2007. március 1., csütörtök

Pécs (civil kurázsi)

Az önmagát a legolaszosabb magyar városként hirdető Pécs, a “mediterrán hangulatok városa" valóban kellemes település, 2010-ben itt lesz Európa Kulturális Fővárosa, ráadásul a sör olcsó, a bennszülöttek meg barátságosak. A legdigóbb magyarok (belső elnevezésükön: tükék) mostanában a civil kurázsiból mutatnak példát az egymás anyázásával elfoglalt fővárosnak, ugyanis kézzel-lábbal-koncerttel tiltakoznak pártunk és államunk, valamint a Nato által rájuk lőcsölt radarállomás felépítése ellen. A Zengőről elűzött betonkolosszust a város határába, a Mecsek tetejébe álmodja az építőipari lobbival valcerozó hadügy, Szekeressel az élen, noha még a kormány által felkért Láng bizottság is alkalmatlannak találta a helyszínt környezetvédelmi, geológiai és demográfiai okokra hivatkozva.

A pécsiek mostanság a március 4-re kiirt népszavazásra készülnek, összedobott zsebpénzből kampányolva. Ha arra járnak, ne mulasszák el a Széchenyi téri centivágást (minden nap 15 órától), de akár plakátragasztással, készpénzzel vagy lelkes vállveregetéssel támogathatja az Ügyet, de az is hatásos lehet, ha egy homályos sikátorban elkapja szavazókerületének parlamenti képviselőjét és a lelkére beszél.

Kapcsolat:
SMS-ben: 30/665 28 15,
drót, levlista: mecsekert@gmail.com
honlap: http://cmm.hu

Lovasi András centit vág és figyelmet felhív:
:
:
március negyedikén: DÖNTÉS


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

cmm.hu/?cat=story&id=134

Hozzászólás az Indymedian-n:

mferi:

"Amikor Magyarország NATO-tagsága forgott kockán a 90-es évek közepén (amit népszavazással kellett megerősíteni), akkor a kormány (emlékeim szerint épp szocialista-liberális, Horn Gyula vezetésével) úgy módosította a népszavazási szabályokat, hogy 50% alatti részvétel is elegendő legyen a belépéshez. Emlékeim szerint nem is volt meg az 50% (40% körül, de kutatom a forrást).

Ennek megfelelően úgy módosították a szabályokat, hogy elegendő legyen az érvényességhez az is, hogy az összes szavazásra jogosult 25%-a +1 szavazó (akár az igen, akár a nem oldalon) azonosan szavazzon. Vagyis, abból indultak ki a törvényalkotók, hogy a politikailag passzívakkal (érdektelenekkel) nem lehet mit kezdeni, ezért azt feltételezték, hogy ha elmenne a szavazásra jogosultak fele +1 fő, és azok közöl az egyik változat mellett szavaz a szavazáson megjelentek fele +1 fő, az szinte azonos azzal, mintha csak az ügy eldöntésében érdekeltek mennének el és legalább az összes szavazásra jogosult egynegyede (az összes felének a fele) +1 fő azonosan dönt.

A helyi népszavazásról szóló törvény talán máshogy rendelkezik, de ha a NATO-ba való belépéshez elég volt az összes szavazásra jogosult 25% +1 fő, akkor ez Pécsen is teljesült:

32,5% (részvét) * 94% (igen) = 30,55%

Vagyis a pécsi szavazásra jogosultak 30,55% a Tubes építési szabályzatának olyan tartalmú módosítására szavazott, amely kizárja a radar telepítésének lehetőségét. Miután a pécsiek direkte nem a radarról szavaztak, hanem az építési övezetbe sorolásról, megítélésem szerint a pécsi közgyűlésnek ezt akkor is végre kéne hajtania, ha a szavazást érvénytelennek tartja. A kormány meg csak akkor építhet radart (Pécs belterületén), ha erre az építési szabályok engedélyt adnak, nincs miről tárgyalni.

A számítási eredmények kiértékeléséhez tartozik, hogy ha feltételezzük, hogy a meg nem jelentek mind nemmel szavaztak volna (ami nyilván nem igaz), akkor csak abban az esetben győztek volna a NEM-ek, ha a szavazásra jogosultak több mint 61%-a jelent volna meg a népszavazáson. Pécs az elmúlt két választáson nem mutatott ekkora aktivitást, azaz nagyobb megjelenés esetén is várhatóan az IGEN (vagyis a radar elutasítása) nyert volna. Ha a távolmaradók, de nagyobb aktivitás esetén megjelentek még 5-8% IGEN-nel szavazott volna, akkor már 80%-os részvétel felett nyerhettek volna a NEM-ek. Ilyen magas aktivitást még magyarországi választás nem mutatott.

Ez az, amit a pécsi közgyűlésnek igen komolyan kell vennie, hiszen a 30,55% feltehetőleg a későbbiekben is ki fog állni a radar ellen.

Ehhez kívánok nekik kitartást."

Névtelen írta...

Tubes-ügy folytatódik. Számítunk rád, gyere 2007 március 12-én, hétfőn 16 órára a Városházára rendkívüli közgyűlésre.

Kövesd a www.cmm.hu weblapot!

Kérlek, add tovább legalább 5 ismerősödnek!

Névtelen írta...

A népszavazás előtt mindenki a pécsiek akaratát ígérte figyelembe venni, ehelyett most a hatalmi harcoktól közéleti apátiába süllyedt, és emiatt távolmaradó választópolgárok mögé bújik a le nem adott szavazatok számával manipuláló, az aktív pécsiek egyértelmű akaratát semmibe vevő Kormány. Úgy állítják be az eredményt, mintha a távolmaradás a radartelepítés melletti állásfoglalás lett volna. A pécsiek jelentős hányada ellenzi a radart. Nem kell erre nagyobb bizonyíték, mint a radartelepítés ellen leadott 38870 szavazat, amely az érvényes voksok 94%-a. A radartelepítést ellenzők ilyen nagy száma mellett meglepő a Kormány és a Honvédelmi Minisztérium arroganciája és úthenger-politikája. A népszavazást kezdeményező és támogató civilszervezetek az alulról építkező, valós képviseleti demokrácia mellett állnak. A kormány két tényezőt hagy figyelmen kívül: a pécsiek akaratát és az önkormányzáshoz való jogot. Az önkormányzat szuverén. Joga van eldönteni, hogy milyen beruházásokat támogat, vagy ellenez. A Tubes ügyében az önkormányzat döntése még hátravan, ezért igen nagy a helyi képviselők felelőssége, és rendkívüli nyomás nehezedik rájuk. 2007. március 12-én, hétfőn 16 órától a közgyűlésen meglátjuk, mire jutnak. Ott leszünk.

cmm.hu/

Névtelen írta...

Újabb tiltakozás a Tubesre tervezett radar ellen

* MTI

2007. július 01., vasárnap 20:24

Honvédelmi minisztérium információs irodát nyitott Pécsett, hogy a lakosságot tájékoztassák a Tubesre tervezett radar következményeiről. Ötven civil tiltakozott.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerosének!Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változatNyomtatható változat
hirdetés

A Tubesre telepített radar építkezésének megkezdése előtt Pécs több pontján az elektromágneses háttérsugárzás mérésére alkalmas műszereket helyeznek ki - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter a szaktárca tájékoztató irodájának megnyitásán vasárnap, Pécsett. A megnyitó helyszínén közel ötven fős civil csoport jelent meg a beruházás ellen tiltakozva.

A Hadkiegészítő Parancsnokság épületében kialakított irodában a keddtől péntekig két katonatiszt ad folyamatosan információkat a radar építésének fázisairól. Rövid időn belül a civilek bevonásával létrejön egy monitoring csoport is, amely betekintést kap majd a beruházás egyes fázisaiba, helyszíni bejárások során ellenőrizheti, hogy kivitelezők betartják-e a környezetvédelmi előírásokat, jogszabályokat.

A honvédelmi miniszter rámutatott: a létesítendő radar a katona célok mellett szolgálja a civil légtérforgalmat, valamint időjárás előrejelzésre is használják majd.

Tájékoztatása szerint a II. fokú, immár jogerős építési engedélyt a létesítmény már megkapta, néhány hónap múlva megkezdődik a tubesi beruházás előkészítése, a radar építése. A már kész békéscsabai és bánkúti a tubesivel együtt olyan radarernyőt alkot majd, amely minden korábbinál pontosabban képes a légtér megfigyelésére, valamint a potenciális veszélyek előrejelzésére.

A miniszter beszámolt arról, hogy a szakmai kifogásokat kivizsgáltatta a szakhatóságokkal, a visszaérkezett másodfokú szakhatósági határozatok alapján nem találta a beérkezett fellebbezéseket megalapozottnak.

A tájékoztató irodánál a megnyitó ideje alatt civilek csoportja demonstrált a radarberuházás ellen tiltakozva. Szekeres Imre a tiltakozókat beinvitálta az épületbe és párbeszédet kezdeményezett velük, nem sok sikerrel.

Lakos Zita, a Családok a Tubesért Szövetség képviseletében elmondta, minden eszközzel megakadályozzák, hogy megépüljön a radar a Tubesen, ennek érdekében megteszik a szükséges jogi lépéseket, de attól sem riadnak vissza, hogy élőlánccal vegyék körbe az építési területet.