2007. augusztus 12., vasárnap

Titokzatos lyukak a Marson

Focipálya nagyságú fekete likak tartják izgalomban az amatőr marskukkolókat.(frissítve 2006.09.05)

A hét lyukból álló csoport az ötletes Hét Nővér nevet viseli /szerintünk meg az Ördög Segglikai találóbb, copyright levédve), a képen látható pedig a Jeanine nevet kapta. A tökéletesen fekete árnyék hatalmas mélységet sejtet, olyasfajta, befelé mélyülő üreget, melyeket képes a fényt tökéletesen elnyelni. Ha valaki éppen arra jár, dobjon le egy fémpénzt, aztán számoljon: a földinél kisebb gravitáció figyelembevételével kiszámolhatja a mélységét (gyorsulás: 3,7 m/s). Valószínűleg nem egy meteor-becsapódás kráteréről van szó, mivel semmilyen kiemelkedés, perem nem látható a környékén. Az itt látható marsi üregek olyannyira setétek, hogy semmiféle képfeldolgozó programmal nem lehet árnyalatnyi részletet előcsalogatni belőlük, ezért némely marsfigyelő szándékos eltakarást emleget. Akit a téma részletesebben érdekel , az kattintson ide, a Nagy Mars Összeesküvés honlapjára, de ha saját kézbe saját sors és maga is tanulmányozná a ritka geológiai esetet, az töltse le az eredeti fotókat, 2048 x 2798 (1.3 MB) és 23738 x 32434 (441.2 MB) közötti tetszóleges méretben. Jó mulatást.

IMAGE PRODUCTS
Browse version
2048 x 2798 (1.3 MB)
Browse with scalebar
2048 x 2994 (1.3 MB)

JPEG2000 FOR IAS VIEWER*
Full image
QuickLook (lossy compressed)
*IAS Viewer required. Click here.

JPEG2000 DOWNLOAD
Full image
23738 x 32434 (441.2 MB)
QuickLook (lossy compressed)
23738 x 32434 (77.4 MB)


bónusztrek: Tudásteszt a Marsról

Frissítés:
MEGFEJTETTE EGY MŰHOLD A TITOKZATOS LYUKAK TITKÁT
(vagyis tudjuk, ami valószínű volt, de vulkanikus tevékenységre utaló kráterperemet még mindig nem talált senki a marsi likak magyarázatára)

Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2007. 09. 05., 10:07 |


Először sikerült nagyfelbontású képeket készítenie az MRO szondának a Mars felszínén nemrég felfedezett rejtélyes fekete lyukakról - jelentette a hirek.csillagaszat.hu portál.

A Mars Reconnaissance Orbiter marskutató szonda HiRISE műszere 2007. májusában fotózott le először titokzatos fekete lyukakat a vörös bolygó felszínén. Azóta összesen hét sötét gödröt találtak, amelyek fotóin semmilyen részlet nem volt azonosítható az alakzatok belsejében. A tudósok arra gondoltak, hogy függőleges falú barlangbejáratok lehetnek, melyek a felszín alá mélyen benyúlva árnyékba burkolóznak még egészen magas napállásnál is.

Az MRO most újra lefényképezte az Arsia Mons vulkán közelében levő, futballpálya méretű sötét foltot. A szonda nyugat felől készített felvételeket, marsi helyi idő szerint délután, amikor a Nap szintén nyugatról süt, így tűnt fel a fotókon a lyuk megvilágított keleti fala. A képek egyértelműen igazolják, hogy az üreg valóban egy függőleges akna, amely az Arsia Mons egyik lávafolyásában alakult ki.

A barlang a Mars-szonda felvételénA lyuk peremének falra vetett árnyékából ki lehet számolni, hogy az üreg legalább 78 méter mély és kb. 150 méter átmérőjű. Hasonló üreges krátereket figyelhetünk meg a Hawaii-szigetek vulkánjainál is, ahol a felszín alatt mélyen bekövetkező beomlások révén alakulnak ki a mélyedések. Ezek általában nem kapcsolódnak hosszú barlangrendszerekhez, ahogy valószínűleg a marsi üregek is elszigetelt omlások lehetnek.

A barlang a Mars-szonda felvételén

A lyuk peremének falra vetett árnyékából ki lehet számolni, hogy az üreg legalább 78 méter mély és kb. 150 méter átmérőjű. Hasonló üreges krátereket figyelhetünk meg a Hawaii-szigetek vulkánjainál is, ahol a felszín alatt mélyen bekövetkező beomlások révén alakulnak ki a mélyedések. Ezek általában nem kapcsolódnak hosszú barlangrendszerekhez, ahogy valószínűleg a marsi üregek is elszigetelt omlások lehetnek.

A HiRISE publikus képarchívumát [1] hetente bővítik a legfrissebb fotókkal, így a Mars felszínének egyre finomabb részletei válnak tanulmányozhatóvá bárki számára.

1 megjegyzés:

Török Diszkó írta...

Ilyeneket a Földön is találni a tenger alatt, „kék lyukaknak” nevezik őket és vulkanikus tevékenység következtében létrejött üregek beomlott teteje, melynek mennyezetét a tengervíz némiképpen tehermentesíti.