2005. július 26., kedd

Drogbárók és rendőrök Dublinban

Natasha Carollissen elhitte a kedves és megnyerő modorú nigériai maffiózónak, hogy Írországban nem érdekli a hatóságokat a zöldség, úgyhogy néhány száz Euro reményében bevállalt némi csempészési munkát, lakbér-és közüzemi tartozásainak törlesztésének elősegítésére. Most négy évig tűnődhet a sitten a nigériai maffiózók szavahihetőségét illetően, lebukott a reptéren. Csekély pénzmaggal érkezett, ami már önmagában gyanús a határőrök szemében,
amatőrök kíméljenek. Oszt jól megvizsgálták a csomagjait és 40.000 eurónyi marihuána lapult hanyag csomagolásban. A tavaly ő volt a negyedik Dél-afrikai, aki fűcsempészet miatt ír sitten fejezte be a vakációját.
Drog viszont szép mennyiségben előfordul errefelé, köszöni szépen, ezt büntetőjogi felelősségem tudatában kijelenthetem.
A The Sun tökös újságírója végigjárta a dublini szórakozóhelyeket és kereskedelmi mennyiségű drogot vásárolt. Gyakorlatilag minden helyen mindent meg lehet vásárolni némi érdeklődés után, nem talált a riporter drogmentes szórakozóhelyet, a U2 által üzemeltetett Kitchent is beleértve. Ecstasy 8-10 Euró, Kokain 50 Euró grammonként, LSD (acid) tabletta és kapszula kiszerelésben 5-10 Euró, hasis (a legnépszerűbb cucc) 25 Euró, "a
quarter”. Újdonságkent a Ladybird, az extasy és heroin keveréke, azoknak, akiknek már semmi sem elég jó. Ezen agylazító 15-20 Eurót kóstál a rászorulóknak.

A biztonságért felelősök persze ötölnek és hatolnak, hebegés minden mennyiségben, de elég reménytelen az ügy. A lebukott dealerek és pusherek fotói a beengedőknél, időnként motozás, hetente összejárnak konzultálni,
szenteltvíz az ördög ellen, a rendőrség bármikor bezárhatja a "fertőzött" helyeket, nagy a para. Szerencsére már régóta feltalálták a korrupciót errefelé is, többnyire egy hivatalos rendőrségi figyelmeztetéssel megússzák.
Saját kutakodásaim szerint a Copper Face Jack (Harncourt street) a nagy kivétel az illegális drogok piacán. Nem piac. Néhai rendőr a tulaj, aki tudja, hogy az
alkoholeladásból jön a lóvé, ennél fogva meg a gyanúsan boldog arcokat (ejnyebejnye, nem fogyaszt, mégis milyen boldogan táncol) vendégeket is kidobják a nagyszámban figyelő biztonságiak. Többtucatnyi kamera segíti áldozatos munkájukat az illegális drogok elleni szent harcban.
Vendégeknek marad az energiaital + tömény, ami a hagyományos ír kávé modern megfelelője, minden haladó alkesz ismeri magyarhonban is.
Persze, kamerák nem látnak a sötétben, jegyzem kajánkodva, de elriasztásnak megteszi, ráadásképpen mindenütt figyelnek a már említett biztonsági őrök.

A rendőrség igyekszik, de persze bénák és korruptak itt is, akárcsak magyari kollégáik. Időnként feltűnően hülyék, talán a töméntelen legális alkoholtól. A Rosslare eseten betegre röhögte magát az ország és a sajtó, elmesélem. aszóval, a Rosslare Europort
kikötőben feltűnt a határőröknek egy Ford Tranzit, amelyikben két feltűnően ideges arc üldögélt. Verejték, paraszag, nosza nekifogtak átvizsgálni a kocsit. Sajnos, időközben besötétedett, jött a váltás, ilyesmi, visszatartották a kocsit másnapig további vizsgálódásra, a két ideges arcot meg megkérték, hogy másnap jelentkezzenek újra. Azóta is várják őket. 1,3 millió marihuána lapult profin elrejtve, csak egy országnyi embert röhög a pironkodó rendőrökön.
Ja, ide beszúrom, hogy a bulvársajtó szerint a Riverdance társulat elkülönített bankszámlát tart fenn a kokainellátmány intézésére.

Egyetlen drogbáró sem bukott le, ez talán senkit sem lep meg. Észak-Írország katolikus és protestáns (köztársaságpárti és lojalista, ír és angol) jól felfegyverzett terrorszervezetei ellátják egész Írországot droggal, és nem haboznak, ha kíváncsiskodó rendőröket kell gyilkolni. A zsaruság a konfrontáció helyett a sokkal veszélytelenebb együttműködés útját választotta, ora et collabora, ennek egyik következménye, hogy az északi 700 benzinkútból legalább 350 csempészett (41 centtel olcsóbb) gázolajat árusít, az angol kormány jelentése szerint.
(2002)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az önanalízisen túl számos olyan dolgot sorolsz fel, ami azt sejteti, hogy az LSD voltaképpen gyógyszer. Az alkoholisták leszoknak az italról, a skizofrének nem hallucinálnak.