2007. július 26., csütörtök

Dublin V.: Ulysses újra csövezik


Lassan leszívta a történelmi levegőt. Aztán jobb híján kieresztette. Grafton street. A nagy ember itt is járt, megilletődött ábrázat most arcra. Elegáns középosztály fogyaszt lankadatlan hévvel, fojtott mosolyfélmosoly az elefántcsonttoronyból. Vagy csóróság, azistenit, a frankot, megesik az ilyen. Dawson street, párhuzamos. Ide is befordult Bloom, Magyarország nevezetessége (papa szombathelyi, nevem Virág, Lipoti) általa híres e föld. Duke lane, ezer sznob ujjongása, örömsikoly. Hát itt vagyok, bazeg. Itt hányt az a bizonyos foxi, majd takarékosan felnyalta a kis mohó. Ilyenek ezek a foxik, oh. Részeg csövi a telefonfülkében próbál aludni, részvét gyorsan elnyomva, szociáldarwinizmus van, basszátok, aki elbaszta, az megérdemli. Dublin dús tenyészete a csöviknek, megjegyzi az utókornak és a bahia olvasóinak, félre. És akkor jobbra a Molesworth Street, itt az a vak suhanc, tudjátok, Bloom segítségére szorulva, a déli Friderick Streetre akarózván. Bloom segít. Magyar ember segít. Vagy art, persze, nemzet karakterológia és igazság idekívánkozik. Ésígytovább, szent áhítattal, elegáns a Kildare Street, könyvtár, megnézni. Újabb telefonfülke, benne újabb csövi, régi trükkel. Hé, van egy kis apród? Nincs. Hazudni necessare est. Pula calului. Majd ha megszületik a Fölösleg, akkor megszületik majd a Könyörület. Többé nem esszük meg az öregeket. Trinity College. 1916-os felkelés (lázadás, terrortámadás) idején hiába próbálkoztak a felkelők (lázadók, zendülők, terroristák stb., a nem kívánt rész törlendő). Majd elmesélni, ha találunk még 1 arcot, aki olvasta az Ulyssest. Zsenge kékharisnyák előnyben. Tágult írisz, hehe, ámulat. Te ott? Igen, hanyagul, mintegy mellékesen. Majd, egyszer, talán. Camden Hall. Csücske Stephen nagyot hányt. Nőt ide, de azonnal, különben baj lesz.

"Kiki Magának Felesége
Avagy
Nászút félmarokra
(hazafias immoralitás
Három orgazmusban)
írta Ondolay Maligán
Kedvencségek kis gyűjteménye, ezért érdemes Ulyssest. No és megtudhatjuk

Genyó (feláll az asztalra, mert elérkezettnek látja az időt):

Spermám radioaktív,
Leheletem Cyklon-B,
Hogyha szeretsz engem,
A faszomat kapjad B

Nem értik, nem értik. Egy megnemértettett csak 1 megnemértett érthet meg, Genyót eltölti a szívfájdalom. Úgy dönt, hogy lejjebb ereszti a magas kulturális szintet, alászáll a nép egyszerű gyermekei közé. Tehát újra az asztal tetején látható, enyhén imbolyogva. Egy saját gyártmányú csujjogtatóval kísérletezik.

A taknyomat
hozzád vágom
ha a pinád
nem láthatom!

Hatalmas üvöltés, mindenki boldog, csak az alkotót tölti el kétségbeesés. Ezeknek? Gyöngyöt? Minek. Nem értik, nem értik. Nem beszélnek magyarul.
Jótékony homály a másnapi ébredésig.

No és most következzék egy kis ismeretterjesztés, mert a lelkiismeret vacakol. Állítólag valami pozitív üzenete/tartalma kell legyen minden elkövetett irománynak. Tehát.
Cigit nem.
Tudjuk.
- nikotin (nyugtatva serkentő paradoxon, mely állítólag függőséget okoz. Nekem már százszor sikerült leszoknom...)
- kátrány (rák, halál, nemlét - kellemetlen kijárat a világból)
- szén-monoxid (csökkenti a vér oxigénfelvevő képességét, szív és érrendszer)
- aceton (körömlakklemosó)
- bután (gáz az öngyújtóban)
- hidrogén-cianid (az USA-ban a kivégzéseknél használatos. Osama bin Laden és baráti köre nemsokára)
- methanol (rakéta-hajtóanyag)
- radon (radioaktív gáz)
- naftalin (molyirtó)
- ammónia (WC-kagyló tisztítószer)
- DDT (nevezetes rovarölő)
- polónium 21 (ugyancsak radioaktív)
- kandium (akku-folyadék)
- arzén (közkedvelt méreg, lásd. Dumas: Monte Cristo grófja)
és még kb.4000 kemikália

Sir Walter Raleigh a tettes.

Nincsenek megjegyzések: