuk a budai lesz ultragáz. Mellesleg a korábbi munkahelyemre autóval 10, bringával 31, BKV-val 75-90 perc alatt értem ki. Mert egész sok járat jár 20-30 percenként még csúcsidõben is. Jelenlegi munkahelyemre is bõ félórával hamarabb odaérek autóval+nem kell az ezdéscuccomat hurcolászni, ami reggeli csúcsban nem is túl szerencsés. Tanulni, reggelizni és olvasni (mondjuk inkább újságot csak) dugóban is nagyon jól lehet.:-)
Persze ha épp pl az egyetemre megyek be, teljesen egyértelmûen autó Nagyvárad térnél vagy Újpest vkp-nél P+R-be lerak és metró, mert gyors és nem kell parkolóhelyet keresni. Megjegyzem délelõttönként már nem szokott hely lenni a P+R-ben, sõt a Délinél lévõben már reggel 8 körül sem.
#166 - 2006. Máj. 12., 19:56 - re: #106 - Vonnegut

Boccs, természetesen "Joe"-t akartam írni.
#165 - 2006. Máj. 12., 19:46 - Svenska

MEKKORA SZOPÁS LETT EZ AZ ORSZÁG!!!
#164 - 2006. Máj. 12., 19:44 - Dörmögő

Jos, kedves, tkp megismételted, amit leírtam, de nem baj, végülis nagyjából egyetértünk. Mellesleg szeretek bringázni, szoktam is, igaz leginkább testedzés és szabadidõs tevékenység céljából, de még így is ütöttek el - bringaúton, no, én azóta féltek minden bringást. Ma egyébként a Közgáznál láttam egy középkorú öltönyös (!) palit tekerni, mondjuk nekem kicsit ez bátor volt, én nem szívesen esnék be sehova izadtan-benzingõzben pácolódva; bár ha a rakpart mellett jött végig, az talán mégsem annyira gáz.
Másfelõl meg felmerül bennem, hogy most, amikor annyi út fel van túrva - khm javítás alatt van, egész jól egy füst alatt meg lehetne oldani az érintett szakaszokon a bringaút kijelölését is, nem? Nem hiszem, hogy jelentõsen megnövelné a költségeket.
#163 - 2006. Máj. 12., 19:41 - re: #77 - Svenska

#155: Ha szabályosan közlekedek, és közben elüt valaki, abból feljelentés lesz; ha csak lökdös, abból autócsapkodás. (Merthogy a jogszabály szerint nekem van elsõbbségem.) Ebbõl mit nem lehet felfogni?

#160: Köszi a jókívánságokat - amelyek persze félrementek -, és hasonlókat kívánok neked is! ;-)

(Na, tényleg megyek... Megint nem addig tartott a munkaidõ, mint ahogyan számoltam...)
#162 - 2006. Máj. 12., 19:40 - Joe Forster/STA

Ahogy ism;t elolvastam a programot folyamatosan kinoz a visitva röhögés. Harsonaszó, meg farkasszem....bazzeg. Mintha tényleg kimenõt adnának a Lipótról.

Napoleon gázálarcban....egy másik esernyõs idiótát követ aki azt hiszi hogy felel valamiért....röhej.
#161 - 2006. Máj. 12., 19:36 - maky

#155:
Na ja. Végülis ime egy olyan lény amely mindegy mit csinál tahó. Ö a kedvencem. De ez egy ilyen hely. Szvsz a számok kb jók. Halál a gázállarcos marhákra...:))))
#160 - 2006. Máj. 12., 19:31 - maky

Egyszerû kérdés.
Ha egy önjelölt csoportosulás (nem hatóság) kb. 2-4 perc és 30 másodpercig korlátozhat a személyes szabadságomban, akkor ennyi ideig én is büntetlenül üthetem a hozzám legközelebb esõ emberkéket?
Másrészt, kíváncsi lennék, hogy az egészségesebb környezetért küzdõk közül hányan fognak alkohollal, fûvel,stb.-vel melegíteni erre az akcióra.
Bohóckodjunk már...
#159 - 2006. Máj. 12., 19:30 - .

# 153:
A levegõ munkacsoporttal kapcsolatos megjegyzéssel egyetértek. Õk már többet ártottak, mint amennyit használtak, különösen lukács aki majdnem akkora fasz, mint lakat t. károly.
#158 - 2006. Máj. 12., 19:25 - nahat

#155: Ha nem mondasz okot, amiért bunkónak tartasz, akkor a(z észérvekre képtelen) ritka nagy bunkó nyilvánvalóan te magad vagy!
#157 - 2006. Máj. 12., 19:09 - Joe Forster/STA

na csá Forster, én is húzok, megyek megnézem a veteményest :-). kis séta a friss levegõn, meg ilyenek. esetleg elsétálok a kocsmába is, hátha megszomjazom.
ha otthonról hozzáférsz, folytathatjuk

T. Homár! fûzd össze a két topicot (ezt meg az elõzõ autóst)! csak hogy meglegyen az egytémában ezer hozzászólás mert ott már nagyon szenvednek!

Új beolvasó! olvasd el a #135, #136-ost, és tudod mirõl volt szó...
#156 - 2006. Máj. 12., 19:06 - vérlázitó

Joe Forster/STA !

Te egy akkora bunkó vagy ecsém hogy elképzelni se tudlak

Remélem tényleg ott leszel és valami 200 kilós vállalkozó uriember feltörli veled az utat
#155 - 2006. Máj. 12., 19:03 - egy gyalogos

#153: Na igen, viszont van benne még egy szép nagy tétel, a környezeti és egyéb károk. Hát nem tudom... Lehet, hogy igazatok van. Ez nekem magas; azt sem tudom eldönteni, helyesek-e a számok. (Mert, ha nem, akkor akadémikus a vita...) Oké, ebbe a témába nem fogok ezentúl belepofázni!

(Na, húzok haza... biciklivel...)
#154 - 2006. Máj. 12., 18:54 - Joe Forster/STA

olvasd végig és értelmezd a cikket Forster. igaz, hogy 370 milliárd forint bevétele volt az államnak, de mivel ügyetlen volt, további többezret vesztettek el, illetve az adófizetõkkel fizetteték ki!
példa: bevételek alant #135, #136 elemezve.
további NEM bevételek(!) pl. 1.
autógyáraknak juttatott "segély", "támogatás"
2. ingyenes parkolókból elesett összegek (a kurva annyukat)
3. be nem fizetett/be nem hajtott gépjármûadók
4. cégautókat használnak magáncélra

és így tovább és így tovább. a cikk azt elemezte, hogy mivel 370 milliárd volt az állam bevétele, de 2000 milliárdot szedhetett volna(!) be, ezért 1700-at az adófizetõkkel fizettetett ki! Mert ennyit tervezett az állam az autósoktól való behajtásra a költségvetésben. Na a Levegõ Munkacsoport teherbebaszott kurva édesanyját. Meg a mindenkori állam vezetõit, aki ilyen rejtett formában próbálja meg költségvetési hiányt enyhíteni. és ez nem
#153 - 2006. Máj. 12., 18:45 - vérlázitó, dehogy

Utánanéztem. A 2004 december 2-ei számban volt a cikk, a neten sajnos csak elõfizetéssel olvasható.

#152 - 2006. Máj. 12., 18:39 - autós

#148: Nem értelek... Az általad linkelt cikkben pont arról van szó, hogy a motorizáció költségeit 2002-2003-ban többezermilliárd forint értékben NEM a motorizáció élvezõi, hanem az adófizetõk állták...?! (Igaz, ez már mind a bevételi, mind a kiadási oldalon általánosabb, mint a súlyadó vs. útkarbantartás/-építés.)
#151 - 2006. Máj. 12., 18:31 - Joe Forster/STA

#140 - 2006. Máj. 12., 18:08 - vallalkozo

Ez nagyon jó vót. Megyek.:-))))))))))))))))))))
#150 - 2006. Máj. 12., 18:30 - Én is

Tehát az ALKOHOLISTA, BAGÓS, AUTÓSOK adják MUTYIORSZÁG jövedelmének 20-25%-t. Több tiszteletet parasztok.
#149 - 2006. Máj. 12., 18:30 - maky

ja, megvan a cikk : [link]
2003-ban 353 milliárd. én lentebb 137-et saccoltam. nem vagyok rossz :-)
Forster : ha arra költik, és ügyesen teszik, elég. de sajnos ebbõl a pénzbõl annyian de annyian nyúlnak le, hogy az már
#148 - 2006. Máj. 12., 18:23 - vérlázitó

Hmm Én csak a karbantartásról beszéltem, mivel vágtam a költségeket. Az Apeh honlapján fent van egz adat ez úgy 1700 milliárd, de ebben benne van a pia, és a cigi is. Nézd meg a költségvetési törvényt és sird el magad. Engem nem bosszantasz, csak tudod osztrákba 19800-ért mehetek 1 évig majd 1000km autópályán, itt meg 38000 pézért 500 km-n de ayon is ritkán jutok el valaholova mert nincs bfejezve. Lásd M0. Ez a valóság gázmaszkos hülyék, kotródjatok inkább utat épiteni....
#147 - 2006. Máj. 12., 18:21 - Maky

Még 2004-ben volt a Figyelõ magazinban egy cikk, akkor azt írták, hogy az államnak évi kb 1100 milliárd forint bevétele származik az autózásból.
#146 - 2006. Máj. 12., 18:17 - autós

RE : #140
majdnem igazad van, csak a következõ módosítással
1. zebrafelelõst megkeresni (különben ezt még mindig nem értem, a zebrafelelõs az állatkertben van, mint a majomfelelõs nem? lehet, hogy onnan jöttek? szakmabeliek úgyis...), surranóval vesén, majd gyomron rúgni. babakocsit esernyõt elvenni, pólóját felhúzni
2. a tömeget elvezetni a Gödörbe, kijönni, tömeget bezárni.
3. hazamenni

Forster : #153 még csak lesz, még csak lesz :-)
#145 - 2006. Máj. 12., 18:14 - vérlázitó

#153,#136: A lehetõ legtávolabb álljon tõlem, hogy akár megkérdõjelezzem a számításaitok pontosságát vagy hogy bosszantsalak titeket, de szerintem az a nagyságrendileg 100 milliárd forint édeskevés egy egész ország teljes úthálózatának akárcsak a karbantartásához, nemhogy új utak építéséhez! Én minimum 10-20-szor ennyire tipelnék. (Ismét mondom: nem értek hozzá.) Kerestem a Google-on, de még közeli információt sem találtam... :-(
#144 - 2006. Máj. 12., 18:10 - Joe Forster/STA

szó mi szó én keméyen alábecsültem, na ebbõl maradt Nagyseggos Demszkynek és Az Õ Barátainak 2.8 milliárd. na ezt kell rajta számonkérni
friss nézelõdõknek akik lusták elolvasni az egész topicot : elég a #135, #136 -ost elolvasni, hogy mirõl beszélünk
#143 - 2006. Máj. 12., 18:08 - vérlázitó

Joe: Tajparaszt vagyok, bringáztam eleget ahhoz hajnalonta agrármunkába, hogy sohase legyek bringafanatikus :)

Egyébként IMHO az hozná meg a minõségi ugrást, ha a tömegközlekedéssel/bringával közlekedõt nem másodrendû szerencsétlen csóróként értékelné a társadalom. Nyilván ettõl még fényévekre vagyunk, ami *talán* nem is róható fel a társadalmunknak.

Szintén jó lenne látni, hogy mindhárom közlekedési formának van jogosultsága, úgyis mint BKV, bicikli/kori/roller/Segway, ótó, legalábbis én mindegyiket tudnám használni. Munkába most BKV-val és taxi-val járok, illetve ha lenne bringám, talán azzal (ha nem, akkor hajnali futás helyett hajnali bringa, az jobban is bírnám :). Egysínû görkorin is gondolkoztam, de beláttam, hogy ahhoz ügyetlen vagyok. Jogsira és autóra azért van elsõsorban szükségem, mert egyrészt nagyobb mozgástered ad (nem szeretek Budapesten punnyadni egész hétvégén és bár vonatozni jó, azért ne legyen már 2 óra innen Esztergom), másrészt nagybevásárlást macerás BKV-val rendezni és a taxi sem sokkal egyszerûbb.
#142 - 2006. Máj. 12., 18:08 - munkásember

Egyebkent a MOL ertekesitesi adataibol sokkal konnyebben levezetheto a jovedeki ado dolog, annak ismereteben, h a magyar uzemanyagpiac mekkora %-a az ovek... De nincs kedvem most szamolgatni, pinazni akarok, de nem itt.

na csa.
#141 - 2006. Máj. 12., 18:08 - Egy londoni

Mivel mar csak egy het valaszt el minket a majus 17-i verfurdotol, elerkezett az ido, hogy a reszletekbe is beavassunk.


Megfigyeles es beepules (16:30 - 16:50)

Amint megerkeztel, azonnal kezdj el piros, kek, zold, es sarga polobo oltozott, babakocsit szorongato zebrefelelosoket keresni - ugyanis ok az elso szamu celponjaink, de kizarolag a masodik fazisban. A resztvevok legfontosabb feladata: a zebrafelesoket agyba-fobe verni. Amennyiben ezt sikerul elerni, nyert dolgunk van!

Ekson (16:55 - 17:05)

A kiszemelt zebrafelelosod esernyojet koveted a starthelyre. Ha becsukja, johet az elso pofon. Ha megprobal elindulni, koveted es hatbarugod hogy kiteruljon a zebran ahol eppen haladsz. Amint az osszes csoport kiterult a hatbarugastol egy harsonahang ad jelet a vipera elovetelere es az oramutato jarasaval egyezo iranyban valo csapkodas megkezdesere (az aldozatok orra korul).

Kb. 2-4 perc utan a masodik harsonahang ad jelent a megallasra: 30 mp csondben farkasszemet nezunk a foldon rangatozo maradvanyokra, majd a harmadik harsonaszora olyan gyorsan szetoszlunk, amilyen gyorsan csak lehet. Azok, akiknek nem volt eleg, es meg szivesen levezetnek a maradek energiajukat, feltetlenul jojjenek (autoval) vissza a Godor ele!

Talalkozzunk minel tobben majus 17-en 16,30-kor a Godor elott!
#140 - 2006. Máj. 12., 18:08 - vallalkozo

135 - 2006. Máj. 12., 17:56 - vérlázitó

Király vagy haver, asszem ugyanazon a szaron járt az agyunk helye..:-)

Csak ez a szar nem frissiti a beszólásokat. Más listán megkérném szépen a honlap tulajdonosát hogy lécci, nézz má utánna. De itt.. bazzeg Homár miért nem adsz a részletekre....

Szal a matematikát még nem tiltották be ebben az országban, de a mi kis köcsög Ferink még lép 30-at azt tilos lesz ez is.

Ahogz néztem az eredményeink között nagz különbség nincs. Az alkalmazott saccométer meg kalibrált...:)


#139 - 2006. Máj. 12., 18:03 - maky

135#

Jo helyen kapizsgalsz, csak nagysagrendekkel tobb penzrol beszelunk...
#138 - 2006. Máj. 12., 18:02 - Egy londoni

bocsi maky, ezt forster írta? akkor neki szól.
#137 - 2006. Máj. 12., 18:02 - vérlázitó

124 - 2006. Máj. 12., 17:22 - Joe Forster/STA
kicsicsillag akkor számoljunk már egy kicsit. Tételezzük fel hogy csak 1 millió autó van ebben az országban. (baszottul több van)

Süllyadó: legyen átlag 10.000 ft ez cirka 10 milliárd

Kötelezõ bizti 15%-a állam bácsié ez mondjuk legyen átlag 5000 péz/év/autó ez további 5 milliárd

Hmm benzinben lévõ adók: 120 pez/lityó aminek vegyük csak az 1/4-t ami régen útadóként szerepelt, feltételezve napi 100 km-t 300ft/nap/autó az kb 90.000 péz/év/autó vagyis ez kb 90 milliárd bevétel állambácsinak, ha csak nem vagyok gyük kettö. Vagyis ez lenne a karbantartásra szánt összeg. Alsóhangon 100 milliárd. Ez itt 50 km autópálya, a Horvátoknál 100 km. Vagy 3000 km kerékpárút...
Nna ez az a péz amibõl kibaszott sok luxulakás, villa felépült itt - ott.

A számitás azért is durva mert több autó van, a vállakozók cégautó adóját se vettem bele, a fuvarozók dézsmáit se, a tuti bulit amit autópályamatricának hivnak se, többet mennek a gépek nagy átlag, és nem vagyok naprakész, de mint józan paraszt, azért nem szertem, ha állam bácsi teljesen hülyének néz.
Ha te szerted akkor az a Te dolgod. De én kibaszottul unom már azt hogy itt mindig csak hülyére vesznek....
Jah az idióták meg azt akarják baszogatni akik annyit jattolnak pluszban elemi dolgokért, hogy az hihetetlen. Ûgyhogy a kedves gyalogos forradalmárok nzugodtan bekaphatjátok a fuvaros lovának a faszát. Annak nincs gázolajszaga..
#136 - 2006. Máj. 12., 17:58 - maky

#120 maky "az autósok adóiból nem lehet utat épteni"

Valóban? Számoljunk utána?
hány személyautó van ma Mo.-on? kb 500.000 ? 400e? vegyünk egy 250 ezres átlagot, könnyû vele számolni, nem számítva a buszokat és teherautókat.
-mennyi benzint fogyaszt egy autó egy évben? szémoljunk egy 1.4-es benzinessel átlagban 1* teletankol, az havi 45, éves szinten 12*45=540 liter (mindenütt alászámolunk persze, hogy reálisabb képet kapjunk, ne essünk túlzásokba). ennek adótartalma kb 40%, tehár 250 ft.-os benzinárral számolva =(540*250)*0.4*250000 az adó, azaz 135.000.000.000 ft.
-súlyadó: számolj átlag 5.000 ft/autóval : 5000*250000=1.250.000.000 Ft.-
-zöldkártya kétévente/évente : asszem 2000 ft. 250000*2000=500.000.000 ft.-
-parkolás: na ez necces, számolhatunk azzal, hogy átlagosan(!) egy évben mindenki parkol egyszer egy napot 1.000 ftért : 1000*250000=250.000.000 ft.-
-autópálya : na ez is necces, számolhatunk azzal, hogy átlagosan(!) egy évben mindenki megy autópályán egyszer, egy négynapos matrica erejéig: 250000*1900 ft (asszem ennyi)=475.000.000 ft.-
-biztosítást ne számoljuk, az a kötsög biztosító zsebébe megy.

Az összesen annyi mint:
135.000.000.000+
1.250.000.000+
500.000.000+
250.000.000+
475.000.000+
________________=
137.475.000.000 ft.
Kirom a teljesség kedvéért : százharmincmilliárdnégyszázhetvetötmillió forint.

És ez egy alábecsült érték volt. aki ebbõl nem tud autóutat/autópályát/bicikliutat/jelzõlámpát építeni az dögöljön meg.
Számoljunk továbbra is alá : ennek egy részét megkapják az önkormányzatok. legyen mondjuk a 10%-a. OK, Budapest (lélekszámarányosan) kb a 10% egyötödét kéne/kapja meg. az annyi mint:
137.475.000.000/10/5=2.749.500.000 Ft.-
Na még ez is sok. Na pont ezt nem költik ránk. Ezek után mondja még valaki azt, hogy nem az autósok tartják el az országot. Ez az igazán
#135 - 2006. Máj. 12., 17:56 - vérlázitó

132#

Fontos temahoz van ertelme erdemben hozzaszolni, de a teszko / osan / fizetoswc stb allatifontos, vilagotrengeto temak kapcsan en is szivesebben irom, hogy Fospunpa. Es szerintem birjuk mar ki egymast, ha nem tetszik ne olvasd el.

Tudod: "kell egy kis aramszunet
idonkent mindenkinek..."
#134 - 2006. Máj. 12., 17:54 - Egy londoni Magyar aki fospunpazni is szeret de pinazni megjobban

Na urak régen vótam lekötött a vezir ápolása..
Mi ez faszság .... KÖRMÖST, KÖRMÖST az összes agyament gázálarcos hidfoglaló hüje elmebeteg szinglinek KÖRMÖST az összes hüje agyamentnek
inkább dogoznál vazze
#133 - 2006. Máj. 12., 17:51 - Dr, Mikola István

#129: Megdöbbentõ módon MINDENKIT sikerült megmozgatni ezzel a témával; az idióta, off-topic beszólások szerintem a Tékozló Homár eddigi történelmi minimumát érték el! Helyettük vita folyik - ami, ugyebár, ennek a fórumnak az elsõdleges célja volna! -, igaz, néha kicsit heves stílusban.

Sajnálom, ha a poénkodások hiánya elvette volna a kedvedet a fórumtól. ;-) (Nekem speciel pont ez hozta meg!)

#130: Köszi a tudósítást!

#131: Abba a táborba tartozol, amelyikbe a szíved húz, ahol a legjobban érzed magad! (Majd úgyis meglátod, hogy a szabadság és a környezet nagyfokú érzékelése miatt a bicikli az igazi. Ez rám kvázi megvilágosodásként hatott... ;-) )
#132 - 2006. Máj. 12., 17:48 - Joe Forster/STA

BKV-val járok, most dolgozok a jogsin és közben azon gondolkozok, hogy bringát kellene venni. Én most melyik tábor vagyok? :)
#131 - 2006. Máj. 12., 17:43 - munkásember

1) autokat nem kitiltottak, csak fizetni kell, ha bejossz a belvarosba, plusz parkolasi dij (szumma kb 15-20 font naponta!) kiveve tomegkozlekedesi eszk., kisbusz, taxi.

2) Itt dolgozom a penzugyi kozpontban, es nemhogy elneptelenedik, de egyre tobben vannak, viszont

3) Senki nem autoval jar dolgozni. Meg a legnagyobb gorek sem, (Na jo, ok neha igen, de soforrel.), hanem

4) tomegkozlekedes, bicikli, motor, taxi (es az elobbi ketto egyalatalan nem szegyen).

Most kisetalnek az irodank ele (van itt egy eleg forgalmas ut, Bishopsgate) buszokon es taxikon kivul nem sok mas jarmuvet latnal az biztos.

Es megnyugtatlak, sokkal kulturaltabb a belvaros mint 5 eve volt, mikor bevezettek a fizetos rendszert.

Hat ilyen.
#130 - 2006. Máj. 12., 17:42 - Egy londoni Magyar

Próbáltam az elejétõl olvasni, de 40-ig nem jutottam el. A jó, frappáns vagy jót nevettetõ, csiszolt beszólásokat már keresve is alig találni, átvette a helyüket a fosozás.

Kér érted, szórakoztató, értelmes Néhai Homár!
#129 - 2006. Máj. 12., 17:41 - Szórakozni szeretnék, nem fospuNpákat kerülgetni!!!

#119,#127: A "zuhanyzó lenni vagy zuhanyzó nem lenni" probléma csak egy újabb szimptómája a szemléletmóddal kapcsolatos problémának. Ha az az öngerjesztõ folyamat, amelynek része pl. a Critical Mass, elér egy küszöböt, már teljesen természetes lesz, hogy sokan járnak munkába biciklivel. És, ha sokan megindulnak a fõnökség elé - a legfontosabb: összefogottan, nem egyesével! -, nem fognak tudni mit tenni, és lesz zuhanyzó meg egyéb juttatás.

(De valóban: kétségtelenül nagyon sok szempontból szerencsém van a munkahelyemmel!)
#128 - 2006. Máj. 12., 17:37 - Joe Forster/STA

124 - 2006. Máj. 12., 17:22 - Joe Forster/STA

A zuhanyzós megoldás tényleg jó lenne, de sajna ma még a nagy többség nem olyan szerencsés, mint te hogy már megtapasztalhattad ennek elõnyeit. Dolgoztam még nem olyan rég olyan munkahelyen, ahol nem a zuhanyzón, hanem azon kellett vitatkozni, hogy engedélyezzenek ne 20 hanem 30 perc ebédszünetet.

Ilyen esetekben sajna hiába érvelsz kultúráltan és hivatkozod az idevágó passzusokat, az ilyen tipikus munahelyeken ez egyáltalán nem érdekli a fõnököt.

De remélem majd javul a helyzet.
#127 - 2006. Máj. 12., 17:30 - Vonnegut

#125: Na, azért ilyen könnyen nem úszod meg! :-) Mesélj, milyen az új, autómentes londoni belváros!
#126 - 2006. Máj. 12., 17:29 - Joe Forster/STA

#118 - 2006. Máj. 12., 16:57 - autós

Te aztan nagyon okos vagy. Biztos lattad mar londont. Pl kepeslapon.

#125 - 2006. Máj. 12., 17:27 - Egy londoni Magyar

#119: Nálunk az elõzõ épületünkben két zuhanyzó is volt eleve. Egy irodaépületbe történt költözés után asszem kb. háromnegyed évig kellett könyörögni a zuhanyzóért, de meglett - az egyik, kevésbé használt lányvécé elõterében. (Kiteszel egy papírt, hogy zuhanyzol, és akkor nem nyitják rád az ajtót. ;-) ) Aztán az egyik falon nyolc függõleges bringatartó van - a napokban már kevés is! -, és van olyan fõnököm is, aki néha biciklivel jár be. Mindkét oldalról HOZZÁÁLLÁS és részedrõl finom, kulturált, de határozott képviselete a saját érdekeidnek! (Mondom, a zuhanyzó nemcsak a biciklizés után jön jól...!)

#120: Nem vagyok pénzügyi szakember - nem is akarok az lenni -, de véleményem szerint az autók adóiból bejövõ összegbõl sem a meglévõ utak nem tarthatók karban, sem újak nem építhetõek. Ha ez igaz, akkor az is igaz, hogy a döntõ részt autók által használt utakat nem döntõ részt az autók vezetõi fizetik meg.

Az pedig, hogy az X célra összegyûjtött pénzt végül az Y célra költik el, a szokásos rövidtávú tervezés és állandó tûzoltás eredménye.

#123: Nem értelek... Én nem a biciklistákról beszéltem, hanem általában véve az összes adófizetõrõl. (Minthogy a bicikli használata után egyébként sem fizetsz adót.)
#124 - 2006. Máj. 12., 17:22 - Joe Forster/STA

#117 Néztem is a múltkor, miért áll a rakás biciklista sorban a benzinkútnál elõszedett pénztárcával és homlokán autópálya matricával. Onnan meg gurultak tovább súlyadót fizetni.
Most már világos, meg akartak ajándékozni :) Ezúton is köszönöm nekik!
#123 - 2006. Máj. 12., 17:13 - ?

Ecséim, ennyi óvodás parasztot.
Nem volt elég anno a május 1-i, 'szabadon választott' menetelés? Az is ilyen nemes célokat szolgált, mint világbéke, népek barátsága.:-)
Aki egy ilyen fosadék, szánalmas rendezvényre elmegy, egy vezényszóra irányítható birka. Csordaszellem, respect.
Na, elõkészítem a fostartályos IFA-t, az lesz majd a vízágyú...
#122 - 2006. Máj. 12., 17:11 - "Találkozzunk minél többen"; éljen a csoportos buzulás!

#118: A londoni belvárosból valamikor az 1990-es évek elején tiltották ki (kezdték el kitiltani?) az autókat. Nem tudom pontosan, csak gyorsan utánanéztem. Gondolod, hogy egy-másfél évtized alatt egy kultúrországban nem derültek volna ki az alapvetõ problémák, ha vannak ilyenek? Mellesleg nem kell mindent ész nélkül átvenni, csak a jó ötleteket. De mi nem veszünk át semmit sem; olyat sem, ami másutt már hosszú-hosszú ideje bevált megoldás! (Bár az is igaz, nem minden külföldi megoldás applikálható a magyar helyzetre, az akármilyen különbségek miatt... Persze, ha az a külföldi megoldás olyan jó, esetleg a magyar helyzetet kellene eltolni a külföldi felé és nem a jó megoldást elvetni.)

A kiköltözésrõl csak annyit, hogy a távmunka (otthon dolgozol, Neten keresztül értekezel a munkatársaiddal, néha beviszed fizikailag a munkahelyedre a cuccokat) sokat segítene az ingázás problémáján. És az is jó volna, ha az emberek nem függenének annyira a lakóhelyüktõl vagy a drágán megvásárolt öröklakásuktól, hanem - normális áron! - bárhol tudnának lakást bérelni, és így elköltözni oda, ahol jó állást találnak, akár az ország másik végében! Pl. Amerikában ez kiválóan mûködik (végre egy dolog, amit érdemes átvenni tõlük!).

Szerintem (!) a belvárosból nem kell kiköltöztetni a cégeket, ha az "alternatív" közlekedés - döntõrészt nyilván a tömegközlekedés - olyan szinten áll, hogy mozgatni képes a munkába- és -ból igyekvõ tömeget. Jó, ez még elég messze van...
#121 - 2006. Máj. 12., 17:11 - Joe Forster/STA

117 - 2006. Máj. 12., 16:56 - Joe Forster/STA

Ha már okoskodsz kisbarátom akkor nézz már körül oke? Szerinted magyaorsyágon pl az útalapba befolyt összeget költik az utakra, bagy a sûlyadót felujjitásra. Ha ez igy lenne akkor itt minden nap karácsonz lenne cimbora. A probléma az hogy Mutyiföldön a Kátyubirodalomban dilettáns idióta tolvajok irányitanak. Amig ez van addig ez igy lesz.
#120 - 2006. Máj. 12., 17:09 - maky

"De, ha ez nem megy, alternatív megoldásként bennhagyod a munkahelyeden az öltönyt, a tiszta inget beteszed hátizsákba, bekerekezel a munkahelyedre, lezuhanyzol (királyság!), majd átöltözöl."

Aham, és a melóhely majd kiépíti nekem a zuhanyzót, öltözõt, szárítót a vizes törölközõmnek stb. Szép álom lenne...ha így mûködne a dolog hidd el bringáznék szívesen :)

Egyébiránt leginkább az zavar, hogy az összes ilyen critical mass meg minden baromság szervezõje és/vagy résztvevõjének 90%a meggyõzõdésem hogy a Hungária körút vonalánál nem kintebb lakik... Ettõl a körtõl befelé én is szívesen közlekedem a BKV 'szolgáltatásaival', úgy nekem is nagy lenne a szám, ha csak innen kéne járkálnom.
#119 - 2006. Máj. 12., 17:07 - he?

#98 majd tíz év múlva arról olvassuk a tanulmányokat, hogy londonban hogyan hozták helyre az autók kitiltásából eredõ károkat... addigra meg mind besétálunk ugyanabba és majd azért szívunk... már jelezték, hogy költöznek ki a cégek a belvárosból
ha kiköltöznek a cégek kiköltöznek az emberek is autó nélkül nem fognak messzire menni munkáért kvázi 10-20 év és lesz egy elnéptelened lerobbant belváros meg egy új belváros pár km-rõl arrébb ahol elõrõl kezdõdik a probléma
az autók számának növekedését az életszinvonal emelkedése okozza és nem elsõsorban az utak száma... ilyen alapon csökkentsük a béreket radikálisan jusson mindenki koldusbotra és megoldódott a probléma
az utak építése, az életszinvonal növekvése, az autók számának növekvése ezek gazdaságilag függenek össze, londonban se a megváltást találták fel, kisérleteznek egyfajta megoldással amibõl még lehet esõ lehet hó... mellesleg a tvben a magyar buszsöfõr a riportban csak legyintett... aszondta Londonba sokkal rosszabb dugok vannak... most akkor mi az igazság?
#118 - 2006. Máj. 12., 16:57 - autós

#105: Szintén mély tisztelettel parancsolj... :-) Hollandiában járt ismerõs mesélte, hogy ott igenis vannak olyanok, akik öltönyben bicikliznek! (Nyilván nem 30-as átláaggal, mert akkor csuromvizesek lesznek, csak úgy nyugodtan, nagymamás tempóban...) De, ha ez nem megy, alternatív megoldásként bennhagyod a munkahelyeden az öltönyt, a tiszta inget beteszed hátizsákba, bekerekezel a munkahelyedre, lezuhanyzol (királyság!), majd átöltözöl. (Igen, ki kell harcolni a zuhanyzót a munkahelyen! Ez egyébként máskor is - éjjeli bennmaradásos meló - jól jöhet...)

#107: Óriási tévedésben vagy, mert az utakat nem az autósok, hanem az összes adófizetõ pénzébõl építik. Ebbõl következik az, hogy ha az úthasználatodért (utak rongálódása, csak autók számára épített utak - pl. sztráda - építése stb.) nem arányosan fizetsz az autódal kapcsolatos adót (mittoménmelyik az, sose volt saját autóm!), akkor TE kapod ajándékba az utakat, mert mások is fizetnek azért, amit nagyrészt avgy teljes egészében te használsz. Hoppá?!
#117 - 2006. Máj. 12., 16:56 - Joe Forster/STA

113 - 2006. Máj. 12., 16:50 - Joe Forster/STA

Na így már OK, köszi a magyarázatot.

Most már a BKV-n és az államon a sor:)
#116 - 2006. Máj. 12., 16:56 - Vonnegut

basszus én egész életemben gyalogo/bicós/tömegközlekedõ voltam/vagyok, de ez egy óriási faszság
#115 - 2006. Máj. 12., 16:53 - zahar

#106 - 2006. Máj. 12., 16:44 - Vonnegut
Persze, aztán majd jól bennégünk a szar alagutakba, mi? Fasiszta!
#114 - 2006. Máj. 12., 16:51 - szociokrimi

#101: A "kötelességei a gyalogosnak is vannak" részben igazad van, de mégsem... Ennek meg az az oka, hogy, sajnos, a KRESZ-t nem (SEM!) tanítják az iskolában. Pedig elvileg (!) az utcára ki sem volna szabad lépnie senkinek sem anélkül, hogy minimum a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-részeket ne ismerné. Hogy ez mennyire reális, nem tudom.

A másik oldalról nézve: természetesen szólni szoktam minden gyalogosnak, aki a bicikliúton lófrál. (Nagy különbség, hogy a gyalogosnak bármilyen okból TILOS a bicikliúton közlekednie, már csak azért is, mert van alternatíva: a járda. A biciklis és a gyalogos viszont adott helyzetben kénytelen vagy kifejezetten KÖTELES - lásd: biciklis bicikliút hiányában - az úttesten haladni vagy áthaladni.) De sem farolva rájukfékezni, sem máshogy rájuk ijeszteni, sem ocsmány hangnemben hozzájuk beszélni vagy ordítozni nem szoktam (utóbbit csak akkor, ha nekik áll feljebb). Miért? Mert függetlenül attól, hogy szabálytalanul közlekednek, ez a tény nem ad nekem jogot arra, hogy szintén szabálytalanul következzek, vagy urambocsá balesetveszélyes helyzetet teremtsek. Pedig a gyalogos és a bicikli ütközésekor a biciklis is csúnyán megsérülhet, ellentétben a gyalogos-autó és bicikli-autó ütközéskor (lásd: impulzusmegmaradás plusz tömegkülönbség). Na, ezért (is) elsõ a gyalogos.

Bocsánat, ha félreérthetõ voltam, de nem szándékoztam azt mondani, hogy add el az autódat, csupán azt, hogy csak akkor használd, ha feltétlenül szükséged van rá. Pl. munkába ne járj vele (hanem pl. BKV-val), de vidékre/külföldre családostul-csomagostul kirándulni használd nyugodtan az autódat (sok utas és/vagy csomag/árú esetén akár költséghatékonyabb is, mint a MÁV/Volán/mittoménmi).

Úgyszintén sem az utakat, sem az autókat nem akarom megszüntetni, csak kevesebb autót, és több (autóhoz képest) "alternatív" közlekedési eszközt akarok látni az ugyanannyi (vagy akár több) úton.
#113 - 2006. Máj. 12., 16:50 - Joe Forster/STA

110 - 2006. Máj. 12., 16:47 - Eurocredit Zrt.

Regényeket és novellákat írok :)
#112 - 2006. Máj. 12., 16:49 - Vonnegut

#102
Ford Fairlane rulz!!
:)))))))))))
#111 - 2006. Máj. 12., 16:47 - Zuzu Petals

# Vonnegut

Ha ennyi idõd van heábavalóságokra, mikor dolgozod le vehikulum árát?
#110 - 2006. Máj. 12., 16:47 - Eurocredit Zrt.

a bkv-tól elszáll az agyam...
1. egy rakás szar...
2. a kombinációt hangsúlyozzák, de a P+R parkolókat inkább megszüntetik mint fejlesztik
3. csumi veszteséges, és ezt az autósok is fizetik
4. a sok radikális gyalogos meg lóg rajta...
Mennyi diákhamisító, jegynemvevõ tróger van... Tessék felemelni a 4szeresére a jegyárakat, és tessék rendesen ellenõrizni... Tessék fejleszteni a szolgáltatást... Szerintem az autósok akkor átülnek a buszokra, a sok surmó meg mehet gyalog mert azt a pénzt már sajnálják rá, és megjelennek az olcsójános Trabantosok és Camping bringások
#109 - 2006. Máj. 12., 16:47 - nem olcsójános

#105 Költözz be a városba.
#108 - 2006. Máj. 12., 16:46 - atp

A biciklisek miért nem fizetnek adót a bicikli és autó utakért? Miért ajándékba kapják õket?
#107 - 2006. Máj. 12., 16:46 - ?

A másik fórumon egy hozzászóló emlegette az alagútrendszert. Ahol momentán lakom(külföld), ott ez az egy tökéletesen megoldott. A város közepébõl ki tudsz menni a kocsiddal majdnem a reptérig (de egyébként is bármilyen irányban ki a városból), alagútrendszer segítségével anélkül, hogy meg kellene állnod. Ezt meg lehetne próbálni otthon is.
#106 - 2006. Máj. 12., 16:44 - Vonnegut

Joe: mély tisztelettel kérlek vázold fel nekem a következõ lehetõségeket: Bp külsõ kerületében lakó looser, akinek munkája miatt öltönyben kell mennie, lehetõleg minden nap más tiszta inget véve.

(Szvsz: ekkor bringa, motor tehát kilõve, BKV közepes, de mivel 25kmt kell megtennie, ezzel 4 azaz 4db BKV jármûre lenne kényszerítve, amin juszt is megtapossák, leöntik, körbeböfögik stb, de legalább jól el is késik, hamár. Marad az autó.)
#105 - 2006. Máj. 12., 16:42 - he?

NEM LENNÉK MOST A ROHATT KOMCSIK HEJÉBE!!!!!
EZ A SANYI IS BEREZELT A TÖBBI MEG KUSOL!!!!!!

GYÖZTÜNK MAGYAROK!!!!!!!!!!!!!
#104 - 2006. Máj. 12., 16:41 - KOSSUTH TÉR 2006

Ez remek, azt mondjátok hogy lehetõleg úgy tüntessenek, hogy az senkinek se tûnjön föl?
#103 - 2006. Máj. 12., 16:40 - f

Sanyim!
Szerintem Te nyuszi vagy.Ha véletlenül (hangsúlyozom:VÉLETLENÜL) arra is járnál, egy éves miniszteri fizetésbe lefogadom, hogy NEM mernél akár csak csúnyán nézni sem egy gyalogosra, nemhogy ZIL-lel keresztülmenni a nyakán.Szépen kivárod a hervcehurca végét, még csak ki sem kiabálsz a kormány mögül, gyíkarc.
Na fogadunk?
Én ott leszek!
(Piros,kék,sárga, vagy zöld pólóban!)
#102 - 2006. Máj. 12., 16:38 - Gennyzsák Sam, a felmentő sereg

94 - 2006. Máj. 12., 16:21 - Joe Forster/STA

Nem is említettem, hogy kötelezõ autóval közlekedni. Igaz, hogy én választottam, ebben sincs vita, azt hiszem nem is panaszkodtam emiatt, sõt a jogokat és felelõsségeket is magamra vettem ezáltal. Ez mind stimmel. Gondolom abban is egyetértünk, hogy jogai és kötelességei is vannak biciklisnek, gyalogosnak egyaránt.

Abban is tökéletesen igazad van, hogy megfelelõ színvonal mellett újra szívesen választanám a bkv-t. De még ha ez majd egyszer meg is történik, akkor sem fogom az autómat eladni, mert egyszerûen vannak helyzetek, amit a legegyszerûbb autóval megoldani. Nem sorolom, mindenki tud olyat mondani.

De ez az elsõ a gyalogos, aztán a biciklis , majd az autós dolog kicsit húzós nekem. Ugyanis mindegyik ember és mint ilyen, tegyük fel egyforma.

Játszunk el egy percre a gondolattal, hogy nincsenek utak és autók. Akkor mi van?

Amúgy a kocsiban zenét, verseket és hangoskönyvet szoktam hallgatni:)
#101 - 2006. Máj. 12., 16:34 - Vonnegut

Joe Forster/STA:

Vegyétek ki az egyik piros izzót, ettõl a gép sárga villogóra vált - > a gyalogosoknak lesz elõnyük. Akár egy hétig keringhettek a zebrán szabályosan.

Ha meg zavar a lámpa beállítás, tegyetek lakossági bejelentést a fõkefénél(FKF), egy héten belül megcsinálják. (vagy nem)
#100 - 2006. Máj. 12., 16:34 - alma tivadar

#92 - 2006. Máj. 12., 16:19 - EGY IGAZ MAGYAR HONPOLGÁR!

Inkább találkozzunk a zebrán a megmozduláson !
#99 - 2006. Máj. 12., 16:34 - Sanyi a ZILes

#77: Na, pont ezért kell kitiltani az autókat a belvárosból, mint ahogy Londonban tették. Hogy az áruszállítók oda hogyan jutnak be, nem tudom; majd egy okos ember a budapesti városvezetésbõl kiutazik oda és megállapítja.

Nem csak az áruszállítás, hanem az agglomerációs körzetekbõl munkába való beutazás és onnan való hazautazás is oka a dugóknak. Ez is egy fõ oka annak, hogy a több út miért nem oldja meg a problémákat: ha több út van, akkor többen döntenek úgy, hogy hoppá, érdemes autót venni, kiköltözni a városon kívülre, és autóval menni dolgozni. Több út => több autó; a hányados, azaz a dugó kialakulási valószínûsége és sûrûsége meg nagyságrendileg megmarad.

A tanulmányokat, amelyeket olvastam, egyébként nem magyarok írták, és angol nyelvû volt. Egész Európából (persze inkább nyugatról) hoztak követendõ jó és elítélendõ rossz példákat, fotókkal. (Sorry, már nem tudom, honnan szedtem!) Te milyet olvastál, ami ilyen gyengécske volt?
#98 - 2006. Máj. 12., 16:31 - Joe Forster/STA

Emberek a tahó autóban is az meg gyalog is. A tüntetõk is ebbe a kategóriába sorolhatók ha káoszt szitanak.
#97 - 2006. Máj. 12., 16:26 - maky

#91 Te biztos valami prosztó fuvaros vagy. Csak az képes "traffi"-t írni.
#96 - 2006. Máj. 12., 16:24 - Tutajos

#77 ezek a tanulmányok csomó alapvetõ dolgot nem vettek figyelembe nem kell úgy hasra esni tõlük, viszont ezen ige hirdetõi két nagyon fontos tényt nem vesznek figyelembe
1. egy bizonyos szintnél nem lehet lejebb szorítani az autóforgalmat egy városban sztem a belvárosban kb elértük ezt a szintet .. legalábbis már nehezen boldogulunk a kiszállításokkal, mert a belsõ kerületekben nehéz megállni, a rackszekrényt meg a hajtáspajtás nem viszi ki a hátán
2. amig az ország áruszállítási vonalai átmennek a fõvároson és nem kerülik meg addig úgyis cseszheted
#95 - 2006. Máj. 12., 16:24 - autós

#82: A tömegközlekedés 1) drága ÉS 2) alacsony színvonalú; ezen nem is fogunk vitatkozni. De külföldön sem nyereséges! A szemléletmód megváltoztatásának egy pontja lehetne, hogy pl. a benzin árának megemelésével elvenni az autósok kedvét jármûvük használatától ÉS EZZEL PÁRHUZAMOSAN sokkal magasabb állami dotálásban részesíteni a tömegközlekedést, hogy 1) olcsó(bb) ÉS 2) magas(abb) színvonalú legyen. Kellemes környezetben te is szívesen utaznál BKV-járatokon, nem?

De bocsáss meg, továbbra is azt mondom: autóval közlekedni nem kötelezõ! A választás a tiéd (volt), így a jogokkal együtt a kötelességeket és a felelõsségeket is magadra kell venned. Ha ez azt jelenti, hogy naponta vagy egy órát elcseszel az életedbõl a dugóban várakozva... hát, szomorú vagyok/csodálkozom, hogy ezt hajlandó vagy bevállalni... Én biztosan nem tenném. Pl. örülök annak, hogy BKV-n való utazás közben legalább marad idõm könyvet olvasni (mert máskor nincsen). (Sem te vezetés közben, sem én biciklizés közben nem tudom ezt megtenni.)

Illetve azt is meg kellene értenie az autós társadalomnak, hogy az õ választásuk nagyságrendekkel több hatással van másokra. Ha én úgy döntök, hogy gyaloglok, biciklizek vagy BKV-n utazom, az milyen mértékben érinti a minden értelemben vett forgalmat? Gyakorlatilag semennyire. Az autók viszont elfoglalják az utakat, amelyek szétvagdalják a város egyébként folytonos felületét. Bárhonnan mész bárhová bármilyen eszközzel, nagy eséllyel találkozol úttesttel és így autókkal.

A lényeg az, amirõl már volt szó: el kell jutni arra a pontra, amikor fontosságban legelöl a gyalogos áll, aztán a bicikli, aztán a tömegközlekedés, és csak utánuk az autók. Addigra egyébként neked sem lesz olyan feltûnõ vagy kellemetlen, mert remélhetõleg az egész mentalitás megváltozik.
#94 - 2006. Máj. 12., 16:21 - Joe Forster/STA

84 - 2006. Máj. 12., 16:07 - Egy gyalogos

Hát kicsikém, szerintem az elsõ lépés, annak megértése, hogy nem csak a paraszt autósoknak kell visszavenni, ja és ez a minden autós paraszt mentalitás sem visz elõre.

Ismétlésképp lásd a másik fórum 813-as hozzászólását. Ha megkeresed és elolvasod, már beljebb vagy egy kicsivel.

#93 - 2006. Máj. 12., 16:20 - Vonnegut

#83 - 2006. Máj. 12., 16:06 - Sanyi a ZILes

MOST ÁRTOTTÁL A LEGNAGYOBAT SAJÁT MAGADNAK TE SEGJUK BÉLA!!!!!
ELEGEM VAN A IJEN VÁROSI BUNKÓ PESTI ROHATT KOMCSIKBOL EZÉRT ASZONDOM: HIVJ FEL ÉS MEGBESZÉJJÜK ROHATT BOLSI!
06-20-961-57-44
HAJRÁ MAGYAROK!!!!!!!
#92 - 2006. Máj. 12., 16:19 - EGY IGAZ MAGYAR HONPOLGÁR!

szerintem a közlekedési morált tényleg javítani kell, erélyes rendõrséggel, elrettentõ bírságokkal... A rendõrök rájöhetnének hogy van élet traffin túl is...
Szerintem az autósokat is zavarja a belógó autós, mert az a forgalmat is akadályozza, erre fél éven belül rá lehetne nevelni a népet... Ha valaki kap egy 30 rongyos büntetést akkor meggondolja, hogy legközelebb is becsússzon-e...
Ugyanígy a rohadék forgalomfenntartó villogóval "csak beugrottam egy percre" parkoló-rakodó autókat is ki lehetne szûrni...
nameg a buzi bringásokat is akik kocsik között cikáznak, lámpa színétõl függetlenül vágnak át a keresztezõdésen...
A zebra nagyobb tisztelete is elérhetõ, ha erre rászállna a rendõrség az autósok ezt is hamar megtanulnák...
akinek ez sem lenne elég és még radikalizálódni akar, azt meg be kell fogni útépítésre, de ne legyünk genyát építsenek bicikli utat és telepítsenek fákat...
DE NE MÁST BASZOGASSANAK!!!!!!!
#91 - 2006. Máj. 12., 16:19 - Vé

Különben is ki az az állat, aki a délutáni csúcsban az Erzsébet tér fele próbálkozik autóval?

Egyébként az összes autós/motoros/bringás/gyalogos elmehet a büdös francba, olyan koncentrált tahóságot sehol sem tapasztalni mint a pesti közlekedésben.
#90 - 2006. Máj. 12., 16:19 - Kutyaszánnal az Élhető Városért Egyesület

88:
Nem annak tûnik, az is!
Egy igazi, tõrölmetszett, virtigli paraszt!
#89 - 2006. Máj. 12., 16:18 - négykerekű alapkezelő

#84: Szerintem aki úgy általánosan leparasztozza az autósokat, az semmivel sem jobb mint egy tényleg paraszt autós. Leszögezném, hogy nem minden autós paraszt, te viszont egy paraszt gyalogosnak tûnsz.
#88 - 2006. Máj. 12., 16:14 - Egy általában autós, de hétvégenként biciklis

MAGYAROK!!!!!

NE ENGEGGYÜK HOGY A ROHATT BOLSEVIKOK IRÁNYICCSANAK!!!!!!!!!!!!
MINDENKI A FORRADALOMRA!!!!!!!!!!!!!
#87 - 2006. Máj. 12., 16:14 - MINDENKI ELÖRE!!!!

79: Mi tart vissza? :P
Az hogy én nem a helyhiány miatt vagyok kint a dilibõl mint te. Menj tüntetni a Fõparaszthoz, vagy az Országház elé. Vagy legyél mártir és gyujtsd fel magad a szent ügyért az RTL székháza elött.... Arra még talán te is jó leszel.
#86 - 2006. Máj. 12., 16:12 - Te nyomi

Kifelejtettem két apróságot: a saját kocsimban még nem zsebeltek ki, és nem dörgölõzött hozzám egyetlen szerencsétlen hülye sem, akinek ennyiben merül ki a nemi élete.
#85 - 2006. Máj. 12., 16:10 - Vonnegut

Aki fikáz, az ne azt részletezze, hogy miért nem jó az az ötlet, hanem azt, hogy akkor mi lenne mégis az a megoldás amivel a paraszt autósok megértenék, hogy vegyenek visszább magukból...
#84 - 2006. Máj. 12., 16:07 - Egy gyalogos

#78 - 2006. Máj. 12., 15:51 - EGY IGAZ MAGYAR HONPOLGÁR

Nagyon magasra kell ám emelni azt a buta pofádat hogy az én arcomba vigyoroghass, kisfiam - ami neked szemmagasság az az én járgányomon a lökhárító !
#83 - 2006. Máj. 12., 16:06 - Sanyi a ZILes

77 - 2006. Máj. 12., 15:50 - Joe Forster/STA

Igazad van a szemléletmód megváltozásának szükségességében, de azért kicsit túlzásnak érzem, amit mondasz.

Már voltam rosszul 40 fokban villamoson (ne kérdezd meg hányan segítettek), kezelte a bõrgyógyász a kezemet, mert meggondolatlanul megkapaszkodtam egy bkv-jármûvön és nagyon sokszor voltam náthás influenzás, mert egy kedves utastársam sem méltóztatta arca elé emelni a kezét tüsszentéskor. Mióta inkább autóval járok ez valahogy nincs és annyira nem is sírom vissza. Ez is egy szubjektív szempont.

Nem azért fizetek/fizettem a drága jegyért, bérletért, hogy télen jéghidegben, nyáron kánikulában és nagyon sokszor orrfacsaró bûzben bkv-közlekedjek, vagy két lábbal kelljen landolnom, mert akkor esetleg nem ráz meg a jármû. És ez nem egyenlõ a leszarom a többieket címû refrénnel. De akkor már inkább kifizetem a benzint és araszolok türelmesen a dugóban. Mondom türelmesen. Mert attól hogy jól felidegesítem magam, nem változik semmi, csak figyelmetlen leszek és hibát követek el.

A gyalogos, biciklis és autós személyes indokait, kényszerítõ körülményeit azzal kapcsolatban, hogy mivel közlekedik, kölcsönösen tiszteletben kellene tartania a feleknek. És ez már egy nagy lépés lenne.
#82 - 2006. Máj. 12., 16:05 - Vonnegut

A gödör elõtt találkoztok? melyik elõtt, mert pest tele van velük....
Zebrafelelõs? Az olyan aki az Állatkertben a nyájra vigyáz? És itt is?
#81 - 2006. Máj. 12., 15:56 - vér

#79: Mi tart vissza? :P
#80 - 2006. Máj. 12., 15:54 - AG

Mi ez a faszság emberek? Az elmegyogyiba nagytakaritás lesz, azt ûtban lessz a sok idióta. A kedves fõszervezönek azt üzenem, hogy vegye be az elgurlt gyógyszereit. Ennyi eróvel basszus szervezzünk egy járdagyorsulási napot a Váci utcán, indulni bármilyen jármûvel lehet.
#79 - 2006. Máj. 12., 15:52 - maky

Hát én biztos ott leszek és a ******, *********** autósok képébe fogok vihogni a rohadék mocskos komunista pofájukba!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#78 - 2006. Máj. 12., 15:51 - EGY IGAZ MAGYAR HONPOLGÁR

#70: "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek." (13.§, 2.) A bicikli elõzésekor pedig tarts be legalább 1 méter oldaltávolságot, vagy - ha ezzel szabálytalankodnál -, akkor nyugodtan haladj mögötte, és várd ki, hogy elérjetek egy olyan útszakaszig, ahol tényleg megelõzheted megfelelõ oldaltávolság betartása mellett és záróvonal átlépése (vagy egyéb szabálytalankodás) nélkül. EZ szabályos; más megoldás kevésbé az...

A Critical Masst is lehet "szervzett, rendõri felügyeletû flashmob"-nak tekinteni. Hogy bicikliutak és -sávok azóta sem épültek nagy mennyiségben, az az állam tehetetlenségének, pénzhiányának és szervezetlenségének "köszönhetõ".

#71: Csak röviden: a pöcs te vagy. Ha olvastál volna közlekedésszervezássel foglalkozó írásokat, tudnád, hogy a még több út még több autót eredményez, és a dugók alapvetõen nem változnak meg. Az igazi megoldás a szemléletmód megváltoztatása: csak az utazzon autóval, akinek ez feltétlenül szükséges; szubjektív okok (kényelmes; a BKV drága/büdös/rossz minõségû; leszarom a többieket stb.) helyett el kellene tolódni az objektív okok felé (légszennyezés; üzemanyagpazarlás; dugók kialakulása stb.) De nem olvastál - mint ahogy sajnos a város vezetõsége sem. Na, ezért vagy pöcs - velük együtt!

A "felelõsségérzet, kötelességérzet nincs"-csel pedig igen-igen mellétaláltál! (Hogy miért, nem magyarázom meg, mert te sem magyaráztad meg, mibõl következtettél erre!)
#77 - 2006. Máj. 12., 15:50 - Joe Forster/STA

Ezek nagyon nem normálisak. Viszont nagyon agresszívak. Csak nehogy az autósoknak elszakadjon a cérnája. Nem mintha nem érdemelnék meg, amit kapnak...
#76 - 2006. Máj. 12., 15:47 - Dodka

73 - 2006. Máj. 12., 15:39 - Szerintem

Hát így van ez...
#75 - 2006. Máj. 12., 15:41 - Vonnegut

Ez egy átbaszás! Nem is lesz semmi! Még hogy szines zebrafelelõs esernyõvel. Ezt a Fasszságot. Néhány hülye ott fog áldogálni és várja a semmit.

Kappe gyíkok, én leléptem.
#74 - 2006. Máj. 12., 15:40 - Cartman

Ez az egész téma gáz. Minden nézõpont kérdése.
Elmondanám, hogy egyszer majdnem elütött A ZEBRÁN egy hülye picsa minket a barátnõmmel - tök szabályosan mentünk át, nem féktávon belül léptünk le, õ kanyarodott ki, szét se nézve a mellékutcából. Mivel még nekiállt feljebb és úgy üvöltött velünk, hogy vörös volt a feje, kénytelenek voltunk lekenni neki egy frászt. (Nem vicc!)
Másnap (még némileg az eset hatása alatt) immár kocsival mentem, megálltam a zebra elõtt, hogy átengedjek egy nénit, erre hátulról belém jön egy állat, aki "bocs, nem vettelek észre, hogy megálltál, a csajokat néztem" címû nagysikerût adta elõ.
Szóval akár gyalog vagy, akár kocsival, a csicska buzi agytalan állat emberektõl nem menekülsz...
#73 - 2006. Máj. 12., 15:39 - Szerintem

Egyetemisták és a forradalom. Nna ja a mai egyetemisták nagy része a Pilvaxos ivásig tuti eljut, a forradalmat meg elvi sikon viszi. Aki meg mégse azt meg szét kell csapni. Bazzmeg annyi már a diplomás munkakerülõ, hogy az valam i hihetetlen. Menjetek csak buzik, én is csippantom a törit, addig ágyút öntök Gábor Áron receptje alapján a falu harangjából, a plébános önként fogja leemelni a toronyból . ha meghallja hogy Budapesten akarok vele akcióba lendülni.

Figyelem, Zebrafelelös, Harsona ,az IFa már gzorsul éééééés
Kartácsot a sok fasznak.

Benne lesztek a 6-os hiradóba az biztos kurva ég.

#72 - 2006. Máj. 12., 15:36 - Hadd hulljon a férgese

"Öntudatos állampolgárként kiállok a jogaimért - ha már a törvényhozás-igazságszolgáltatás-végrehajtás szentháromságnak gyakorlatilag egyetlen tagja sem teszi meg ezt helyettem."

Azbazmeg...gratulálok..öntudat van, felelõsségérzet, kötelességérzet nincs. Fogadjunk, hogy mint öntudatos fõpöcs te is ellenzed a nullást, pedig az lenne az ami segíthetne ezen az egészen...ne megoldást keressünk, hanem öntudatosaklegyünkmajdminkmegmutassukjól.
#71 - 2006. Máj. 12., 15:36 - jajjmérvanennyifaszavilágon

Ja és a bringásokkkal kapcsolatban. Ahol nincs bringaút, ott nyilván lekényszerül az úttestre a bringás, bár bevallom és nem örülök neki. Mert féltem. Mert kurvára nem szeretném hogy aláessen a kocsimnak ezért ha van hely, én akár a zárón (bár ez tök szabálytalan) is túllépve, ha nincs szembeforgalom tartom az oldaltávolságot, és felõlem mehet elõttem a sávban is, bár akkor mindenki a halál faszára kíván engemm, az tuti; de az rohadtul idegesít, ha 5 cm-re jön mellettem, mégha elférünk is egymás mellett, nem attól fosok, hogy megkarcolja a verdát, én nem akarom, hogy valami gáz legyen. Na aztán, ha meg van bringaút, és mégis az úttesten nyomul, akkor viszont nagyon felnyomja az agyam.
Egyébként arra is rohadt kíváncsi lennék, hogy a tavalyi Critical Mass óta hány km kerékpárút épült Bp-n? Pedig az egy nagyszabású, hírverést kapott megmozdulás volt....
#70 - 2006. Máj. 12., 15:36 - Svenska

#60: én is, de nekem nem kell gallytörö rács, és mégis át fognak engedni a mocskos kis patkányok. Az én gépemet akár üthetik is, mer egyrészt húsz éves, másrészt meg jófajta orosz acélból van. Oszt meglátjuk, melyik kis köcsög néz farkasszemet az én lökhárítómmal öt teljes percig....
#69 - 2006. Máj. 12., 15:33 - Sanyi a ZILes

#64: Látom, te SEM ismered a KRESZ-t! A gyalogosra vonatkozóan nincsen olyan szabály, hogy nem haladhat bele a keresztezõdésbe, ha a zöld ideje alatt elõreláthatólag nem tudja elhagyni azt. Ez csak a jármûvekre vonatkozik.

A direkte forgalomakadályozást implicite tiltja a KRESZ. Ha villogó zöld vagy piros a gyalogos lámpája, akkor 1) nem léphet már le a járdáról és 2) késedelem nélkül köteles áthaladni az úton.

DE EZ MIND LE VAN ÍRVA A KRESZ-BEN! MI A FASZÉRT KELL NEKEM IDÉZGETNEM, MIÉRT NEM OLVASSA EL ÉS TANULJA MEG SENKI SEM?
#68 - 2006. Máj. 12., 15:33 - Joe Forster/STA

#63
nem fér össze az elveikkel, mert éppen az M0 ellen (is) tüntetnek.
#67 - 2006. Máj. 12., 15:33 - j

Nem akarok ünneprontó lenni,de ennek halál semmi értelme. Mi lesz az eredmény? Hogy a résztvevõk felbasszák jónéhány autós agyát? És azt miért nem látja senki, hogyha egy keresztezõdést lerohaszt valami, akkor áll az egész környék? MIért jó érzés egyeseknek 50-100-200-sokszáz emberrel kibaszni? Szertintetek a paraszt autósok ettõl egybõl elszégyenlik magukat és soha többé nem állnak meg zebrán, mindig elfogják engedni a gyalogosokat?
Ugyanmár....Figyelemfelkeltés? Na rohadt kíváncsi vagyok, hogy a médiában mekkora figyelmet kap ez az "esemény". 1 vagy 2 percet.
Aki már 5-10-sok éve paraszt stílusban vezet, az nem fog megváltozni, max akkor, ha rohadt magas pénzbírsággal büntetik majd a fakabátok a fenti kihágásokat. De úgy 50 éven belül tuti nem fogják.
Egyébként én ma az összes gyalogost elengedtem - nem büntudatból, hanem mert 95%-ban el is szoktam, kivéve, ha nem akarok satuzni, és ma egy öreg néni, akitz elengedtem, csókokat dobált felém. :-) A Fõvám téren meg rámmosolyogtak a gyalogosok, mert én nem álltam meg a zebrán, csak elõtte, nem úgy, mint a mellettem lévõ suzuki. Pedig én is egy köcsög autós vagyok....igaz, nem BMW-s ;-) Fordos.
#66 - 2006. Máj. 12., 15:30 - Svenska

#59
"Öntudatos állampolgárként kiállok a jogaimért "

Szerinted elértek ezzel bármit is? Érdekeltek bárkit? Vagy mi az az eredmény amivel nyugodtan hajtjátok álomra a fejeteket? 52 anyázó autós elég lesz? Illetékes elvtársakat úgysem érdeklitek...
#65 - 2006. Máj. 12., 15:29 - Vé

Joe, akkor megnyugodtam, ezek szerint Te (a KRESZ szellemiségét idézve) akkor fogsz lelépni a járdáról, ha:
meggyõzõdtél róla, hogy az átkelést meg tudod tenni az alatt az idõ alatt, míg a lámpa nem vált újra pirosra, azaz a villogó zöldön már nem indulsz el, és piroson is a seggeden maradsz a járdán. Ez ÍGY korrekt.

Még egy gondolat:
Egészségetekre! :)))) Remélem minden autós körülbelül le fogja szarni az egészet, egy hónap szervezkedéssel feltartotok majd pár szerencsétlent 4-5 percig, szerintem ennyit kibírunk :) Ezen felül pedig felhívnám a figyelmeteket arra, hogy semmivel sem lesztek jobbak mint a keresztezõdésbe beragadó autósok, stb. Tehát innentõl nyugodtan anyázhatnak õk is titeket, teljes joggal. Sõt, ha jól emlékszem van valami olyan törvény is ami tiltja a direkt való forgalom akadályozást. Pl hiába ül le 8 ember törökülésben a 2x3 sávos Rákóczi közepére, el fogják õket onnan paterolni. Remélem most is lesz némi rendõri aktivitás...és ezt a Ti érdeketekben remélem. Nem lennék a helyetekben, amikor azok az emberek felheccelik magukat akiknek a napi munkáját akadályozzátok: szállítmányozók, kajafutárok, egyéb futárok, személyszállítók stb.
Azaz, akár hogy is nézem, ezeknek az embereknek jogos a nézetük, hogy BUNKÓ lesznek azok akik ezt csinálják majd.
#64 - 2006. Máj. 12., 15:28 - Gremlin

Ez a rengeteg jóember kimehetne Bpest szélére és elkezdhetné flesmobként az elkerülõ utakat, meg a körbeérõ M0-s körgyûrût építeni.

Állítom, több haszna lenne az elsõ kapavágásoknak, még ha egy hónapon belül be is szántja Demszky, mint ennek a dugókeltõ ordenáré nagy faszságnak.

MINEK KELL AZ EMBEREK IDEGEIT MÉG ENNÉL IS JOBBAN FELSPANOLNI ???!!??
#63 - 2006. Máj. 12., 15:28 - vengeance is mine

Legális még a terepjárók orrán a rács egyáltalán? Úgy rémlik, mintha az EU-ban betiltották volna. (Mivel gázolás esetén növeli annak az esélyét, hogy az elgázolt gyalogos meghal.)
#51, 53, 60: úgy viselkedj a gyalogossal, ahogyan te is várod, hogy viselkedjenek veled, amikor te vagy a gyalogos.
#62 - 2006. Máj. 12., 15:25 - Leszel te még gyalogos

#57: Nem fogom idézni a KRESZ, mert már unom - nézz utána magad! Röviden annyit, hogy nincsen igazad: lehet szabályosan is a gyalogos a zebrán a pirosban.
#61 - 2006. Máj. 12., 15:18 - Joe Forster/STA

Ott leszek 17-én 16:30-kor az elsõ sorban, terepjáróval, gallyráccsal.
#60 - 2006. Máj. 12., 15:11 - .:|..

#56: Amennyiben meg tudod magyarázni, mitõl tartasz "karátos marhának", elgondolkozom rajta; addig viszont csak pofázol bele a semmibe.

Öntudatos állampolgárként kiállok a jogaimért - ha már a törvényhozás-igazságszolgáltatás-végrehajtás szentháromságnak gyakorlatilag egyetlen tagja sem teszi meg ezt helyettem. Pedig elsõsorban az õ feladatuk lenne, nekem meg csak élveznem kellene a munkájuk gyümölcsét: az élhetõ országot-társadalmat.

Mégegyszer leírom: nem fogok szabálytalanul közlekedni (ha a többiek igen, az az õ dolguk), de megnézem, milyen az, amikor szabályosan közlekedve tartom föl az autós forgalmat, mert kíváncsi vagyok. (Lehet, hogy kéne egy szociológia másoddiploma?) Ha pedig szabályosan közlekedek, akkor neked nincs/nem lesz okod/jogod leanyázni.
#59 - 2006. Máj. 12., 15:09 - Joe Forster/STA

Bocs, de szerintem ennek így nincs értelme. Öt-tíz perc az egész?? Ez így a "merjük is meg nem is" kategória, "csináljuk is, meg nem is". Túl nagy tülkölésre ne számítsatok! Ha 15-20-25 percig tartanátok fenn a forgalmat ... de ez így csak szánalmas hõsködés.
Azért sok szerencsét és kitartást!
#58 - 2006. Máj. 12., 15:04 - monique

54

Ha a gyalogos még a pirosban is a zebrán van az azért már nem annyira szabályos.

Amúgy egy ilyen megmozdulás csak ront a helyzeten, a résztvevõk meg majd boldog-bárgyú mosollyal körülnéznek és megállapítják, hogy mi most aztán jól megmutattuk. És olyan is lesz, akit rohadtul nem érdekel mi a célja ennek az egésznek, csak odamegy a hecc kedvéért. Hát...
#57 - 2006. Máj. 12., 15:02 - Vonnegut

Te Joe
az egy dolog hogy személy szerint egy nagy faszságnak tartom az egészet, és téged-megnyilvánulásaid alapján egy karátos marhának, de túl a személyeskedésen elmondanád nekem, hogy szerinted ezzel a módszerrel mit is tudtok/akartok elérni?
havonta csináltok egy ilyet és akkor minden ok? ugráltok harsonaszóra felbaszva az autósok idegeit és attól megoldódik a gondotok? komolyan mi a célotok ezzel?
#56 - 2006. Máj. 12., 14:55 - Vé

#51 - 2006. Máj. 12., 14:40 - ...terepjárósköcsög
ez az vazzeg, így köll elbánni a csõcselékkel!
#55 - 2006. Máj. 12., 14:51 - mér nincs ezekre vadászengedéjjj

#51: Sok sikert! És valóban hozd is a rendõrt, hogy ha szabályosan közlekedõ gyalogosokat (én pl. az leszek végig) félemlítesz meg, akkor azonnal meg is tudjon büntetni!
#54 - 2006. Máj. 12., 14:48 - Joe Forster/STA

Autósok: mindenkinél legyen egy jó nagy üveg víz, kifúrt dugóval, vagy szervezzünk egy locsolókocsit, amivel simán lehet mosni a zebrát, vagy csak simán 'párásítjuk a környezetet' felkiálltással mindenki locsoljon a zebrán járkálókra...úgyis lesz náluk esernyõ :)

Rendõrök: remélem a BRFK tud errõl az akcióról, és legalább 5-10 rendõr lesz kinn, mert ha a gyalogosok a piroson is a zebrán maradnak majd, akkor iszonyatos, tettlegességig fajuló bunyó lesz amint az elsõ autó majd szépen lassan közéjük hajt - hiszen neki zöldje lesz. Ha pedig bunyó nem lesz, akkor a piroson ácsorgó, vagy járkáló gyalogosokat lehet majd szépen büntetgetni...asszem 2000Ft helyszíni simán kiszabahtó, 30-40 embernél az mrá egész sok trafizástól megkímélné az adott körzetet :)

pöcs szervezõk: Tényleg ezt akarjátok?! Iszonyat verekedés lesz a vége... Megnézem melyik autós fogja tûrni, hogy köcsögök miatt 5 percig álljon miközben többször is zöldet kap majd...

Homár: kis szenzációhajhásszá kezdesz válni...nemtecc :(
#53 - 2006. Máj. 12., 14:48 - én

Bakker, ha ezt csak egy órával késõbb kezditek, tutira 3X annyian lennének ott... (többek között én is elmennék, de így kizárt, hogy odaérek). Mellesleg média jön? Valaki veszi, hogy utána tudjuk küldeni egymásnak? Egyébként meg már az elsõ cikknél írtam erre, hogy ott tényleg olyan szar a lámpa, hogy csak versenyfutásban lehet átérni a másik oldalra. Kitartás gyalogosok, ha más eredménye nem lesz ennek, csak annyi, hogy talán kicsit átállítják a lámpákat, már megérte... és ne fikázzuk a dolog kitalálóját. Le merném fogadni, hogy van autója az illetõnek. Ugye lesz egy kis beszámoló az eredményrõl? Kíváncsian várom.
#52 - 2006. Máj. 12., 14:43 - az ühüm

Pofámleszakad :)
Én mint autós tuti rendõrrel fogok odamenni, és szépen gyökkettõvel nyomni a gallytörõ orrát befelé a tömegbe, úgy, hogy bárki félre tudjon lépni, de aki marad azt finoman tolja - de ne gyûrje maga alá. Aki ezek után akár csak egy ujjal is hozzáér a géphez azonnal bekasztliztatom bázzzzeeee....
#51 - 2006. Máj. 12., 14:40 - ...terepjárósköcsög

Mé? Nincs ebbe semi!
#50 - 2006. Máj. 12., 14:40 - Nemrest

#48: A KRESZ ellenére (!!!) nem szabad (erõsen ellenjavallott) az úttestnek (vagy a haladásodi irányodnak megfelelõ sávok közül a jobbszélsõnek) SZOROSAN a jobb szélén biciklizni! Pont azért, mert így könnyen leszoríthat a többi jármû, bele a járdába, vagy a tõled jobbra lévõ sávba más jármûvek közé (pl. egyenesen mész, tõled jobbra meg a jobbra kanyarodó sáv van; lásd Dózsa György út-Lehet út keresztezõdés a Városliget irányából), illetve belemehetsz az úttest szélén a porba, vízbe, egyéb csúszós mocsokba, szögbe, üvegtörmelékbe stb. Az úttest szélétõl - illetve a parkoló autóktól; lásd rádnyitott ajtó! - tarts 1 méteres oldaltávolságot, illetve határozottan foglald el a sávot, és kényszerítsd ki, hogy az autók vagy a sávban maradva kövessenek, vagy sávot váltva elõzzenek meg.

A lényeg az, hogy nem vagy köteles még a KRESZ-t sem betartani, ha a személyes biztonságod alapján úgy ítéled meg. (Ezt jogértelmezések - lásd pl. budapesti biciklistérkép - állapították meg, nem én találtam ki!)
#49 - 2006. Máj. 12., 14:37 - Joe Forster/STA

re47 jaja mint biciklista különös kedvencem az olyan autós akinek a kereke a járdát súrolja miközben a másik oldalon a sávjából még legalább egy méter van...másik kedvemcem amikör tök szabályoson haladok a sáv külsõ szélén egy kétsávos úton és rámdudál hátulról...és ilyenkor midnig föl van háborodva ha visszintek neki (nem nem az egyezményes jeleket...) hogy igazán elférhetnél tõlem...
#48 - 2006. Máj. 12., 14:29 - rowi

#44
Baszik, mikor voltal utojjara Diosgyorbe?
Mar itt is olyan dugok vannak reggelente, hogy beszarsz.
Sok taho berakajji fasz csak kocsival tud bemenni dolgozni. De mivel annak idejen nagyon faszan megoldottak Miskolc kozlekedeset (2db 2x2 savos nagyforgalmu utat buszobol nelkuli buszmegallok, egy szuk korforgalom, es egy 100-200m-es 1savos ut kot ossze), szoval kiraly itt az elet.

En ha tehetem bicajjal jovok be, es kibaszottul elvezem hogy a dugoban rohado kocsogok mellett huzok el. Neha idegesek, meg dudalnak, de azok meg kapjak be. Annyira meg nem tudtak felbaszni, hogy megalljak, es a hajtokarral szakitsam szet a motorhaztetejet...

Baszki!
#47 - 2006. Máj. 12., 14:18 - vg

#45: Egyes forradalmakat is az egyetemisták indítottak el. Talán azért, mert már elég öregek ahhoz, hogy lássák a problémákat, és még elég fiatalok ahhoz, hogy ne legyen fásultak és ne hagyják annyiban.
#46 - 2006. Máj. 12., 14:16 - Joe Forster/STA

#39 - 2006. Máj. 12., 13:58 - Joe Forster/STA
Ja értem. Unatkozó fõiskolás/egyetemista köcsögök szórakozása.
Én meg azt hittem, vmi Internetes izé... :)
#45 - 2006. Máj. 12., 14:10 - szociokrimi

Komoly!

Szerintetek ez tömegdemonstracionak minösül? Ba van jelentve?
Csore autosok, megcsorebb gyalgosok. Hajra gyalogos, hajra biciglis. Nemsokara jön a katarzis es az Enlösung azaz a vegsö megoldas. Kitiltani az autosokat a belvarosbol? Hogy a faszba nincs elkerelö. meg Würzburgban sincs es Becsben is be kell menj a belvaros környekere. szerintem ezt szandekosan terveztek igy: Lasd Bp nevezetesseget. Eljen Miskolc es a kelet Budpest le veled. Hajra Diosgyör!
#44 - 2006. Máj. 12., 14:10 - Enrike

Ekkora budos nagy faszsagot!
Fasze' ertek ra ennyire...
Ebbol balhe lesz az tuti
#43 - 2006. Máj. 12., 14:08 - nem leszek ott

Nincs meg eleg dugo?
#42 - 2006. Máj. 12., 14:07 - Udvarias gyalogos, aki nem tud biciklizni a sok vanszorgo autotol

vízágyút nekik, sokat
#41 - 2006. Máj. 12., 14:03 - legszívesebben egy megpakolt kamazzal mennék közéjük...

megjegyzem szimpatikus volt az eredeti ötlet, de a mostani verzióból már nem érzõdik az elsõ megfogalmazás mondata:
"Az elsõdleges cél NEM az épp utunkba akadó autósok megszivatása,.."
#40 - 2006. Máj. 12., 13:58 - j

Flashmob: www.flashmob.hu
#39 - 2006. Máj. 12., 13:58 - Joe Forster/STA

Mija faszom az a "flashmob"?
Beszéljünk má' magyarul elvtársak!
#38 - 2006. Máj. 12., 13:52 - szociokrimi

#35: Szerintem a 2-4 perc arra vonatkozik, hogy annyi idõn keresztül kell átmenni SZABÁLYOSAN a zebrákon. A fél perces megállás biztosan szabálytalan, mert nem ennyire hosszú a zöld a keresztezõdésben (pont ez a baj).

Hmmm, lehet, hogy csak nézõ leszek...?
#37 - 2006. Máj. 12., 13:51 - Joe Forster/STA

TÁNCOLJ BUDAPEST PARÁDÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!
#36 - 2006. Máj. 12., 13:49 - Click here

#27
"... Ezért eléggé gáz volna, ha szabálytalankodás történne..."

cikk szerint
"...Kb. 2-4 perc után a második harsonahang ad jelet a megállásra: 30 másodpercig csöndben farkasszemet..."
szerintem nincs 2-4perces zöld jelzése a gyalognak, ha 2-4percig körbejár a keresztezõdésben, az azt jelenti, hogy piros jelzés ellenére lépett a zebrára.
gyalogos nem való a városba.
#35 - 2006. Máj. 12., 13:47 - j

Ti kocsival vagy gyalog mentek a Gödörbe?
#34 - 2006. Máj. 12., 13:38 - Cynic

#27: Így van. Utána meg fizesse részletekben a hatalmas büntetést, amelyet a megkülönböztetõ jelzés jogosulatlan használata miatt kap.

(Tessék mindenkinek felelõsséget vállalnia a cselekedeteiért! Éppen ez a baj az egész országgal: nem vonnak felelõsségre senki sem, a legaljától a legtetejéig!)
#33 - 2006. Máj. 12., 13:37 - Joe Forster/STA

Mennyen el ide a szervezõ halott anyja. Hogy dögölne meg az összes fasszopó zebrafelelõs! Menjenek ezek az állatkertbe zebraszart nyalni! Felháborító, hogy ilyen van! Ki kéne menni és Viperával a szart is kiverni a szervezõkbõl!
#32 - 2006. Máj. 12., 13:31 - Vagy nem?

#27
Akkor mindenki rakjon fel szirénát a kocsijára, és meg van oldva a dolog.
#31 - 2006. Máj. 12., 13:27 - már nem aggódom

Én elmennék, de dógozok is, és nem is vagyok pösti... azé mennyetek el minél többen! Különben: Körmös, KÖRMÖS!!!! :)
#30 - 2006. Máj. 12., 13:26 - Kix

Szerintem a Homanrak nem kellene reszt vennie, allast foglalnia meg plane nem kellene az autos-bicajos-gyalogos vitaban.
Csalodtam a Homarban :(
#29 - 2006. Máj. 12., 13:23 - so666

monnyonle!
#28 - 2006. Máj. 12., 13:21 - Neménvótam

#24: Csak, hogy te is tisztán láss... Ha elolvasnád - elolvastad volna?! - a KRESZ-t, akkor tudnád, hogy megkülönböztetett jelzést használó jármûvel szemben a gyalogosnak még a kijelölt gyalogátkelõhelyen történõ szabályos áthaladás közben SINCSEN elsõbbsége. Ebbõl egyértelmûen következik a válasz kérdésedre.

(Ennek a demonstrációnak nem az a célja, hogy megmutassa, a gyalogosok is képesek szabálytalan közlekedésre. Ezt mindenki tudja... ;-) A lényeg pont az, hogy megmutassa, a gyalogosok SZABÁLYOS viselkedés esetén is el vannak nyomva a mai budapesti közlekedésben. Ezért eléggé gáz volna, ha szabálytalankodás történne, mert azzal szaját magukat égetnék...!)

(Ja, én is ott leszek... :-) )
#27 - 2006. Máj. 12., 13:18 - Joe Forster/STA

Demszky biztos ott fog vigyorogni mint a fakutya és elmodja, hogy 15 évig alig kapott lóvét Bp. (Orbánék alatt meg semmit - ügye), de majd most. Most gyön a kánaán!
#26 - 2006. Máj. 12., 13:13 - szociokrimi

#14: Csak, hogy tisztán láss, a gyalogátkelõn való áthaladáskor a biciklisekre - mint általában vett "jármû" - ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint pl. az autósokra. Ezért, HA (az átkelést már pirosban befejezõ) gyalogosok átengedik a (közben már zöldet kapó) bicikliseket, akkor azt udvariasságból teszik, nem azért, mert a KRESZ szerint kötelezõ. (És ezért ezt a biciklisnek illik megköszönnie.)

(Egyébként a biciklis táborba tartozom, és - de?! - jól ismerem a KRESZ-t.)
#25 - 2006. Máj. 12., 13:11 - Joe Forster/STA

Kedves radikális gyalogosok.

Ha épp egy szirénázó mentõautó fog arra menni, amelyik éppen anyátokat viszi a kórházba, mert beszorult a seggébe a fospuNpa, na azt átengeditek-e?
#24 - 2006. Máj. 12., 13:09 - aggódom miattatok

gázmasz helyett, jó lesz a csíszolómaszk meg úszószemüveg?
#23 - 2006. Máj. 12., 13:03 - Örmike

Azt a félegyházi, kaporszakállú rézangyalát, hogy a tarisznyarák enné ki a két szemét, kínai evõpálcákkal, csípõs mártásba forgatva!
#22 - 2006. Máj. 12., 13:01 - vazzeg

Kb 5 perc után még egy harsonaszó. Rögtön elötte meg földhöz fog vágni egy IFA, de fájdalmat nem fogsz érezni,elöbb loccsan ki az agyvelõd. Szerencsédre a gázmaszk egybe tartja majd a koponyád, igy nem Ismeretlen halott-ként fognak elégetni.
Figyelj a harsonára!!
#21 - 2006. Máj. 12., 12:58 - Tátátátáááá tá tá tátátáá - Anráska az ex cserkészdudás

#17 A ravatal kimaradt.
#20 - 2006. Máj. 12., 12:58 - nefeledd

ÉS én bazdmeg!!! a náci pofád!!..

politika on

Vigyázatok, mert szerintem Lamperth Kutyái, és Demszky rendõrei is ott lesznek.... valahogy érzem. És majd vígan kiáll, hogy ha megin rászavaznak, megoldja a dolgot, csak az Orbán meg a Mikola hátráltatja...

politika off

De azért elkéne egy pár körmös!
#19 - 2006. Máj. 12., 12:58 - Kungcze Gábor

max 30-40 embert saccolok erre a flashmobra.

ennyinél több nem lehet.
kiszámoltam és leellenõriztem mindenkit.
a többi ember dolgozik vagy beteg.
szabadságon meg nem lesz senki
#18 - 2006. Máj. 12., 12:57 - Gheorghescu

fospunpa, takonypunpa , fasz, pina, anyátok, zrt, Brigi dugás, cigány , Mikola.

Na bazmeg most kimeritettem a szótáratokat Wazze!
Ezenkivül mást usse tuttok!!
#17 - 2006. Máj. 12., 12:55 - Wazze most már nincs több irnivalótok

megyek én is :) csak szerzek egy PSZH-t, és belelövök a tömegbe
#16 - 2006. Máj. 12., 12:54 - mert megérdemlem

Én is ottleszek a keresztezõdésben!!! És nem ajánlom, hogy elém lépjetek!
#15 - 2006. Máj. 12., 12:51 - Kurva Kemény Kopasz BMW-s csávó

retkes kibaszott kurva anyátokat, hogy hozzászólások helyett itt keveritek a szart.
az akcióról pedig: a bicikliseket átengeditek ugye? ha mégsem, akkor baszódjatok meg, a biciklisek átengedték a fasz gyalogkakukkokat..
#14 - 2006. Máj. 12., 12:49 - hg

akit ez érdekel az külgye meg az összes adatát nekem, meg egy kis pénzt rózsaszín csekken!
#13 - 2006. Máj. 12., 12:46 - de kiafaszt érdekel ez, kisördögöt akarok, szarvacskásat, mer cuki és helyes!

10
#12 - 2006. Máj. 12., 12:46 - 10

Elsõ tarháló hondás! És divexes tolvaj!
#11 - 2006. Máj. 12., 12:45 - homár-e vagy?

deviszont elsõ
pina!
#10 - 2006. Máj. 12., 12:43 - én

szerintem vicces lesz.. :) én ott leszek!!
#9 - 2006. Máj. 12., 12:42 - Zsófi

durva, egymás után háromszor lettem elsõ.

miért van ez a cikk a naív ügyfélben? lehetne külön egy flashmob szekció.
#8 - 2006. Máj. 12., 12:41 - karfiolbaszó

elsõtíz, dejó, deboldogvagyok
#7 - 2006. Máj. 12., 12:41 - kk

jajaja
#6 - 2006. Máj. 12., 12:40 - 5.

nem Jackyll! nem érdekel!!!!
#5 - 2006. Máj. 12., 12:40 - agresszivi

3
#4 - 2006. Máj. 12., 12:38 - vazee..

3333
#3 - 2006. Máj. 12., 12:37 - 333

Ooh, Jesus Christ, I'm top 10!
#2 - 2006. Máj. 12., 12:36 - Mr Slave, original voice

1
#1 - 2006. Máj. 12., 12:36 - karfiolbaszó