2005. július 26., kedd

Dublin II: Tüntető terroristák



Jan.8. Henry Street, Dublin egyik bevásárló utcája, prédára éhesen hömpölyög a Fogyasztók Csordája. A lámpaoszlopokon marxisták, nacionalisták, antiglobalisták-globkritek, környezetvédők plakáton kínálják az alternatívát.

Aszongya az egyik plakát nekem:

Public forum

Defend our civil rights!

EU defines protestors as terrorists...

DEFEND OUR CIVIL LIBERTIES!

Előadják:

Prof Ivana Bacik (Law lecturer TCD) és Kieran Allen (Szocialista Párt és háborúellenes protestálók védője)

Meg hogy azonnal menjek a Kildare Streetre, az Earl of Kildare hotelbe, ahol majd bővebben kifejtik. Megyek.

Persze, aki füstös kocsmára, esetleg ellenállási romantikára vágyott, az csalódott (én). Elegáns szálloda, bérelt terem. Dugig tömve a megjelent negyven fővel, többnyire egyetemisták, karrier előtt, van még idejük gondolkodni. Az első sorban 1 kínai, egy indiai és 1 feka hivatásos jogvédő ücsörög, Socialist Workerrel a kezükben. Amnesty International póló. Két fiatal hölgyemény és egy elegánsan őszülő úr szórakoztatja az egybegyűlteket. Enyhe hónaljszag, némi felvágottal dúsítva (hm, talán párizsi?).

Elhangzott, amit amúgy is tudtunk. Szept.11 után lehallgatókészülékeket szerelnek a szerverekbe az emilek figyelésére, egyszerű gyanú alapján emberek százai rohadnak a sitten, szó van a kínzás bevezetésére az FBI hangszigetelt alagsori helyiségeiben stb., különben is szar a kapitalizmus, a törvények meg nem az egyszerű dolgozókat védik. A direkt akciók ideje lejárt, kár szétverni a Mekit, csak a szervezett munkásság győzhet. Feltűnő a balos szóhasználat: munkásosztály, burzsoázia stb...

Oszt gyünnek a hozzászólások, elvégre ez 1 nyilvános fórum, a szervezők nem csak a saját hangjukra kíváncsiak. Nos, hozzászólások jönnek. Figyelő szemünket Argentinára vessük. Elnökök jönnek-mennek, ha elegen kérik erre őket (critical mass). Szervezzünk tömegtüntetést, buktassuk meg a kibaszott kormányunkat. Hozzászólás után elégedetten kortyol a söréből, forradalmi hangulatának fokozására. Következő: én a városfigyelő CCTV-nél dolgozom, és elmondhatom, hogy a zsaruság mindent tud. Figyeli a rendszerellenes rendezvényeken megjelenteket, rögzíti arcukat, kocsijuk rendszámát, stb., az itt megjelenteket is bizonyára. Senki sem kap paranoiarohamot, itt már megszokták az ilyesfajta BIG Brother is watching you jellegű nyomást. Köv: Zseniális meghatározása a terrorizmusnak: ártatlan emberek elleni támadás politikai okok miatt. Köv: Amerika több ártatlan civilt ölt meg Afganisztán bombázásával, mint ahányan odavesztek az irodaházakban. Köv: motyogás, de ennyit megértek: le Amerikával. Köv. Genova. Szörnyű. Rendőrterror. Rendőrállam. Ott voltam, láttam. Amnesty International póló feláll és meglép. Palesztinok. Nézzétek, mit művel velük Izrael Amerika támogatásával. Ha az izraeli elnyomás eszközeit nézzük, rájöhetünk, kik az igazi terroristák. Köv. : Le Izraellel. Szabadságot a palesztinoknak. Köv. Stb.

Perselyként szolgáló hamutál körbejár, gyűjtsünk a letartóztatott antiglobalistáknak. Ekkor érzek késztetést a lelépésre. Különben is, ideje indulnom a kocsmába. Ahol pohárszedegetőként szolgálom a szabadidejében alkoholizáló ir munkásosztályt.

A szálloda bejáratával szemközt a Heraldic Museum. Csövi éppen a hálózsákjába bújik a bejárat előtt.

(2002)

Nincsenek megjegyzések: