2007. március 25., vasárnap

Jovánovics György, XIV. Lajos, Kempelen Farkas és Mária Terézia

Kempelen-kiállítás a Műcsarnokban

Mi történik, ha egy neves, díjakkal kidekorált szobrász és főiskolai oktató összefut a Médiával? Természetesen a szóbanforgó témától függetlenül szaktekintéllyé válik, megittasodik a saját hangjától és sikeresen hülyét csinál magából. Az Index galád csapata a Kempelen-kiállításon kapta mikrofon- és kameravégre neves értelmiséginket, aki nem volt rest és megosztotta velünk sajátos elképzeléseit a történelmi tényekről. Ezek szerint a sakkozógép azért született, mert "XIV. Lajos látogatóba jött a Burgba és kellett neki valamit mutatni". Mi jóindulatúak vagyunk, itt még nem röhögtünk, de az idős Mester nem hagyta magát és a továbbiakban is ragaszkodott a Napkirály és Mária Terézia találkozójához, másodjára is hírbe hozta Teréziánkat Lajossal. Aszongya, Kempelen kinyitogatta a sakkozógép ajtajait, hogy a nézők is lássák, miszerint senki sincs benne, mert "nem akarta, hogy a Napoleon vagy a XIV.Lajos jelenlétében égjenek le." A továbbiakban még szó van zseniális, de halmozottan hátrányos helyzetű törpe púposról, önreklámról, ésatöbbi, tessék haladéktalanul végignézni a videót, tanulságos.
.

index cikk

Üsse kavics, egy kis túlmagyarázás következik, hogy a rendőr és a parkolóőr is megértse:

XIV. Lajosnak (1643-1715), a Napkirály 1637-ban született XIII.Lajos egyetlen fiaként. 1643-ban már 6 évesen megkornázták. Volt egy Mária Terézia nevű felesége (meghalt 1683)

Mária Terézia (1717. május 13., Bécs – 1780. november 29., Bécs) Magyarország Habsburg-házi uralkodója volt 1740 és 1780 között. III. Károly leánya. 1736-ben ment feleségül Lotharingiai Ferenchez, 16 gyerekük született. Két évvel lemaradt a Napkirályról.

Kempelen Farkas (1734-1804), polihisztor. Érdekességként megemlítjük, hogy a Kempelen-kiállítás megnyitóján jelen voltak a leszármazottjai.Ut manifestius atque apertius dicam (Hogy a gyengébbek is értsék)
(by Jovánovics György)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

elkúrás