2005. július 29., péntek

Egy csodálatos elme

Csodálatos Oszkár

Az Oscar szobrocskákat végre kiosztották a rászorulók között, vége a körömrágásnak, aki nyert, az sírt. A legjobb férfi főszereplő és a legjobb női főszereplőnek két feka találtatott, új lapot nyitott a bizottság a Dij történetében (a szept.11 sokk után a Nemzeti Egységet erősítendő - jegyzi meg rosszmájúan e sorok elvetemült írója). Ezidáig csupán Sidney Poitier kapott főszereplőként Oscart, fekáknak többnyire a Nagy Fehér Főhős Legjobb Barátjaként sikerült kimagaslót alakítani, legalábbis a díjkiosztó bizottság véleménye szerint. Most hirtelen hárman is, Hale Berryt és Denzel Washingtont díjazták főszerepért, Sidney Poitier pedig eletműdijat kapott, odateheti a másik mellé. Az iszlám harcosát, Mohamad Alit alakító Will Smith és filmje elmehetett a fenébe, rossz helyen és rossz időben próbálkoztak.

Russel Crowe, a Beautiful Mind (magyarítva: Egy csodálatos elme) színész-favoritja nem kapott Oscart, de maga film tarolt.
Dióhélyban: a tudathasadásos Nash professzor (74) zseniális diák, zseniális tudós, zseniális kódtörő, de aztán elhatalmasodik rajta a baj, mindenütt összeesküvést szimatol, hallucinációi vannak, kitalált barátai és ellenségei. Diliházba kerül, jól leszedálják és hazaküldik mint reménytelent. Abbahagyja a gyógyszerezést és saját lángelméje és a nagy szerelem segítségével úrrá lesz képzelgésein (ui. tudom, hogy bolond vagyok, tehát majdnem normális), majd a film csúcspontjaként megkapja a Nobel-díjat (1994-ben). Majd abban a megtiszteltetésben részesül, hogy a saját életét celluloid-giccsen viszontlássa, sőt, az Oscar-díjkiosztóra is meghívjak egy kis unatkozásra.

Pedig az előjelek mást igértek. Egyes sajtóvélemények szerint a Universal Studios cukormázzal vonta be Nash professzor életét, elhallgatva az antiszemita vonatkozásokat, hogy az Akadémia tagjait lecsillapítsa, melynek állítólag néhány tagja zsidó származású, azt mondják. A vádak Nash professzor 1967-es kijelentését idézik, mely szerint a zsidóság "minden bajnak gyökere" és "az életet fenyegetik". A professzor ekkoriban, skizofrén paranoiája súlyosbodásával "kripto-cionista" összeesküvést szimatolt mindenfelé és Izrael-állam irányába is barátságtalan megnyilatkozásai voltak. A tegnap Oscar-dijjal jutalmazott forgatókönyvíró (Akiva Goldsman) kissé módosított a valóságon, és a filmben a zsidókat oroszokkal (szovjetek?) helyettesitette. A vádak azonkivül azt is felhánytorgatják, hogy a forgatókönyv megfeledkezett Nash homoszexuális kalandjairól is.


A Universal Studios igazgatónője, Stacey Snider is szorítóba lépett és közleményben utasitotta el a vádakat, önmérsékletre intve a vádaskodókat: "Lines that should be clear to all of us have recklessly been crossed". Miss Snider közbeavatkozása, négy nappal a szavazás előtt, példa nélküli Hollywood történetében és jelzi a sajtóvita elmérgesedését. Russel Crowe is odanyilatkozott, a homoszexualitás elhallgatását azzal indokolva, hogy nem kívántak a skizofrénia és a homoszexualitás között semmi összefüggést sugallni.
Pia fraus, kegyes hazugság. 4 Oscar, a legjobb filmért, legjobb rendezésért (Ron Howard), a legjobb női mellékszereplői alakításért (Jennifer Connelly), a legjobb adaptált forgatókönyvért (Akiva Goldsman), tessék a kasszához fáradni.
Nézhető, becsszóra, legalább megpróbálta Hollywood.

(forrás: a Daily Telegraph és a Hollywood Reporter, 2002)

Nincsenek megjegyzések: