2006. december 5., kedd

Budapest, Óbuda: Graffiti (videó)

Nem szex, de hiánypótló. A témára nagyon rá vagyunk tapadva, úgyhogy lesz folytatás, addig is könyökpuszi minden jóravaló grafittisnek és le a várost elrondító vadmalacokkal.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Óbudán 2001 óta érvényben lévő önkormányzati rendelet (lásd obuda.hu) értelmében három engedélyezett graffiti-fala létezik: az óbudai sziget bejáratánál a Budai rakparton kialakított részen, Óbuda északi részén a Hadriánus utca és Óbuda észak-nyugati részén Harsánylejtő kerítése. Bár a csatolt videón szereplő állapotokhoz képest érzésem szerint javult a helyzet, de ma is rengeteg helyen találunk úgynevezett "tageket" afféle aláírásokat, a legelérhetetlenebb helyekre is felkerülnek, bizonyítva a rongálók bátorságát és képességeit... Bús Balázs nemrég a Szentlélek téri aluljáró évekkel korábbi felújításával kapcsolatban fordult a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatójához, a falfirkák eltávolítása ügyében. Hajdú György válaszában a mintegy 460 négyzetméter falfelület megtisztítását a fokozottabb felügyelet kialakítása után tartotta elképzelhetőnek. Az óbudai önkormányzat számos alkalommal (például tíz hatalmas lakóházat az Árpádfejedelem útján) kért fel ezzel foglalkozó cégeket, a felületek megtisztítására. Sok munkájába, rengeteg pénzébe kerül magánembernek, önkormányzatnak, mindenkinek a takarítás, miközben keveseknek azt az örömet jelenti, hogy ilyen módon magukat megmutassák, s a mások tulajdonában okoznak károkat, amikor azt sajátos ízlésüket követve összepiszkolják. A megoldáshoz az is hozzá tartozna, hogy akiknek a rend védelme a feladatuk : büntessenek kíméletlenül. Végül a rendeletet idézem: "– amennyiben cselekményével a Btk [...] meghatározott súlyosabb cselekményt nem valósítja meg - szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható." special thx to ex-homar.blogspot.com témával foglalkozó kiváló cikk: mtv magazin

Névtelen írta...

http://obudai.blog.hu/2007/07/05/graffitik_video

itt a cuccos

Névtelen írta...

Következzék egy másfajta "házdísznézés" ezután!

A graffitik témaköre.


Az épített környezet beszennyezése mindennapi gondunk ma már, ha ez így megy tovább, a legmocskosabb város címért biztosan sikerrel indulna el Budapest. Van, akik meg ebben lelik örömüket. És némelyik szennyet eltakarítani sem könnyű.

A MÁV-nak volt egy - szerintem - rendkívül szerencsétlen akciója, mely során az egész sajtót meghívva, rengeteg kamera előtt kijelentették, hogy ők a graffitisek számára vasúti kocsikat biztosítanak, ha a sprézők vállalják, hogy csak azokat koszolják össze, festik be, a többit meg békén hagyják. A vasút egyik vezetője aláírással, pecséttel hitelesítette a megállapodás iratát, és aláírták a magukat graffitisként meghatározó társaság jelenlévő tagjai is De nem a nevüket írták a papírra, hanem a jelüket, a kriksz-krakszukat, a "tag"-et, amit aláírás gyanánt használnak. Sajnos nemcsak ezen a papíron, hanem a házak falain, a kapukon, a szobrokon, meg a vasúti kocsikon változatlanul. A legtöbbjük a krimikből ismert sísapkában jelent meg, vagy más módon eltakarva arcát, tehát se nevüket, se fizimiskájukat nem vállalták. Kizárólag azt a jelet, amivel oly sokszor találkozunk a közterületeken.

Bárki megfigyelheti: ugyanazok a jelek ismétlődnek méterenként, félméterenként számtalanszor. Nem volt értelme bejárni az országot ahhoz, hogy jellemző példákat találjunk. Megálltunk a Margit körúton és néhány ház környezetében fölvettük, amit láttunk: kapukat, házfalakat s fölvettük azt is, hogy a falfirkát végzők igyekeznek minél magasabbra hágni, a szinte elérhetetlen pontokon bizonyítani, hogy milyen bátrak, ügyesek. És mindegy az, hogy a felület kőből készült, vakolattal burkolt, vagy üvegfelület, vagy fém, mindent befestékeznek. Ezt pedig - akárhogyan is nézem - mások tulajdonának a rongálása.
Az pedig megkérdőjelezhető, amit mindannyiuk nevében megígérnek a festékezők - nyilvánosság előtt önmagukat vállaló - képviselői. Az is hányszor hangzott el különböző nyilatkozataikban, hogy megkímélik a műemlékeket, a templomokat. Elég megnézni a Margit körút műemlékeit, a volt városfalat, a templomot, látszik mennyire nem vehető komolyan az ígéretük!
Láttuk, hogy néhány ház földszintjét, a kapuk, kirakatok környezetét már többször átfestették a tulajdonosok, de újra és újra a vandálok festéke borította el. Aztán már úgy maradt. Az emberek mintha föladták volna a reménytelen küzdelmet a tiszta környezetért.

A MÁV, a vasúttársaság megengedheti magának azt, hogy bizonyos vasúti kocsikat fölajánl, hogy másokat megkíméljenek. De a társasházak tulajdonosai, vagy a szobrok gondviselői nem tudnak más társasházakat és más szobrokat fölajánlani annak reményében, hogy megkíméljék megkíméltessék a sajátjukat! Hibás ez a felfogás.
A fiatalok már ott a helyszínen röhögcséltek, és azt beszélték egymás között, hogy azt az élvezetet, amit a tilosban járás jelent, senki nem veheti el tőlük. Idézek abból, ami ott a nagy nevetgélés közben az egyik fiatal szájából elhangzott az aláírási ceremónián. Íme:

...ezt a folyamatot megállítani nem lehet, legfeljebb fékezni, de megállítani nem.

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=11581&offset=1