2005. július 21., csütörtök

Trabantszag a kamrából


osthits/Trabi-konzerv

A Totalcar leleménye a konzervált Trabant-kipufogógáz. Az alacsony fenntartási költségû, egyszeri 4 eurós (ezresé) befektetéssel hazavihetõ retrokonzerv égett olaj és benzinszagot tartalmaz. A vöröscsillagos köhögéscsillapítót, kitûzõket és egyéb kommunista emléktárgyakat forgalmazó Osthits termékét azoknak ajánljuk, akiknek kiment a molyirtó a pufajkájukból, de valamiért ragaszkodnak a sötét középkor-nosztalgiához.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dévényi Tibor

A béka

(Űrmese felnőtteknek)

Elgondolkodva baktatott a tóparti úton, hazafelé. Már későre járt. Fel-felnézett a csillagokkal teleszórt égboltra, és nagyokat sóhajtott. Nehéznek érezte a szívét. Harmincnyolc évet töltött csillagközi portyázással. A Földön azóta nem járt. Most, hogy letelt a szolgálat, végleg hazatért. A harmincnyolc év nem múlt el nyomtalanul. Keserűek voltak a gondolatai. Ki vár vajon rá? ENNYI idő után! Ancsa… Jószagú úristen, Ő BIZTOS nem. Egy-két évet még csak-csak. De ki várna harmincnyolcat???!!! REMÉLHETŐLEG Ancsa sem. Hiszen közel hatvanéves lehet… Mint ő… Barátok! Ki egyáltalán a barátja?? KI VOLT a barátja? Belesajdult a hosszú, elmúlt élet. Mi lesz ezután? Ül majd egyedül az üveggömbjében és néz maga elé? Egyedül? Csoda kellene. Egy egyszerű, pici kis csoda, hogy MINDENT újra lehessen kezdeni. Mert ha ÚJRA lehetne kezdeni, MINDENT másképpen csinálna…
Gondolataiban egy vékony, alig hallható hang, inkább hangocska zavarta meg.
– Segítség! Segítség!
Körülnézett a sötétben, de semmit sem látott. De a vékonyka hang csak rákezdett újra:
– Segítség! Segítség!
Furcsa volt. Lehajolt. A hang így sokkal erőteljesebbnek hatott. De látni semmit sem lehetett. Felkattintotta öngyújtóját, s annak parányi lángjánál vette csak észre. A békát. Egy ág alá szorult. Ő kiáltozott. Vékonyka emberhangon. Megdobbant a szíve. A CSODA! Izgatottan nyúlt az ág után, és egyetlen, gyors mozdulattal kiszabadította a békát. A béka kicsi volt és sebesült. Bal hátsó lába töröttnek tűnt. Gyorsan döntött. Hátára fektette a kis békát, letört egy ágdarabot, szétszakította köntöse ujját, és az ágat ügyes mozdulatokkal a törött lábhoz illesztette. A béka szótlanul, hálásan pislogva tűrte a bizonyára fájdalmas, de mindenképpen jóindulatú beavatkozást.
– Kész a kocsi! – mondta végül. Majd tenyerébe tette a békát. Hosszan az apró szemekbe nézett, majd egyre közelebb vonta ajkaihoz. Lassan csücsöríteni kezdett. AKKOR szólalt meg újra a béka:
– Ne csókolj meg. Feleségem van, és két pici gyerekem. És ők is békák.

Névtelen írta...

Egy kis érdekesség:





Balliberális újságíróiskola

1. lecke


Riporter: Miniszterelnök úr! Mi az Önök álláspontja 2+2 ügyben?

Miniszterelnök: Azt gondolom, ez egy nagyon jó, időszerű kérdés volt. Természetesen igyekszünk közös álláspontot kidolgozni a kérdésben. Így, közvetlenül a választások után, azt gondolom, talán nem túlzok, ha azt mondom 7, esetleg 8. Természetesen minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy lecsökkenthetjük 6-ra is. De az ideális, és ez lesz a végső válaszom, azt gondolom: 5.

Riporter: Miniszterelnök úr! Nagyon köszönöm a kimerítő választ, remélem máskor is...
------------------
Riporter: Ellenzék Vezére! Mi az Önök álláspontja 2+2 ügyben?

EV(OV): A mi álláspontunk: né…

Riporter: Sajtóhírek szerint Önök sokat gondolkoznak, hogy talán 5…

EV(OV): … azt válaszolom tehát, hogy né…

Riporter: A Népszabadság is azt írta…

EV(OV): …akkor talán a Népszabadságtól kellene…

Riporter: Igen, ők úgy értesültek, hogy 5, de vannak a pártban, akik…

EV(OV): Csakugyan?

Riporter: Igen, és ezt a hírt átvette a Népszava is…

EV(OV): …akkor kíváncsi az én válaszomra is?

Riporter: Természetesen, de…

EV(OV): 4.

Riporter: Én hiszek Önnek, bár az alelnök nyilatkozata…

EV(OV): 4.

Riporter: Köszönöm. Kedves nézőink! Az Ellenzék Vezérét hallották arról a kérdésről, amely több napilapot is foglalkoztatott, és amely napilapok megszellőztették, hogy az Ellenzék Vezére bizonytalan a 2+2 ügyben. Önök a … műsorát látták.

************************


16. lecke
Hogyan relativizáljuk Fletó szerepét? Ügyes.

Telefonáló: Először azt kellene megvizsgálnunk, hogy kivel kell kigyezni és miért? És az, hogy kivel ott leginkább ha Orbán Viktor személyére hegyezzük ki a másik oldalt, akkor meg kellene nézni Gyurcsány Ferencnek a pályafutását és én úgy látom, hogy itt komoly problémák vannak, legalábbis az én szememben, amit hangsúlyozom, én távol vagyok a politikától, csak sajtóból, minden oldalról, médiából tájékozódva.

Mv.: - Most mit akar egészen pontosan mondani, megbocsásson? Tehát, hogy sem Gyurcsány, sem Orbán nem alkalmas arra, hogy egymással kiegyezzenek?


Nem, nem. Azt szeretném állítani akkor megpróbálok rövidebb lenni, hogy most nem lehet kiegyezni és azért nem lehet, mert olyan emberekkel kellene kiegyezni, akiknek az eddigi politikai pályafutásuk ezt lehetetlenné teszik. Tehát gyakorlatilag én úgy érzem, hogy ugyanaz a nomenklatúra, Gyurcsány Ferencet is beleértve van most hatalmon, illetve kerül hatalomra, került hatalomra ezzel a választással, aki az elmúlt rendszerben is meghatározó politikai tényező volt.

Mv.: - Már Gyurcsány milyen módon volt meghatározó politikai tényező az elmúlt rendszerben?

************************


Avar mester legutóbb arról értekezett, hogy a jelenlegi ellenzék magatartása leginkább a palesztinokéra(?), arab terrori...(?)-ra emlékezteti, és ahogy Izrael részéről jogos...
Végkövetkeztetése: ezekkel nem lehet tárgyalni, és fölösleges is. (ATV-Újságíróklub)
[Mészárost Németh (?) helyettesítette.]


************************

30. lecke

Orosz József: - Az akkori pénzügyminiszter-jelöltjüknek a mondatára, hogy egy dolog a választási program, másik dolog a kormányprogram. [Ugyanolyanok vagytok, mint az MSZP - K. Z.]

Szíjjártó Péter: - De nem is lett pénzügyminiszter. De az a lényeg, hogy az éj Egyensúly, a kormányprogram és a választási program között köszönő viszony nincsesn.

Orosz József: - Aha. Szóval akkor Gyurcsány Ferencnek az öszödi kormányülés végén mit kellett volna csinálnia? Nem azt, hogy kedden majd az oktatási tárcát illető változásokról beszéljen Hiller István, hanem mit kellett volna mondania? [Provokál.]

Szíjjártó Péter: - Hát végre el kellett volna mondania, hogy akkor mondjuk mire számíthatnak a magyar egyetemisták szeptembertől. Vagy el kellett volna mondani, hogy döntöttek-e arról, hogy mire számíthatnak a magyar betegek mondjuk július elsejétől, vagy augusztus elsejétől, amikortól kezdve akarják érvényesíteni az új intézkedéseket. Vagy elmondhatta

Orosz József: - De nem döntöttek a receptdíjról és a vizitdíjról.

Szíjjártó Péter: - Akkor ki fog dönteni?

Orosz József: - Hát nyilván hogy a kormány fog dönteni. De miért kellett volna itt és most Öszödön dönteni? Miért?

Szíjjártó Péter: - Akkor, ha kérdezett

Orosz József: - Tehát ha döntenek, az a baj, ha nem döntenek, az a baj. Akkor mi a jó? [A fityeszeseknek semmi sem jó.]

Szíjjártó Péter: - Hadd kérdezzek mást. Két nap zártkörû, szûk körû elvonulás. Akkor miért kellett? Mi történt? Ott valaminek történnie kellett. Amiről megint nem beszélnek. Mi az a valami, amihez erre a két napra, erre a két napos elvonulásra szükség volt? El kellene mondani.

Orosz József: - Erről beszélt Bajnai Gordon. Nyilván nem látta. Köszönöm hogy itt volt. [A végső ledorongolás.]

Szíjjártó Péter: - Én is köszönöm.


************************

4. lecke avagy hogyan essünk transzba nyilvánosan

Bolgár György: - Ja, ez a Gyurcsány féle egyetemi előadás. Ez egészen lenyûgöző volt.

Hallgató: - Nagyon jó volt. Én hatalmasan meglepődtem. Én még életemben politikust ilyen értelmesen beszélni nem láttam, vagy nem hallottam. És úgy gondolom, hogy ez a mi egészen különleges dolog, lehet hogy valami új nemzedék fog itt lassan felnőni és elfelejtjük ezeket az olyan típusú mondatokat hogy de a múltkor azt mondtad az anyámra hogy.

Bolgár György: - Ráadásul ugye mindamellett hogy Gyurcsány egészen fantasztikus gazdasági összefoglalót és elemzést adott, eközben még a politikai megjegyzései is abszolút nyitottságra vallottak. Tehát mint át akarná helyezni a politikai vitát egy másik terepre. Hogy ne állandóan egymást gyûlöljük.

Hallgató: - Igen, igen.

Bolgár György: - Üssük, vágjuk, hanem próbáljunk civilizált keretek között érvelni, vitatkozni egymással. És néha megegyezni.

Hallgató: - És még hirtelen váratlan helyzetekből adódó megjegyzése is sokkal jobb volt mint az a múltkori öregecskedő feleség dolog, mert azt hiszem volt egy ilyen pillanat, hogy egy rövid időre kialudt az egyik reflektor és azt mondta hogy hát úgy látszik az egyensúly kicsapja.

Bolgár György: - Kivágtam a biztosítékot. Igen. Igen. Nagyon nagyon izgalmas volt és.

Hallgató :- Nagyon érdekes volt.

Bolgár György: - És tényleg példátlan egy miniszterelnöktől ilyen előadást hallani, hát ez már maga a forma is elég szokatlan volt. Bár ő szokott egyetemistáknak előadni, de ezt hogy televízióban közvetítették nagyon helyesen és jók voltak az alkalmazott ábrák. Én is csak csodálkozva figyeltem.

Hallgató :- Volt a dolognak kockázata is amit elvállalt. A kockázat az az volt, hogy az egyetemisták körében eléggé elég sok jobboldali szemléletû, nézetû ember van.

Bolgár György: -Hát meg nekik ne magyarázzanak ezek itt akár honnét jön, miniszterelnök, kit érdekel.

Hallgató :- Ugyan már kit érdekel. Persze. Az számít hogy valaki. Na most ennek a kockázata. Szóval ez egy kockázat volt amiben az is lehetett volna hogy kifütyülik mert hülyeségeket mond,vagy mit tudom én, tehát hogyha látszott a hallgatókon hogy feszülten figyelnek.

Bolgár György: - Igen. Igen.

Hallgató :- És utána a kamera így végigjárta a közönségen az arcokon és lelkesen megtapsolták. Egy gúnyos megjegyzést, vagy arckifejezést nem láttam.

Bolgár György: - Szerintem az egyetemi előadások közül is a legjobbak között emlegethették, mert ilyen szenvedéllyel, ilyen meggyőző erővel egyetemi tanárok is ritkán tudnak előadni. Ugye?

Hallgató: - Igen, igen. Biztos hogy ebből is kiválóan megélne a miniszterelnök úr, dehát egyenlőre van neki más munkája ha nem tévedek.

Bolgár György: - Nem is kevés. Köszönöm szépen, viszonthallásra.

Hallgató: - Én is köszönöm Bolgár úr, viszonthallásra.


************************


14. leckeavagy hogyan alakítsunk ki hamis képet (kiskirály) valakiről, mindezt egy betelefonáló hallgató takarásában

Hallgató :- Tiszteletem Bolgár úr és üdvözlöm a hallgatókat is. A Tarlós Demszky ügyhöz szeretnék hozzászólni, de előtte két szót szeretnék szólni a parkoláshoz.

Bolgár György: - Most már hivatalosan is jelölt Tarlós István.

Hallgató :- Igen, tudom. És ráadásul én még kerületi lakos vagyok, úgyhogy egy kicsikét ismerem ezeknek a dolgoknak. Tehát megértem ezt ugye. De két szót a parkolásról. Ebben a fővárosban van egy főpolgármester és 23 kerület kiskirálya. Hogyha az úr azt gondolja hogy az aki megígéri hogy a parkolást rendbe rakja, akkor ebben a pillanatban az csak a Demszky lehet a Tarlós és közte, mert ugyanis pontosan a Tarlós úr ilyen dolgokban is többek között éppen nem állt a főváros oldalán. De ez egy dolog. A másik dolog az hogy.

Bolgár György: - Hát itt nyilván vannak bizony kerületi érdekek. Valószínûleg azért is, mert egy ilyen parkolási társaság hát nem rossz üzlet. Hogy aztán személyesen nem rossz-e vagy a kerületnek nem rossz, maradjunk abban jóhiszemûen hogy a kerületnek.

Hallgató: - Nem fővárosi, nem fővárosi, főpolgármesteri kérdés. Ami meg azt illeti hogy.

Bolgár György: - De az volna a normális egyébként abban a hozzászólónak igaza volt, hogyha egységesíteni lehetne és nem a kiskirály kerületi polgármesterek, vagy a hozzájuk tartozó parkolási vállalkozások szerveznék meg a parkolási üzemeltetést.

Hallgató :- És gondolja hogy ebben mint kerületi polgármester partnere volt a Demszkynek a?

Bolgár György: - Nem, nem gondolom. Sőt, éppen ellenkezőleg.

Hallgató: - égyhogy erről ennyit és.

Bolgár György: - Tehát hogyha Tarlós ígérné meg akkor az legalábbis hiteltelen volna. Mondja Ön.

Hallgató: - Így ahogy mondja.

************************

14. lecke avagy az eufemizmus dicsérete

Hallgató: - És ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc megszorító csomagjához. Hát ez szerintem valahol itt választ kapott arra a nagyközönség, hogy mi lett volna hogyha az MSZP-SZDSZ kormány nem hazudozza végig a választási kampányt, hogy minden rendben van az országban. Hát akkor körülbelül ilyen választási eredmények születtek volna. Ez az egyik része. Ami.

Bolgár György: - Hát mondjuk annyit hagy mondjak, hogy azt nem mondták hogy minden rendben van, azt mondták hogy egy nagy probléma van a költségvetés, azt rendbe kell tenni.

************************

15. lecke avagy harc idején ne legyünk búsképűek

Bolgár György: - De értse meg. Miért nem hagy egy mondatot végigmondani.

Hallgató: - Mondja. Bocsánat.

Bolgár György: - Mégiscsak én vagyok az egyik beszélgető ebben a mûsorban.

Hallgató :- Ebben igaza van, csak nem mond valós dolgot. Tehát akkor valós dolgokat kéne mondani.

Bolgár György: - Azt mondja hogy hazudok. Na jó, akkor figyeljen ide.

Hallgató: - Nem. Nem azt mondtam hogy hazudik.

Bolgár György: - Nem.

Hallgató: - Hogy nem mond valós adatot. Bocsánat Bolgár úr.

Bolgár György: _ Figyeljen egy pillanatra ide legalább.

Hallgató :- Igen?

Bolgár György: - Hát miért nem lehet beszélni Önnel rendesen?

Hallgató: - Bocsánat, elnézését kérem.

************************

16. lecke avagy egy balliberális újságíró is hibázhat, ha a tények mezejére lép

Bolgár György: - De, de, hát azt mondta hogy romokban van. Hát az.

Hallgató: - Igen, de az hogy ilyen súlyos a helyzet, attól ők is megdöbbentek, mint ahogy például Lengyel László is megdöbbent.

Bolgár György: - Figyeljen ide.

Hallgató: - És bocsánat. Ez elnézést, csak tényleg egy félmondat és gyorsan befejezem. Hogy Lengyel László is azt mondta, pedig mondjuk a sem vádolható Fidesz pártisággal, hogy az a megdöbbentő, hogy az MSZP ezt már réges régen tudta, hogy ilyen állapotban van a költségvetés és nincs semmilyen programjuk. És ez a megdöbbentő.

Bolgár György: - Hát azért talán, mert nem tudták hogy ennyire rossz lesz, vagy ennyire.

Hallgató: - Bolgár úr, ők kormányoztak.

Bolgár György: - Hát, dehát.

Hallgató: - Könyörgöm.

Bolgár György: - Például ötven milliárd forintos árvízi plusz kiadás van. Például nem tudom én mennyi.

Hallgató :- Bolgár úr. Bocsánat, elnézést, dehát itt ezer milliárdokról van szó.

Bolgár György: - Hát de ezt elmondta a pénzügyminiszter egyébként, hogy százmilliárdok múltak azon, hogy hova lehet elkönyvelni az autópályát meg a Grippent. Ez valóban csak idén tavasszal derült ki.

Hallgató :- Bolgár úr. Az hogy a gazdaság ilyen helyzetben van, az hogy ilyen megszorító intézkedéseket kell hozni, ha ők ezt nem tudták, akkor.

Bolgár György: - Biztos tudta. Azt biztos tudták hogy kell.

Hallgató: - Akkor alkalmatlan a kormányzásra.

Bolgár György: - De biztos tudták. Ezért kérdezem Öntől, miután az alaphelyzetet a Fidesz is tudta, hogy ők mit is ajánlottak erre?


************************

17. lecke avagy a nekünk tetsző pártos szövegeket nem kell elismételni, elegendő egy elegáns így van-formulával nyugtázni! A befogadóhoz eljut az üzenetünk így is.

Hallgató :- Igen. Igen. De azért ne sértsenek engem azzal, hogy ilyeneket mondanak. Három millió embert sértenek meg vele. Mi nem tehetünk arról, hogy előző rendszerben éltünk és akkor olyan volt amilyen volt a rendszer.

Bolgár György: - Dehát erre mondja Gyurcsány hogy ő ebből nem enged, a nyugdíjakból és a családtámogatásból.

Hallgató: - Hát ezért egyetlen ember aki kiáll a nyugdíjasokért, az a Gyurcsány Ferenc és áldja meg az Isten érte őt. Tudja? És ez a sok szar meg gyalázat amit rászórnak, ez mind nem igaz. Ez mind nem igaz. Itt csak egyszerûen az megy, hogy a fideszesek egyszer meg vannak őrülve hogy nem nyertek, jó, ők mondják. De hogy normális felnőtt emberek, közgazdászok semmit nem tudnak csinálni meg riporterek csak gyalázkodni és azt kérdezik és kinek lesz rossz, és kinek lesz rossz? És hogyha nem kapjuk meg a sok pénzt? Az kinek lesz rossz?

Bolgár György: - Így van.


************************

22. lecke avagy hogyan tördeljük szét a beszélgetést, ezzel is elsúlytalanítva a beszélgetőtárs mondanivalóját.

Kálmán Olga, mûsorvezető: - Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője a vendégük, jó estét kívánok. A tegnap, ill. a ma bejelentett módosított számokra, és intézkedési tervekre önök változatlanul azt mondták, hogy hazugság, spirálba keveredettt a kormány. Nem ezt ígérték a kampányban, amiben nagy valószínûséggel igazuk is van. Hogyha a kampánykijelentéseket végig visszük és elemezzük, hogy ki, mit mondott a szocialisták, szabad demokraták részéről. Na de hogy ezen most már túl vagyunk, tehát ellenzéki pártként azon túl, hogy a kampányban mit mondtak, és most mit mondtak, van még valami hozzáfûznivalójuk?

NYZS: - Azt gondolom, hogy ezt is fontos azért mindenképpen hangsúlyozni, noha látjuk mi is, hogy a...

MV: - Ezt hangsúlyozzák most hetek óta, valami mást akarnak-e mondani?

Leckénkhez kapcsolódik a balliberális aranymetszés törvénye:

Minél többször metszel bele ellenfeled szöveg(szövet)ébe, annál kevesebb mondanivaló marad meg a nézőben belőle.
Kiegészítő tétel:
A néző csak az agresszivitásodra fog emlékezni, de egy következő, baráti interjúval meggyőzöd, hogy te vagy a legkellemesebb beszélgetőtárs a világon.


************************


23. leckeavagy egyetlen kérdéssel is hülyét faraghatsz beszélgetőtársadból


MV: - Tehát, hogyha a 20-at felemelték volna 23-ra, 15 maradt volna 15, akkor önök azt mondták volna, hogy na jó, ez már így elfogadható?

NYZS: - Nem mondtuk volna ezt.

MV: - Hát akkor mire mondták volna azt, hogy ez elfogadható? Van olyan?


************************

Nyílt adásban elhangzó szövegek explikálják a 22. leckében tanultakat.
:))


SZ[ijjártó] P[éter]: - Persze vívunk egy ilyen polémiát itt folyamatosan hétről, hétre az ATV-ben, amikor...

MV: - A nézők nagy örömére.

SZP: - Igen, amikor ön megkérdezi, hogy mit tennénk mi, elmondanám, ön nem fogadja el ezt a véleményemet, majd utána azt mondja, hogy nem mondtam...

MV: - Mert nem mond semmit.

SZP: - Na látja, minden héten ezt mondja, és amikor elmondom önnek azt a három lépésből álló sorozatot, ami kezdődik a felelősök felelősségre vonásával, folytatódik a...

MV: - Jaj Istenem, már megint a felelősség...

SZP: - Tetszik látni? Az első lépés után bele tetszik szólni, a jövő hétfőn...

MV: - Bele tetszett szólni, mert múlt héten is ezt mondta.

SZP: - Jövő hétfőn, viszonylag nagy összegben mernék fogadni, hogy megint majd el tetszik itt mondani az ATV nézőinek, hogy Szijjártó Péter múlt héten sem válaszolt, de ha nem tetszik beleszólni, akkor elmondom, hogy második lépésként az adóemelés helyett át kell térni az adócsökkentés útjára, magát Gyurcsány Ferencet hívom segítségül, aki azt mondta még valamikor a választások előtt, hogy a környező országokból nagyon sok példát tudna mondani arra, hogy a radikális adócsökkentés hogyan növelte az állam bevételeit, és hát a cél ez, nem? Növelni kell az állam bevételeit, hogy azt a költségvetési egyensúlyt újra vissza lehessen állítani, amiről korábban nem beszéltek, hogy nincsen. Mert ugye azt mondták, hogy az államháztartási hiány, meg a költségvetés köszöni szépen jól van, minden rendbe van, nagy a jólét. Aztán utána, miután áttértünk az adócsökkentés, az adóemelés, az adócsökkentés útjára, mint ahogy azt korábban Gyurcsány Ferenc is korábban prejudikálta. Utána valódi konzultációt kell folytatni a gazdasági élet szereplőivel, hogy hogyan tovább. Ez a javaslatuk. Ezt általában minden héten elmondom, persze ez nem biztosíték arra, hogy jövő héten nem szembesülök majd megint öntől azzal, hogy nem mondtam el. De most akkor megint elmondtam, és akkor a jegyzőkönyvek, vagy a nézők számára ezt most már világossá tettük, de egyébként...

Balliberális újságíróiskola

1. lecke


Riporter: Miniszterelnök úr! Mi az Önök álláspontja 2+2 ügyben?

Miniszterelnök: Azt gondolom, ez egy nagyon jó, időszerű kérdés volt. Természetesen igyekszünk közös álláspontot kidolgozni a kérdésben. Így, közvetlenül a választások után, azt gondolom, talán nem túlzok, ha azt mondom 7, esetleg 8. Természetesen minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy lecsökkenthetjük 6-ra is. De az ideális, és ez lesz a végső válaszom, azt gondolom: 5.

Riporter: Miniszterelnök úr! Nagyon köszönöm a kimerítő választ, remélem máskor is...
------------------
Riporter: Ellenzék Vezére! Mi az Önök álláspontja 2+2 ügyben?

EV(OV): A mi álláspontunk: né…

Riporter: Sajtóhírek szerint Önök sokat gondolkoznak, hogy talán 5…

EV(OV): … azt válaszolom tehát, hogy né…

Riporter: A Népszabadság is azt írta…

EV(OV): …akkor talán a Népszabadságtól kellene…

Riporter: Igen, ők úgy értesültek, hogy 5, de vannak a pártban, akik…

EV(OV): Csakugyan?

Riporter: Igen, és ezt a hírt átvette a Népszava is…

EV(OV): …akkor kíváncsi az én válaszomra is?

Riporter: Természetesen, de…

EV(OV): 4.

Riporter: Én hiszek Önnek, bár az alelnök nyilatkozata…

EV(OV): 4.

Riporter: Köszönöm. Kedves nézőink! Az Ellenzék Vezérét hallották arról a kérdésről, amely több napilapot is foglalkoztatott, és amely napilapok megszellőztették, hogy az Ellenzék Vezére bizonytalan a 2+2 ügyben. Önök a … műsorát látták.

************************


16. lecke
Hogyan relativizáljuk Fletó szerepét? Ügyes.

Telefonáló: Először azt kellene megvizsgálnunk, hogy kivel kell kigyezni és miért? És az, hogy kivel ott leginkább ha Orbán Viktor személyére hegyezzük ki a másik oldalt, akkor meg kellene nézni Gyurcsány Ferencnek a pályafutását és én úgy látom, hogy itt komoly problémák vannak, legalábbis az én szememben, amit hangsúlyozom, én távol vagyok a politikától, csak sajtóból, minden oldalról, médiából tájékozódva.

Mv.: - Most mit akar egészen pontosan mondani, megbocsásson? Tehát, hogy sem Gyurcsány, sem Orbán nem alkalmas arra, hogy egymással kiegyezzenek?


Nem, nem. Azt szeretném állítani akkor megpróbálok rövidebb lenni, hogy most nem lehet kiegyezni és azért nem lehet, mert olyan emberekkel kellene kiegyezni, akiknek az eddigi politikai pályafutásuk ezt lehetetlenné teszik. Tehát gyakorlatilag én úgy érzem, hogy ugyanaz a nomenklatúra, Gyurcsány Ferencet is beleértve van most hatalmon, illetve kerül hatalomra, került hatalomra ezzel a választással, aki az elmúlt rendszerben is meghatározó politikai tényező volt.

Mv.: - Már Gyurcsány milyen módon volt meghatározó politikai tényező az elmúlt rendszerben?

************************


Avar mester legutóbb arról értekezett, hogy a jelenlegi ellenzék magatartása leginkább a palesztinokéra(?), arab terrori...(?)-ra emlékezteti, és ahogy Izrael részéről jogos...
Végkövetkeztetése: ezekkel nem lehet tárgyalni, és fölösleges is. (ATV-Újságíróklub)
[Mészárost Németh (?) helyettesítette.]


************************

30. lecke

Orosz József: - Az akkori pénzügyminiszter-jelöltjüknek a mondatára, hogy egy dolog a választási program, másik dolog a kormányprogram. [Ugyanolyanok vagytok, mint az MSZP - K. Z.]

Szíjjártó Péter: - De nem is lett pénzügyminiszter. De az a lényeg, hogy az éj Egyensúly, a kormányprogram és a választási program között köszönő viszony nincsesn.

Orosz József: - Aha. Szóval akkor Gyurcsány Ferencnek az öszödi kormányülés végén mit kellett volna csinálnia? Nem azt, hogy kedden majd az oktatási tárcát illető változásokról beszéljen Hiller István, hanem mit kellett volna mondania? [Provokál.]

Szíjjártó Péter: - Hát végre el kellett volna mondania, hogy akkor mondjuk mire számíthatnak a magyar egyetemisták szeptembertől. Vagy el kellett volna mondani, hogy döntöttek-e arról, hogy mire számíthatnak a magyar betegek mondjuk július elsejétől, vagy augusztus elsejétől, amikortól kezdve akarják érvényesíteni az új intézkedéseket. Vagy elmondhatta

Orosz József: - De nem döntöttek a receptdíjról és a vizitdíjról.

Szíjjártó Péter: - Akkor ki fog dönteni?

Orosz József: - Hát nyilván hogy a kormány fog dönteni. De miért kellett volna itt és most Öszödön dönteni? Miért?

Szíjjártó Péter: - Akkor, ha kérdezett

Orosz József: - Tehát ha döntenek, az a baj, ha nem döntenek, az a baj. Akkor mi a jó? [A fityeszeseknek semmi sem jó.]

Szíjjártó Péter: - Hadd kérdezzek mást. Két nap zártkörû, szûk körû elvonulás. Akkor miért kellett? Mi történt? Ott valaminek történnie kellett. Amiről megint nem beszélnek. Mi az a valami, amihez erre a két napra, erre a két napos elvonulásra szükség volt? El kellene mondani.

Orosz József: - Erről beszélt Bajnai Gordon. Nyilván nem látta. Köszönöm hogy itt volt. [A végső ledorongolás.]

Szíjjártó Péter: - Én is köszönöm.


************************

4. lecke avagy hogyan essünk transzba nyilvánosan

Bolgár György: - Ja, ez a Gyurcsány féle egyetemi előadás. Ez egészen lenyûgöző volt.

Hallgató: - Nagyon jó volt. Én hatalmasan meglepődtem. Én még életemben politikust ilyen értelmesen beszélni nem láttam, vagy nem hallottam. És úgy gondolom, hogy ez a mi egészen különleges dolog, lehet hogy valami új nemzedék fog itt lassan felnőni és elfelejtjük ezeket az olyan típusú mondatokat hogy de a múltkor azt mondtad az anyámra hogy.

Bolgár György: - Ráadásul ugye mindamellett hogy Gyurcsány egészen fantasztikus gazdasági összefoglalót és elemzést adott, eközben még a politikai megjegyzései is abszolút nyitottságra vallottak. Tehát mint át akarná helyezni a politikai vitát egy másik terepre. Hogy ne állandóan egymást gyûlöljük.

Hallgató: - Igen, igen.

Bolgár György: - Üssük, vágjuk, hanem próbáljunk civilizált keretek között érvelni, vitatkozni egymással. És néha megegyezni.

Hallgató: - És még hirtelen váratlan helyzetekből adódó megjegyzése is sokkal jobb volt mint az a múltkori öregecskedő feleség dolog, mert azt hiszem volt egy ilyen pillanat, hogy egy rövid időre kialudt az egyik reflektor és azt mondta hogy hát úgy látszik az egyensúly kicsapja.

Bolgár György: - Kivágtam a biztosítékot. Igen. Igen. Nagyon nagyon izgalmas volt és.

Hallgató :- Nagyon érdekes volt.

Bolgár György: - És tényleg példátlan egy miniszterelnöktől ilyen előadást hallani, hát ez már maga a forma is elég szokatlan volt. Bár ő szokott egyetemistáknak előadni, de ezt hogy televízióban közvetítették nagyon helyesen és jók voltak az alkalmazott ábrák. Én is csak csodálkozva figyeltem.

Hallgató :- Volt a dolognak kockázata is amit elvállalt. A kockázat az az volt, hogy az egyetemisták körében eléggé elég sok jobboldali szemléletû, nézetû ember van.

Bolgár György: -Hát meg nekik ne magyarázzanak ezek itt akár honnét jön, miniszterelnök, kit érdekel.

Hallgató :- Ugyan már kit érdekel. Persze. Az számít hogy valaki. Na most ennek a kockázata. Szóval ez egy kockázat volt amiben az is lehetett volna hogy kifütyülik mert hülyeségeket mond,vagy mit tudom én, tehát hogyha látszott a hallgatókon hogy feszülten figyelnek.

Bolgár György: - Igen. Igen.

Hallgató :- És utána a kamera így végigjárta a közönségen az arcokon és lelkesen megtapsolták. Egy gúnyos megjegyzést, vagy arckifejezést nem láttam.

Bolgár György: - Szerintem az egyetemi előadások közül is a legjobbak között emlegethették, mert ilyen szenvedéllyel, ilyen meggyőző erővel egyetemi tanárok is ritkán tudnak előadni. Ugye?

Hallgató: - Igen, igen. Biztos hogy ebből is kiválóan megélne a miniszterelnök úr, dehát egyenlőre van neki más munkája ha nem tévedek.

Bolgár György: - Nem is kevés. Köszönöm szépen, viszonthallásra.

Hallgató: - Én is köszönöm Bolgár úr, viszonthallásra.


************************


14. leckeavagy hogyan alakítsunk ki hamis képet (kiskirály) valakiről, mindezt egy betelefonáló hallgató takarásában

Hallgató :- Tiszteletem Bolgár úr és üdvözlöm a hallgatókat is. A Tarlós Demszky ügyhöz szeretnék hozzászólni, de előtte két szót szeretnék szólni a parkoláshoz.

Bolgár György: - Most már hivatalosan is jelölt Tarlós István.

Hallgató :- Igen, tudom. És ráadásul én még kerületi lakos vagyok, úgyhogy egy kicsikét ismerem ezeknek a dolgoknak. Tehát megértem ezt ugye. De két szót a parkolásról. Ebben a fővárosban van egy főpolgármester és 23 kerület kiskirálya. Hogyha az úr azt gondolja hogy az aki megígéri hogy a parkolást rendbe rakja, akkor ebben a pillanatban az csak a Demszky lehet a Tarlós és közte, mert ugyanis pontosan a Tarlós úr ilyen dolgokban is többek között éppen nem állt a főváros oldalán. De ez egy dolog. A másik dolog az hogy.

Bolgár György: - Hát itt nyilván vannak bizony kerületi érdekek. Valószínûleg azért is, mert egy ilyen parkolási társaság hát nem rossz üzlet. Hogy aztán személyesen nem rossz-e vagy a kerületnek nem rossz, maradjunk abban jóhiszemûen hogy a kerületnek.

Hallgató: - Nem fővárosi, nem fővárosi, főpolgármesteri kérdés. Ami meg azt illeti hogy.

Bolgár György: - De az volna a normális egyébként abban a hozzászólónak igaza volt, hogyha egységesíteni lehetne és nem a kiskirály kerületi polgármesterek, vagy a hozzájuk tartozó parkolási vállalkozások szerveznék meg a parkolási üzemeltetést.

Hallgató :- És gondolja hogy ebben mint kerületi polgármester partnere volt a Demszkynek a?

Bolgár György: - Nem, nem gondolom. Sőt, éppen ellenkezőleg.

Hallgató: - égyhogy erről ennyit és.

Bolgár György: - Tehát hogyha Tarlós ígérné meg akkor az legalábbis hiteltelen volna. Mondja Ön.

Hallgató: - Így ahogy mondja.

************************

14. lecke avagy az eufemizmus dicsérete

Hallgató: - És ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc megszorító csomagjához. Hát ez szerintem valahol itt választ kapott arra a nagyközönség, hogy mi lett volna hogyha az MSZP-SZDSZ kormány nem hazudozza végig a választási kampányt, hogy minden rendben van az országban. Hát akkor körülbelül ilyen választási eredmények születtek volna. Ez az egyik része. Ami.

Bolgár György: - Hát mondjuk annyit hagy mondjak, hogy azt nem mondták hogy minden rendben van, azt mondták hogy egy nagy probléma van a költségvetés, azt rendbe kell tenni.

************************

15. lecke avagy harc idején ne legyünk búsképűek

Bolgár György: - De értse meg. Miért nem hagy egy mondatot végigmondani.

Hallgató: - Mondja. Bocsánat.

Bolgár György: - Mégiscsak én vagyok az egyik beszélgető ebben a mûsorban.

Hallgató :- Ebben igaza van, csak nem mond valós dolgot. Tehát akkor valós dolgokat kéne mondani.

Bolgár György: - Azt mondja hogy hazudok. Na jó, akkor figyeljen ide.

Hallgató: - Nem. Nem azt mondtam hogy hazudik.

Bolgár György: - Nem.

Hallgató: - Hogy nem mond valós adatot. Bocsánat Bolgár úr.

Bolgár György: _ Figyeljen egy pillanatra ide legalább.

Hallgató :- Igen?

Bolgár György: - Hát miért nem lehet beszélni Önnel rendesen?

Hallgató: - Bocsánat, elnézését kérem.

************************

16. lecke avagy egy balliberális újságíró is hibázhat, ha a tények mezejére lép

Bolgár György: - De, de, hát azt mondta hogy romokban van. Hát az.

Hallgató: - Igen, de az hogy ilyen súlyos a helyzet, attól ők is megdöbbentek, mint ahogy például Lengyel László is megdöbbent.

Bolgár György: - Figyeljen ide.

Hallgató: - És bocsánat. Ez elnézést, csak tényleg egy félmondat és gyorsan befejezem. Hogy Lengyel László is azt mondta, pedig mondjuk a sem vádolható Fidesz pártisággal, hogy az a megdöbbentő, hogy az MSZP ezt már réges régen tudta, hogy ilyen állapotban van a költségvetés és nincs semmilyen programjuk. És ez a megdöbbentő.

Bolgár György: - Hát azért talán, mert nem tudták hogy ennyire rossz lesz, vagy ennyire.

Hallgató: - Bolgár úr, ők kormányoztak.

Bolgár György: - Hát, dehát.

Hallgató: - Könyörgöm.

Bolgár György: - Például ötven milliárd forintos árvízi plusz kiadás van. Például nem tudom én mennyi.

Hallgató :- Bolgár úr. Bocsánat, elnézést, dehát itt ezer milliárdokról van szó.

Bolgár György: - Hát de ezt elmondta a pénzügyminiszter egyébként, hogy százmilliárdok múltak azon, hogy hova lehet elkönyvelni az autópályát meg a Grippent. Ez valóban csak idén tavasszal derült ki.

Hallgató :- Bolgár úr. Az hogy a gazdaság ilyen helyzetben van, az hogy ilyen megszorító intézkedéseket kell hozni, ha ők ezt nem tudták, akkor.

Bolgár György: - Biztos tudta. Azt biztos tudták hogy kell.

Hallgató: - Akkor alkalmatlan a kormányzásra.

Bolgár György: - De biztos tudták. Ezért kérdezem Öntől, miután az alaphelyzetet a Fidesz is tudta, hogy ők mit is ajánlottak erre?


************************

17. lecke avagy a nekünk tetsző pártos szövegeket nem kell elismételni, elegendő egy elegáns így van-formulával nyugtázni! A befogadóhoz eljut az üzenetünk így is.

Hallgató :- Igen. Igen. De azért ne sértsenek engem azzal, hogy ilyeneket mondanak. Három millió embert sértenek meg vele. Mi nem tehetünk arról, hogy előző rendszerben éltünk és akkor olyan volt amilyen volt a rendszer.

Bolgár György: - Dehát erre mondja Gyurcsány hogy ő ebből nem enged, a nyugdíjakból és a családtámogatásból.

Hallgató: - Hát ezért egyetlen ember aki kiáll a nyugdíjasokért, az a Gyurcsány Ferenc és áldja meg az Isten érte őt. Tudja? És ez a sok szar meg gyalázat amit rászórnak, ez mind nem igaz. Ez mind nem igaz. Itt csak egyszerûen az megy, hogy a fideszesek egyszer meg vannak őrülve hogy nem nyertek, jó, ők mondják. De hogy normális felnőtt emberek, közgazdászok semmit nem tudnak csinálni meg riporterek csak gyalázkodni és azt kérdezik és kinek lesz rossz, és kinek lesz rossz? És hogyha nem kapjuk meg a sok pénzt? Az kinek lesz rossz?

Bolgár György: - Így van.


************************

22. lecke avagy hogyan tördeljük szét a beszélgetést, ezzel is elsúlytalanítva a beszélgetőtárs mondanivalóját.

Kálmán Olga, mûsorvezető: - Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője a vendégük, jó estét kívánok. A tegnap, ill. a ma bejelentett módosított számokra, és intézkedési tervekre önök változatlanul azt mondták, hogy hazugság, spirálba keveredettt a kormány. Nem ezt ígérték a kampányban, amiben nagy valószínûséggel igazuk is van. Hogyha a kampánykijelentéseket végig visszük és elemezzük, hogy ki, mit mondott a szocialisták, szabad demokraták részéről. Na de hogy ezen most már túl vagyunk, tehát ellenzéki pártként azon túl, hogy a kampányban mit mondtak, és most mit mondtak, van még valami hozzáfûznivalójuk?

NYZS: - Azt gondolom, hogy ezt is fontos azért mindenképpen hangsúlyozni, noha látjuk mi is, hogy a...

MV: - Ezt hangsúlyozzák most hetek óta, valami mást akarnak-e mondani?

Leckénkhez kapcsolódik a balliberális aranymetszés törvénye:

Minél többször metszel bele ellenfeled szöveg(szövet)ébe, annál kevesebb mondanivaló marad meg a nézőben belőle.
Kiegészítő tétel:
A néző csak az agresszivitásodra fog emlékezni, de egy következő, baráti interjúval meggyőzöd, hogy te vagy a legkellemesebb beszélgetőtárs a világon.


************************


23. leckeavagy egyetlen kérdéssel is hülyét faraghatsz beszélgetőtársadból


MV: - Tehát, hogyha a 20-at felemelték volna 23-ra, 15 maradt volna 15, akkor önök azt mondták volna, hogy na jó, ez már így elfogadható?

NYZS: - Nem mondtuk volna ezt.

MV: - Hát akkor mire mondták volna azt, hogy ez elfogadható? Van olyan?


************************

Nyílt adásban elhangzó szövegek explikálják a 22. leckében tanultakat.
:))


SZ[ijjártó] P[éter]: - Persze vívunk egy ilyen polémiát itt folyamatosan hétről, hétre az ATV-ben, amikor...

MV: - A nézők nagy örömére.

SZP: - Igen, amikor ön megkérdezi, hogy mit tennénk mi, elmondanám, ön nem fogadja el ezt a véleményemet, majd utána azt mondja, hogy nem mondtam...

MV: - Mert nem mond semmit.

SZP: - Na látja, minden héten ezt mondja, és amikor elmondom önnek azt a három lépésből álló sorozatot, ami kezdődik a felelősök felelősségre vonásával, folytatódik a...

MV: - Jaj Istenem, már megint a felelősség...

SZP: - Tetszik látni? Az első lépés után bele tetszik szólni, a jövő hétfőn...

MV: - Bele tetszett szólni, mert múlt héten is ezt mondta.

SZP: - Jövő hétfőn, viszonylag nagy összegben mernék fogadni, hogy megint majd el tetszik itt mondani az ATV nézőinek, hogy Szijjártó Péter múlt héten sem válaszolt, de ha nem tetszik beleszólni, akkor elmondom, hogy második lépésként az adóemelés helyett át kell térni az adócsökkentés útjára, magát Gyurcsány Ferencet hívom segítségül, aki azt mondta még valamikor a választások előtt, hogy a környező országokból nagyon sok példát tudna mondani arra, hogy a radikális adócsökkentés hogyan növelte az állam bevételeit, és hát a cél ez, nem? Növelni kell az állam bevételeit, hogy azt a költségvetési egyensúlyt újra vissza lehessen állítani, amiről korábban nem beszéltek, hogy nincsen. Mert ugye azt mondták, hogy az államháztartási hiány, meg a költségvetés köszöni szépen jól van, minden rendbe van, nagy a jólét. Aztán utána, miután áttértünk az adócsökkentés, az adóemelés, az adócsökkentés útjára, mint ahogy azt korábban Gyurcsány Ferenc is korábban prejudikálta. Utána valódi konzultációt kell folytatni a gazdasági élet szereplőivel, hogy hogyan tovább. Ez a javaslatuk. Ezt általában minden héten elmondom, persze ez nem biztosíték arra, hogy jövő héten nem szembesülök majd megint öntől azzal, hogy nem mondtam el. De most akkor megint elmondtam, és akkor a jegyzőkönyvek, vagy a nézők számára ezt most már világossá tettük, de egyébként...

MV: - Szólhatok?

SZP: - Hát ön a mûsorvezető, nyilván akkor szól, amikor akar.

MV: - Most már lehet? Az előbb azt mondta, hogy mindig közbevágok, és azért nem tudja elmondani...

SZP: - De azért ez így is van, azért ezt lássuk be. De azért egy mondatot még hadd tegyek hozzá...

MV: - Hát nem, majd ideülök és végighallgatom a monológokat.

SZP: - Hogy azért ilyen veszély nincsen, hogyha önnel szemben ül, hogy monológot mondhat.

MV: - Én is ezt gondolom.

MV: - Szólhatok?

SZP: - Hát ön a mûsorvezető, nyilván akkor szól, amikor akar.

MV: - Most már lehet? Az előbb azt mondta, hogy mindig közbevágok, és azért nem tudja elmondani...

SZP: - De azért ez így is van, azért ezt lássuk be. De azért egy mondatot még hadd tegyek hozzá...

MV: - Hát nem, majd ideülök és végighallgatom a monológokat.

SZP: - Hogy azért ilyen veszély nincsen, hogyha önnel szemben ül, hogy monológot mondhat.

MV: - Én is ezt gondolom.