2005. július 26., kedd

Gerry Adams, Sin Fein

Gerry Adams Mandelaval és Bill Clinton ex-elnökkel találkozik. Gerry Adams a Downing streeten. Kubai látogatása viszont (ahová az 1981-es Észak-ír éhségsztrájk emlékművének felavatására érkezett) külpolitikai baklövésnek bizonyult és mérsékelte a mindenkori amerikai kormánynak az IRA iránt megnyilvánuló elnéző jóindulatát.

A Sinn Fein begyűjtötte a kiábrándult választók protest szavazatait és rövid időn belül a harmadik legnépszerűbb politikai párttá, növekedhet, ha bírja a jelenlegi tempót. Miért ne bírná? A jelenlegi ellenzék töketlen és pártjai az egymásra acsarkodással vannak elfoglalva, a kormánypárt ki sem látszik a korrupciós ügyekből. Ügyesen hivatkoznak a történelmi sérelmekre, az IRA mítoszára, utcai megmozdulásaikkal tömegeket mozgatnak meg. Gerry Adams máris az ország második legnépszerűbb politikusa, a régi elit teljes pánikban. A Labour karizmatikusnak nem nevezhető vezetője Gerry Adamst tv-vitára invitálta, és ez hibás döntésnek bizonyult. A láthatóan unott és fáradt Adams különösebb erőfeszítés nélkül feltörölte vele a padlót, isten tudja, mi történik, ha szokott formáját hozza.

A régi elit érdekeltségi körében levő sajtó ellentámadásba lendül. A néhai szabadságharcosok (a néhai angol, és a mai ír sajtóban: terroristák) ma Írország törvényes rendjének (értsd. a hatalomba belezsírosodott régi politikai elit) első számú ellenségének számítanak. Nagy nyilvánosságot kapnak az IRA aktuális zűrjei, Columbiában 3 IRA kiképzőtiszt üldögél előzetesben, szélsőbal gerillák okításáért, fegyverkereskedelemért. Drogügyletek, zsarolás, erőszak stb. Meghogy: aláássák az Államot és Intézményeit, nincsen programjuk, populisták, adóemelést akarnak, erős államot akarnak, törvénytelenséget akarnak, ellenzik a gazdasági növekedést és prosperitást stb. Meghogy provinciális érdekeket, jelesül az északi területeket fogják képviselni, a farok csóválja majd a kutyát.

Az Irish Independent cikke egy elemzésnek nevezett kirohanás (címe: a Sinn Feinn és a baseball-ütő politika) illusztrációjaként közli két IRA politikus arcképét, harmadik képen két álarcos egyént láthatunk, amint baseball-ütőkkel önfeledten ütlegelik egy földön fekvő áldozatukat. Apró betűkkel szedve: foto posed by models. Vizualizációra képtelen olvasók számára, ha esetleg nem értik az írott szöveget. A sajtó egy részében olyan hisztérikus javaslatok is elhangozhatnak, hogy a 30 évvel ezelőtti Bloody Sunday (Véres Vasárnap) c. filmet ne mutassák be a televízióban, mert a nemzeti érzelmek felkorbácsolása a Sinn Fein malmára hajtja a vizet. A film a 15 halálos áldozattal járó eseményekre emlékezik, mikor Derryben a pánikba esett angol katonaság tüzet nyitott egy emberjogi felvonulás fegyvertelen résztvevőire. Mellesleg megjegyezve: művészi értékeit tekintve a filmet akár Koltay Gábor is rendezhette volna...
(2002)

Nincsenek megjegyzések: